Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet levererar under medel vad gäller att säkra följares interaktion i sociala medier. Centerpartiet och Kristdemokraterna under medel vad gäller antal följare i sociala medier.
Är vi eniga om vikten av mix av kvalitet och kvantitet för framgång i sociala medier? Då tänker jag dels antal följare, dels aktivitet och reaktioner på innehåll. Är det några andra parametrar som du ser börjar väga över dessa? Eller är det nu mer en fråga om val av paketering och kanaler?
Jag har som bekant stramat upp bloggen – med fokus på storlek och interaktion (respons på inlägg). Sjävklart går inte hög interaktion att likställa med att ett parti har bästa budskapen. Det kan även bero på att många upprör sig och motsätter sig budskapen.
Som jag lyft senaste året har regeringspartiet Miljöpartiet tappat följare i över ett år. Bilden nedan visar hur samtliga partier växer på Facebook (källa: Socialbakers). Medelantal nya följare på den plattformen i augusti var 410 stycken. Miljöpartiet tappar som synes fortfarande följare.
Antal följare
Kvalitet före kvantitet är av största vikt, med all rätt, samtidigt som en stor följarskara kan locka och intressera de osäkra eller måttligt engagerade. Just de osäkra brukar vara en intressant målgrupp för politiska partier som behöver ökat stöd.
Så här fördelar sig partierna storleksmässigt på Facebook. Observera att stapelfärger ej matchar partifärger.
Facebook (medel 76 100)
Facebook (medel 76 100) – följande partier ligger under medel (ej median):
- Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
Twitter (medel 51 300)
Twitter (medel 51 300) – följande partier ligger under medel (ej median):
- Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna
Instagram (medel 6 900)
Instagram (medel 6 900) – följande partier ligger under medel:
- Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
YouTube (medel 2 300)
YouTube (medel 2 300) – följande partier ligger under medel:
- Moderaterna, Centerpartiet, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna
Följande partier ligger under medel i storlek på samtliga fyra plattformar:
- Kristdemokraterna
- Centerpartiet
Får vi se Gilla-annonsering från Kristdemokraterna och Centerpartiet nu månne?
Smampions samlade poängsammanställning för månaden
Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna är de partier med nedåtgående trend på samtliga 3 plattformar. Augustisemester?
Flera partier får nu under 65 i betyg vilket jag ser som under vad ett parti behöver prestera för att bevisa relevans, och säkra väljare.
Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Facebook:
Twitter:
Instagram:
Antal interaktioner per 1 000 följare
Analysföretaget Socialbakers visar att de tre partier som växte mest (procentuellt) på Facebook är Centerpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. Tappar följare gör fortfarande, och endast, Miljöpartiet. Miljöpartiet har därmed tappat digitala följare i över ett år.
Nedan översikt över hur väl partierna säkrar interaktioner per 1 000 följare.
Facebook (medel 300)
Facebook (medel 300) – följande partier ligger under ”partimedel” (ej median):
- Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet
Twitter (medel 31)
Twitter (medel 31) – följande partier ligger under ”partimedel”:
- Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet
Instagram (medel 361)
Instagram (medel 361) – följande partier ligger under ”partimedel”:
- Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Centerpartiet
YouTube (medel 645)
Feministiskt initiativ står ut som en raket under augusti och utklassar samtliga partier med råge vad gäller interaktion.
YouTube (medel 645) – följande partier ligger under ”partimedel”:
- Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, , Moderaterna och Miljöpartiet.
Följande partier ligger under medel vad gäller följares interaktion på samtliga fyra plattformar:
- Kristdemokraterna
- Liberalerna
- Miljöpartiet
Följande inlägg på respektive plattform säkrade högst interaktion
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lyckades bäst med toppgenomslag på samtliga plattformar.
Facebook:
De partiers politiska Facebook-poster vilka lyckades skapa mest interaktion per 1000 följare på samtliga fyra plattformar var Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna.
Twitter:
De politiska Twitter-poster vilka lyckades skapa mest interaktion per 1000 följare kom denna månad från Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.Instagram:
De politiska Instagram-poster vilka lyckades skapa mest interaktion per 1000 följare kom från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.
YouTube:
De politiska YouTube-videor vilka lyckades skapa mest interaktion per 1000 följare kom från Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
Gavagai – räckvidd och ton
Bevakningsföretaget Gavagai mäter antal partiomnämnanden samt ton på dessa. Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet toppar månaden med högst antal omnämnanden.
Gavagai mäter även tonen på inlägg, och samtliga partier har mer negativa än positiva omnämnanden. Socialdemokraterna har med 59 procent den största delen negativa omnämnanden.
Kristdemokraterna är det parti som uppvisar minst antal (övervägande) negativa omnämnanden (ton): 10 procent mer negativa än positiva. (Piratpartiet har jag ej med i denna bloggbevakning.)
Varumärket
Nedan följer ett urval av de partisidor som Smampion har registrerade, i syfte att dels belysa skötsel av varumärket (läs: igenkänning), dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.
Socialdemokraterna
Fortfarande frågetecken runt Ludvikas val av logotyp, samt därtill en Twitter-profil. Enligt Smampions poängskala ligger 6 sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av dessa.
Miljöpartiet
I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 4 sidor.
Vänsterpartiet
Frågetecken runt logotyp Malmö. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 3 sidor.
Feministiskt initiativ
Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 1 sida.
Sverigedemokraterna
I stort enhetligt. Avsteg YouTube. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 1 sida.
Moderaterna
Generellt frågetecken runt logotyp. Försvårande för lokala representanter när inte ens riksorganisationen kan säkra en enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 5 sidor.

Centerpartiet
Nu i stort enhetlig logotyp. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 2 sidor, båda i Göteborg.
Liberalerna
Liberalerna har ett tydligt avsteg i Göteborg med YouTube och Twitter. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag översyn av 2 sidor.
Kristdemokraterna
Nu i stort enhetlig logotyp, Frågetecken runt Halland. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn alternativt stängning av 2 sidor
Det är av vikt att politiska partier syns på flertalet plattformar då väljarrelevans ges och skapas på olika sätt. Nedan en sammanställning över dels partiernas närvaro, dels hur många som följer våra rikspartiers LinkedIn-sidor (ej grupper).
- Miljöpartiet: saknas
- Vänsterpartiet: saknas
- Sverigedemokraterna: saknas
Kristdemokraterna såväl som Feministiskt initiativ saknar fortfarande logotyp på denna plattform.
Sammanfattning
Vad gäller innehåll som skapar interaktioner är det tre partier som generellt står ut: Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Polariseringseffekt? Samtidigt verkar regeringspartierna kämpa i uppförsbacke på flertalet plattformar.
Som kommunikatör och varumärkesförkämpe är det en glädje att se att majoriteten av partierna nu börjar uppvisa enighet runt användande av varumärket. Oavsett var i landet. Ett undantag är Moderaterna som sticker ut med en stor variation ännu.
Vad tänker du om våra partiers närvaro i sociala medier?
Må gott,