Bästa svenska Facebook, Twitter, YouTube och Instagram-sidor – maj 2016

Rörlig bild på Facebook har dubblerats på ett år. Sveriges bästa varumärken har minst 2 timmars responstid på Facebook. Telenor svarar inom 8 minuter på Twitter.

Maj fortsätter visa en ökad innehållsaktivitet på Facebook bland landets topp 20 varumärken. Jag hävdar själv vikten av relevans i postningar före antal, även om jag även ser att det är upp till ett varumärke att driva dialog och innehåll. Möjligen verkar nu flera blicka mot mätvärde interaktion för att bedöma vilken typ av poster och innehåll som ger bäst effekt. Och välja, och välja bort. Därför intressant notera att antal innehållspostningar på Facebook fortsätter öka trots att flera nu talar om att begränsa sig till max 10-20 postningar per månad. Men då av hög relevans och attraktiv paketering

Antal Facebok-poster per månad 2016 jan-maj Sveriges topp 20 varumärken. Källa: Socialbakers

Antal Facebok-poster per månad 2015 Sveriges topp 20 varumärken. Källa: Socialbakers

Sveriges 20 bästa varumärken gjorde i snitt 98 (126) tweets, 33 (31) Facebook-inlägg och laddade upp 6 (6) videor. Hur matchar det ditt varumärkes aktivitet?

Facebook, Twitter, YouTube maj Sverige 2016

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Facebook Twitter inläggstyp maj 2016 Sverige

I jämförelse med maj 2015 har inläggstyp Video på Facebook dubblerats, från 13 procent till 26 procent.

Enligt undersökningen Facebookbarometern (Ingager) så kommer 53 procent av svenska företag att öka sina investeringar i Facebook 2016. Så även ni?

Facebook

Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner enligt Socialbakers:

Facebook största sidor mest interaktion maj Sverige 2016

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 33 inlägg. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Svenska PostkodLotteriet och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 4 300 interaktioner per inlägg.

Hur arbetar ni med er Facebook-sida? Har ni målsatt ett antal interaktioner varje inlägg ska säkra? Vet du hur många interaktioner era inlägg säkrar? Räknar ni hem interaktion på bas av kännedom och/eller försäljning? Dela gärna tankar och erfarenheter!

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan månadens bästa, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor maj 2016

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Månaden visar en återkommande mix av toppvarumärken. Intressant notera att som bäst får man i snitt vänta dryga 2 timmar för att få svar från dessa som alltså är bäst i klassen. Frågan är om sociala medier som kanal ses annorlunda än övriga kanaler för kundservice? Hur ser det ut hos dig?

Facebook bästa kundservice maj 2016 Sverige

Nedan Smampions topplista över Responsgrad:

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarsfrekvens maj 2016

Intressant notera att även det offentliga i form av Försäkringskassan tar en tydlig plats på topplistan, och har så gjort senaste månaderna.

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarstid maj 2016

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion gjordes av Volvo Car Sverige, Svenska PostkodLotteriet och Acne Studios. Pallplats 1 får vi anta gynnas av Zlatan-effekt.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg maj 2016

Twitter

Enligt Smampion var Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter:

Smampion Sveriges bästa Twitter-profiler maj 2016

Politik i form av Stockholms innovationslandstingsråd, Daniel Forslund, har åter tagit sig in på topplistan bland övriga varumärken.

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter:

Twitter största sidor mest interaktion maj 2016

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 98 tweets i snitt (126).

Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 620 interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Dela gärna erfarenhet!

För övrigt inspirerande att se när storlek även matchas av interaktion, vilket igen och igen, och hittills uteslutande, uppvisas av SAS.

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice, och så även denna månad. Den norska telekom-giganten Telenor uppvisar återigen (exceptionellt) bästa svarstid. Bästa svarsfrekvens har teleoperatören 3 Sverige.

Twitter bästa kundservice maj Sverige 2016

I mars intog Happy Socks andra plats bland bästa innehåll, i april intog de både andra och tredje plats och igen i maj tredje plats. Kvartalskonsekvens. Unibet Sverige intar första och andra platsen. CTA var även denna månad en del i framgångsmixen. Och humor?

Socialbakers Twitter bästa svenska profiler toppinlägg maj 2016

Instagram

Månadens bästa företag på Instagram enligt Smampion:

Smampion Sveriges bästa Instagram-sidor maj 2016

Höganäs kommun är för åttonde månaden på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige. Säkrar möten där vi medborgare finns – och vill?

Socialbakers har ännu inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

YouTube

Nytt från mars är underlag från Socialbakers som visar YouTube i Sverige, med fokus på antal visningar och antal prenumeranter. Där återfinner vi ICAlegosverige och IKEA Sverige på båda listorna över visningar samt antal prenumeranter.

YouTube kanaler flest uppladdningar maj 2016

IKEA Sverige med sin kampanj med kändisar i sängar och ICA intar pallplatserna.

Socialbakers YouTube bästa svenska videor toppinlägg maj 2016

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 6 videor. Mycket eller lite? Film ses som en nyckelkanal för innehåll, samtidigt som det kräver (ny) kompetens för att säkra produktion. Tufft för mindre organisationer? Eller kan smartphones säkra detta?

Sammanfattning

I jämförelse med maj 2015 har rörlig bild på Facebook dubblerats som innehållsform bland landets främsta 20 varumärken.

Trots att fler och fler nu tydligt hävdar ”kvalitet före kvantitet” ser vi en ökning av antal innehållspostningar på Facebook från landets topp 20 varumärken. Har dessa redan provat och hittat formeln för interaktion, eller håller de på att testa sig fram med olika former för att hitta rätt? Vi får se hur frekvens utvecklas.

Vad gäller svarstider är min undran om idag sociala medier är en lika integrerad och värderad kanal för kundservice som de traditionella? Om vi ser på över 2 timmars väntetid på Facebook känns det tveksamt. Vad är din erfarenhet?

Tävlingen Swedish Digital Awards avgjordes med fokus på sociala medier och användbarhetsdesign. Kolla t.ex. in vinnaren av kategorin Årets bästa kundservice i sociala medier och inspireras!

Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.