Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – december 2015

Sveriges mest konsekventa varumärke för kundservice på Facebook 2015 är SJ. Sveriges bästa varumärken gjorde i snitt 25 inlägg per månad på Facebook under 2015. Telenor bäst kundservice på Twitter i december.

I denna bloggpost passar jag på att belysa vissa mätvärden över helår för att ge en uppfattning om konsekventa varumärken som kan inspirera och utgöra en god benchmark (fokus Facebook).

December avslutade året utan några större förändringar från föregående månad. Utvecklingen för Sveriges 20 bästa varumärken i december enligt Socialbakers ser ut som nedan. Facebook uppvisar inget tapp i december. Twitter tappar i samtliga parametrar, förutom antal följare som ökar i december. Sveriges 20 bästa varumärken har i snitt gjort 24 Facebook-inlägg (knappt 1 per dag), marginellt färre än i december 2014, samt 110 tweets (knappt 4 per dag) (114 i november).

Facebook, Twitter, YouTube december Sverige 2015

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 25 inlägg per månad under 2015 på Facebook.

YouTube kommenterar jag inte i denna blogg på grund av brist på data.

Nedan ser vi hur Sveriges topp 20 varumärken arbetar med sina sidor, och vilken respons vi följare ger på deras inlägg. I jämförelse med föregående månad ser vi endast marginella skillnader. Lajks är fortfarande det sätt på vilket vi mest interagerar med varumärken på Facebook, och foton är den form på inlägg vilka är vanligast från sidorna.

Facebook Twitter inläggstyp december 2015 Sverige

Facebook

Enligt Socialbakers är Sveriges topp 5 varumärken på Facebook vad gäller antal följare och interaktioner nedan:

Facebook största sidor mest interaktion december Sverige 2015

Sveriges topp 20 varumärken gjorde i snitt 24 (23) (26) inlägg i december. Om vi omvandlar antal snittinlägg på Loka och fördelar antal interaktioner per inlägg, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 2 800 interaktioner per inlägg. Min tolkning är samtidigt att inslag av sponsrade inlägg driver upp frekvens av interaktion.

Hur arbetar ni med er Facebook-sida? Har ni målsatt ett antal interaktioner varje inlägg ska säkra? Vet du hur många interaktioner era inlägg säkrar?

Enligt analysföretaget Smampion är sidorna nedan Sveriges bästa, baserat på deras poängskala 0-100. Om din sida inte finns med för mätning hos Smampion kan du enkelt lägga till den här (kostnadsfritt).

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor december 2015

Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Kundservice Facebook

Vid en tillbakablick över helåret (baserat på Socialbakers mätvärde ”Socially Devoted”, det vill säga sidor som uppvisar bästa kundservice) är det 11 sidor/varumärken som förekommit bland topp 5 i Sverige under 2015. Bland dessa är SJ det varumärke som förekommit bland topp 5 flest gånger under 2015, närmare bestämt varje månad. Konsekvent hög kundservice på Facebook från SJ med andra ord.

Topplista bästa varumärken (frekvens):

  1. SJ = 12 gånger
  2. SAS = 10 gånger
  3. Telia Sverige = 8 gånger
  4. Swedbank Sverige = 7 gånger
  5. Viaplay = 5 gånger
  6. Bredbandsbolaget, 3 Sverige, Comviq = 4 gånger (respektive)
  7. Samsung = 3 gånger
  8. Nordea Sverige = 2 gånger
  9. Telenor Sverige = 1 gånger

I december 2015 ser vi en mix av de tre mest frekventa branscherna dvs. telekom, finans och resor:

Facebook bästa kundservice december 2015 Sverige

Nordea Sverige återfinns även på Smampions topplistor över Responsgrad samt Responstid:

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarsfrekvens december 2015

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor svarstid december 2015

De unika Facebook-poster som genererade högst interaktion i december gjordes av Aladdinasken, Loka och McDonald`s. Julchoklad, nyårsdryck samt alternativ till julmat lockade interaktion i december alltså.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg december 2015

Twitter

Sveriges bästa företag/varumärken på Twitter i december enligt Smampion:

Smampion Sveriges bästa Twitter-profiler december 2015

Enligt Socialbakers är nedan de varumärken vilka säkrar dels flest följare, dels flest interaktioner på Twitter i december:

Twitter största sidor mest interaktion december 2015

Sveriges topp 20 varumärken gjorde 110 (114) (141) tweets per månad (ca 4 tweets per dag).

Unibet Sverige återfinns även denna månad hos både Socialbakers och Smampion, samt även Stryktipset och Viaplay. Om vi omvandlar antal inlägg på Unibet Sverige och fördelar antal interaktioner per tweet, innebär det att varje inlägg skulle fått ca 548 interaktioner per tweet. Hur arbetar ni med er Twitter-profil? Har ni målsatt ett minimum antal interaktioner varje tweet ska säkra?

För övrigt inspirerande att se när storlek även matchas av interaktion, vilket även denna månad uppvisas av SAS.

Kundservice Twitter

Telekom är övervägande framstående på Twitter i kundservice. Till skillnad från Facebook ser vi inga banker eller resebolag på Twitter bland varumärken med bäst kundservice. Däremot återfinns Telenor på denna plattform och uppvisar återigen i december bästa svarstid samt bästa svarsfrekvens på Twitter.

Twitter bästa kundservice december Sverige 2015

Instagram

Sveriges bästa företag på Instagram i december enligt Smampion:

Smampion Sveriges bästa Instagram-sidor december 2015

Höganäs kommun är för tredje månaden på Smampions topp 10 Instagram-profiler i Sverige. Säkrar möten där vi medborgare finns – och vill?

Socialbakers har ännu inte motsvarande mätning för Instagram varför den jämförelsen än så länge uteblir.

Kort sammanfattning av året

Mycket förenklat kan man säga att vi nu ser ett konstant innehållsflöde per månad på över 20 Facebook-inlägg och över 100 tweets på Twitter; en stabil formula verkar satt sig bland landets bästa 20 sidor/varumärken. Förhoppningsvis drar fler sidor nytta av denna benchmark och försöker maximera den egna närvaron i sociala medier. Jag återkommer till mina grundrekommendationer: att säkra en kontinuerlig, relevant närvaro samt  ta hand om inspel från följare – och dra lärdom inför postning av kommande innehåll.

Sedan jag började denna blogg för snart tre år sedan har i stort samma branscher varit bland de bästa vad gäller god kundservice i sociala medier: resor, telekom och finans/bank. Först låg tyngdpunkten på resor, för att sedan förflyttas mot telekom, för att nu under 2015 se banker ta mer plats. Vilka branscher kan vi förvänta tar plats under 2016 bland de bästa? I mitt oktober-inlägg lyfte jag hur branscherna nu fördelas globalt på Facebook och Twitter. ”Retail”, ”Services” och ”Industrial” verkar globalt vara de som står på tur att närma sig toppen. Vad blir det i Sverige? H&M?

Hur resonerar ditt/ert varumärken runt närvaro i sociala medier? Vilka KPI:er använder ni för att räkna hem resurser? Blir 2016 året med innehållsfokus rörlig bild?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.