Rörlig bild ökar på bekostnad av foto och länkar på Facebook. Nedåtgående trend av poster på Twitter. Stabil och växande responsgrad i tre-års perspektiv på Facebook.
Trenden för landets 20 toppvarumärken (källa: Socialbakers) är innehållsminskning på Twitter, även om augusti visade viss ökning. Twitter har som bekant haft en hel del utmaningar och har gjort förändringar för att öka nytta samt stimulera användarna av plattformen. Hur resonerar ditt varumärke runt Twitter: på eller av, eller oengagerat samma?
Sveriges 20 bästa varumärken gjorde i snitt 99 (78) tweets, 30 (31) Facebook-inlägg och laddade upp 5 (4) videor på YouTube.
Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.) I jämförelse med augusti 2015 är det uppenbart att Video nu ökar på bekostnad av Foto och Länkar.
Om du inte ser ditt varumärke representerat kan det bero på att dels Socialbakers, dels Smampion inte har berörd profil/-er registrerade. Smampion erbjuder gratis registrering.
Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner är enligt Socialbakers:
Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 30 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på First Hotel Örebro och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 3 520 interaktioner per inlägg.
Hur arbetar ni med er Facebook-sida? Har ni målsatt ett antal interaktioner varje inlägg ska säkra? Vet du hur många interaktioner era inlägg säkrar? Räknar ni hem interaktion på bas av kännedom och/eller försäljning? Dela gärna tankar och erfarenheter!
Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens svenska bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).
Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Kundservice Facebook
Månaden visar en återkommande mix av toppvarumärken inom i huvudsak resor, telekom och ”teknik”.
Nedan Smampions topplista över Responsgrad:
OBS! Smampions data är denna gång inte exakt kalendermånad utan gick några dagar in i september.
De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion gjordes av First Hotel Örebro, Marabou samt Arla Sverige. Hotellkedjor som Scandic och First har vi nu sett återkommande bland bästa poster, ofta kopplade till CTA.
Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:
Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:
Sveriges topp 20 varumärken gjorde 99 tweets i snitt (78).
Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 674 (822) interaktioner per tweet.
Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Dela gärna erfarenhet!
För övrigt inspirerande att se när storlek även matchas av interaktion, vilket igen och igen, och hittills uteslutande, uppvisas av SAS.
Kundservice Twitter
Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den norska telekom-giganten Telenor uppvisar återigen bästa svarstid.
Ungbet Sverige, som ett återkommande varumärke, intar denna månad samtliga pallplatser.
Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:
Höganäs kommun är för elfte månaden på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige. Säkrar möten där vi medborgare finns – och vill?
Socialbakers har inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.
YouTube
Underlag från Socialbakers visar YouTube i Sverige med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICA, Ving Sverige och legosverige i toppen på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.
ICA intar denna månad samtliga pallplatser.
Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 5 videor. Mycket eller lite för den plattformen? Ser vi en kannibalisering från Facebook? Rörlig bild ses som en nyckelkanal för innehåll, samtidigt som det kräver (ny) kompetens för att säkra produktion. Tufft för mindre organisationer? Eller kan smartphones säkra detta?
Sammanfattning
Socialbakers mäter genomsnittlig responsgrad på Facebook (bas: Sveriges topp 20 varumärken) och de senaste tre åren har den i augusti varit: 71 procent, 83 procent och 76 procent. Jag uppfattar det som en hög nivå då alla inlägg med frågetecken inte alltid är frågor man behöver, eller ska svara på. Kan vi därmed baserat på dessa 3 år dra slutsatsen att bemanning bör beräknas baserat på 75 procent av total mängd frågor en sida får?
I år har jag som bekant valt att fokusera mer på effekter av innehållskommunikation, och nedan ser vi de varumärken vilka lyckas säkra bästa interaktion på Facebook, Twitter och YouTube. Sedan jag började med denna jämförelse ser vi nu ett varumärke återkomma på två plattformar, Folksam. Ska bli intressant följa denna utveckling.
Vilken typ av poster/innehåll säkrar högst interaktion vad gäller ditt varumärke?
Må gott,
LG
Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se