Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – februari 2016

Telias satsning på delaktighet på Alla hjärtans dag gav utdelning. SJ tappar årslång ledning på Facebook av bästa kundservice. Telekombranschen tappar långvarig dominans av kundservice på Facebook.

Februari får ses som en relativ standardmånad. Det som står ut i ett längre perspektiv är den branschjustering som syns på Facebook vad gäller bästa kundservice. Sedan starten av denna blogg för tre år sedan har vi sett en branschförflyttning/expansion av närvaro från resebransch till telekom, till bank/finans, med nu ytterligare breddning. Särskilt på Facebook är nu inte egen branschdominans lika tydlig att utläsa.

Utvecklingen för Sveriges 20 bästa varumärken i februari ser ut som nedan. Facebook uppvisar tapp i februari vad gäller interaktion och svarsfrekvens. (Flyttat fokus för kundservice? Lägre servicenivå införd?)

Sveriges 20 bästa varumärken har i snitt gjort 24 Facebook-inlägg. Antal inlägg ligger mycket stabilt över tid, nedan jämförelse med antal inlägg 2015:

Antal Facebok-poster per månad 2015 Sveriges topp 20 varumärken. Källa: Socialbakers

Sveriges 20 bästa varumärken har i snitt gjort 121 tweets i februari (97 i januari). Det aktivitetstapp som startade på Twitter under hösten förra året bröts alltså (tillfälligt?) i februari. Twitter ökar i samtliga parametrar.

Facebook, Twitter, YouTube februari Sverige 2016

YouTube kommenterar jag inte i denna blogg på grund av brist på data.

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. (Källa: Socialbakers.)

Facebook Twitter inläggstyp februari 2016 Sverige

Facebook

Enligt Socialbakers är Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner nedan:

Facebook största sidor mest interaktion februari Sverige 2016

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 24 inlägg i februari. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Svenska PostkodLotteriet och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 2 700 interaktioner per inlägg. Min tolkning är att inslag av sponsrade inlägg driver upp frekvens av interaktion.

Hur arbetar ni med er Facebook-sida? Har ni målsatt ett antal interaktioner varje inlägg ska säkra? Vet du hur många interaktioner era inlägg säkrar? Dela gärna tankar och erfarenheter!

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan Sveriges bästa i februari, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Intressant notera att offentliga verksamheter fortsätter säkra en plats på topplistan, som igen Stockholms stadsarkiv.

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor februari 2016

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

2015 var dessa varumärken landets bästa på kundservice på Socialbakers Facebook topp 5 (frekvens):

  1. SJ = 12 gånger
  2. SAS = 10 gånger
  3. Telia Sverige = 8 gånger
  4. Swedbank Sverige = 7 gånger
  5. Viaplay = 5 gånger
  6. Bredbandsbolaget, 3 Sverige, Comviq = 4 gånger (respektive)
  7. Samsung = 3 gånger
  8. Nordea Sverige = 2 gånger
  9. Telenor Sverige = 1 gånger

I februari 2016 ser vi delvis en återkommande mix av förra årets toppvarumärken, men för första gången på över ett år finns inte SJ längre med:

Facebook bästa kundservice februari 2016 Sverige

Viaplay återfinns även på Smampions topplista över Responsgrad:

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarsfrekvens februari 2016

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarstid februari 2016

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion i februari gjordes av Telia, Ridestore och Philadelphia Sverige (flera av vilka är återkommande). Telias erbjudande att skänka en krona för varje lajk på Alla hjärtans dag gav resultat. En aktivitet som enligt min uppfattning är relevant och även kanske förväntat av ett lönsamt, välbekant varumärke. Ett win-win upplägg i så många dimensioner.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg februari 2016

Twitter

Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter i februari enligt Smampion:

Smampion Sveriges bästa Twitter-profiler februari 2016

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter i januari:

Twitter största sidor mest interaktion februari 2016

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 121 tweets i snitt i februari (97) (110) (114) (141). En bruten trend av minskande innehåll sedan oktober alltså.

Unibet Sverige återfinns även denna månad hos både Socialbakers och Smampion. Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 436 interaktioner per tweet.

Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra? Dela gärna erfarenhet!

För övrigt inspirerande att se när storlek även matchas av interaktion, vilket om och om igen, och hittills uteslutande, uppvisas av SAS.

Kundservice Twitter

Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice, och så även markant i februari. Den norska telekom-giganten Telenor återfinns på denna plattform till skillnad från Facebook, och uppvisar återigen (exceptionellt) bästa svarstid samt bästa svarsfrekvens på Twitter.

Twitter bästa kundservice februari Sverige 2016

Instagram

Sveriges bästa företag på Instagram i februari enligt Smampion:

Smampion Sveriges bästa Instagram-sidor februari 2016

Höganäs kommun är för femte månaden på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige. Säkrar möten där vi medborgare finns – och vill?

Socialbakers har ännu inte motsvarande rapportering för Instagram varför den jämförelsen uteblir.

Sammanfattning

Status quo, skulle jag vilja sammanfatta februari. Om vi ser landets topp 20 varumärken som bas, enligt Socialbakers, så löper maskineriet på utan några direkta avvikelser.

Jag vill lyfta den effekt som kan uppnås när ett varumärke tar chansen till en aktivitet som självklart gagnar dem, men som också blir ett indirekt sätt för individen att (kostnadsfritt) bidra till hjälp för andra. Som Telias aktivitet på Alla hjärtans dag. Personligen skulle jag gärna se mer av liknande initiativ från flera varumärken. Bistå så att den sociala kraften, och delaktigheten, tillsammans för något bättre, möjliggörs.

Socialbakers och Smampion som är mina huvudkällor i dessa bloggposter ser jag utgör ett bra komplement. (Och nej, jag får inte betalt från dem för detta, endast tillgång till data.) Dels för att se att/om de visar en match av varumärken (och därmed säkrad trovärdighet), dels för att få både de stora varumärkena såväl som de mycket små svenska belysta, noterade och identifierade.

Sociala medier är här för att stanna. Vilken framtid ser du? Vilken vill du se?

Må gott,

LG

Dela gärna innehåll ur bloggen, givet källhänvisning – Källa: www.kommunikationsanalys.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.