Sveriges topp 20 Facebook-sidor säkrar 9 procent delning av innehåll. Twitter fortsätter tappa innehållsfrekvens. Telenor åter bäst på kundservice på Twitter. Bankerna SEB och Nordea intar topplatser.
I slutet av förra året fick vi klarhet i vilka svenskarnas mest populära sociala nätverk är via Svenskarna och internet 2015:
Att Facebook var ohotad etta var ingen förvåning för majoriteten av aktiva och verksamma inom sociala medier, däremot möjligen något förvånande med Twitters tapp/blyga tillväxt. Att Instagram är växande viktigt är tveklöst. Därtill Snapchat, för kontakten med ”unga”. (Var står YouTube kan man undra?)
När sociala medier etablerades förra decenniet som relevanta plattformar, och varumärken började engagera sig, fanns resonemanget att vägen till framgång var att inte ha en egen Facebook-sida utan att haka på befintliga intressegrupper/nätverk. Alternativt starta intressegrupper och där stötta/feeda närvaron till stöd för den egna verksamheten. Ett upplägg vilket förutsätter grupptillhörigheter. I iis-rapporten för 2015 är svenskarna i snitt med i fyra grupper på sociala nätverk. Min känsla är att möjligen ett fåtal varumärken startat generiska grupper, men att de flesta grupper är intressedrivna och individkontrollerade. Brasklapp: Intressegrupper där man kan ana att politiska intressen ligger bakom budskapsstyrning. Din erfarenhet?
Min förhoppning är att kommande (års)rapporter från Internetstiftelsen, över vårt agerande på internet och sociala nätverk, kommer belysa hur vi svenskar resonerar även vad gäller sidor, och inte enbart grupper. De sociala nätverken är nu etablerade som viktiga kanaler för merparten varumärken i deras kommunikations- och marknadspussel. Nedan kan vi se att landets topp 20 varumärken i snitt har 317 348 följare på Facebook: ett betydande uttryck för intresse och (kanal)engagemang i vårt samhälle.
Många ansvariga på dessa plattformar tittar på faktor CTA (call-to-action) för att få sidornas följare att sprida våra budskap istället för sidorna själva. Av iis.se-rapporten går att utläsa hur svenskarnas agerande ser ut vad gäller att dela (Dela andras innehåll). Exakt vilka ”andra” omfattar framgår inte, men om vi ser till samtlig närvaro borde det finnas ett utrymme även för varumärken att få spridning genom delning. Däremot torde få varumärken kunna uppvisa 69 procent, om ens 6 procent, delning av innehåll som speglas nedan:
I tabellen längre ned kan vi se att i januari delades 9 procent av Facebook-posterna från landets topp 20 varumärken, och på Twitter retweetades 15 procent.
Utvecklingen för Sveriges 20 bästa varumärken i januari enligt Socialbakers ser ut som nedan. Facebook uppvisar tapp i januari i samtliga parametrar förutom svarsfrekvens. Twitter tappar i innehåll och interaktioner. Sveriges 20 bästa varumärken har i snitt gjort 23 Facebook-inlägg, lika många som i januari 2015, samt 97 tweets (110 i december).
YouTube kommenterar jag inte i denna blogg på grund av brist på data.
Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor på Facebook och Twitter, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg.
Enligt Socialbakers är Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner nedan:
Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 23 inlägg i januari (24) (23) (26). Om vi omvandlar antal snittinlägg på Strömstad Spa och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 3 500 interaktioner per inlägg. Min tolkning är att inslag av sponsrade inlägg driver upp frekvens av interaktion.
Hur arbetar ni med er Facebook-sida? Har ni målsatt ett antal interaktioner varje inlägg ska säkra? Vet du hur många interaktioner era inlägg säkrar?
Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan Sveriges bästa i januari, baserat på Smampions poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).
Intressant notera offentliga verksamheter säkra en plats på topplistan, som Stockholms stadsarkiv och Härryda kommun.
Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Kundservice Facebook
2015 var dessa varumärken landets bästa på kundservice på Socialbakers Facebook topp 5 (frekvens):
- SJ = 12 gånger
- SAS = 10 gånger
- Telia Sverige = 8 gånger
- Swedbank Sverige = 7 gånger
- Viaplay = 5 gånger
- Bredbandsbolaget, 3 Sverige, Comviq = 4 gånger (respektive)
- Samsung = 3 gånger
- Nordea Sverige = 2 gånger
- Telenor Sverige = 1 gånger
I januari 2016 ser vi en återkommande mix av förra årets toppvarumärken:
Nordea Sverige återfinns även på Smampions topplista över Responstid:
De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion i januari gjordes av (återkommande) Strömstad Spa och Svenska Spel. Förenklat: Spel och gratis mys i januari – en konsekvens av årets fattigaste månad?
Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter i januari enligt Smampion:
Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter i januari:
Sveriges topp 20 varumärken gjorde 97 tweets per månad (110) (114) (141). En tydlig minskande trend sedan oktober av innehåll alltså. Ett skifte av plattformsfokus som lyser igenom?
Unibet Sverige återfinns även denna månad hos både Socialbakers och Smampion. Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått 573 interaktioner per tweet.
Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra?
För övrigt inspirerande att se när storlek även matchas av interaktion, vilket återigen uppvisas av SAS.
Kundservice Twitter
Telekom har länge varit framstående på Twitter i kundservice. Den norska telekom-giganten Telenor återfinns på denna plattform till skillnad från Facebook, och uppvisar återigen bästa svarstid samt bästa svarsfrekvens på Twitter. I januari har en bank, SEB, tagit sig in på topplistan, däremot inga resebolag till skillnad från Facebook.
Sveriges bästa företag på Instagram i januari enligt Smampion:
Höganäs kommun är för fjärde månaden på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige. Säkrar möten där vi medborgare finns – och vill?
Socialbakers har ännu inte motsvarande mätning för Instagram varför den jämförelsen uteblir.
Kort sammanfattning
Förra året såg vi ett konstant innehållsflöde per månad på över 20 Facebook-inlägg samt över 100 tweets på Twitter; en stabil formula som verkade satt sig bland landets bästa 20 sidor/varumärken. Passar nu på att hissa en bevakningsflagga vad gäller Twitter och det minskande antal innehåll som jag följt sedan slutet förra året. (Och mot bakgrund av det som iis.se rapport visade om plattformars popularitet 2015.)
Sedan jag började denna blogg för snart tre år sedan har i stort samma branscher varit bland de bästa vad gäller god kundservice i sociala medier: resor, telekom och finans/bank. Först med tyngdpunkt på resor, för att sedan förflyttas mot telekom, för att nu under 2015 se banker ta mer plats. Och i år tar SEB plats bland topp 5 vad gäller kundservice på Twitter.
Hur resonerar ditt/ert varumärke runt närvaro i sociala medier 2016? Flyttar (hela) kundservice över till sociala medier? Det finns som bekant många vinster med att publika svar kan ses av flera som undrar över samma sak, samt att en kundservice-operatör kan hantera flera förfrågningar samtidigt, till skillnad från per telefon.
Må gott,
LG
Hur kommer man i kontakt med dig? Ditt kontaktformulär fungerar ej.
Hej Lena, tack för ditt påpekande om kontaktformuläret så det kan åtgärdas. Du har säkert sett att jag finns på det flesta sociala plattformar, men nu har du även denna kontaktväg!
LG