Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fortsätter tappa följare på Facebook: obruten trend från juli. Kristdemokraterna har högst tillväxt på samtliga plattformar. Samtliga partier omnämns i övervägande negativ ton.
Alla partier har i oktober haft det tufft vad gäller ton i omnämnanden, visar bevakningsföretaget Gavagai. Detta resultat matchar de frågor och förväntningar som uttrycks i media och det offentliga samatalet vad gäller ett tydligt och samlat grepp för att lösa de akuta utmaningar som Sverige nu möter.
Kristdemokraterna har efter lång tid i undre halvan nu tagit ett tydligt steg upp i toppen bland partierna på de sociala plattformarna. En bidragande orsak till partiets ökade aktivitet kan även vara deras beslut i oktober att lämna decemberöverenskommelsen (DÖ).
Gavagai – räckvidd och ton
Bevakningsföretaget Gavagai mäter antal omnämnanden samt ton på dessa.
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet toppar antal omnämnanden i oktober. Vänsterpartiets stora uppgång i september kom av sig och partiet tar nu fjärde plats, strax före Socialdemokraterna.
Flest omnämnanden, antal:
- M: 42 883 (28 577) (24 201)
- SD: 35 758 (35 612) (35 885)
- MP: 25 369 (18 214) (10 431)
- V: 21 058 (20 559) (13 188)
- S: 20 710 (16 280) (13 521)
- KD: 14 118 (3 745) (2 185)
- FP: 10 910 (7 905) (9 147)
- C: 10 328 (17 131) (6 843)
- Fi: 5 689 (4 788) (8 730)
Gavagai mäter även tonen på inlägg, och samtliga partier har även i oktober mer negativa än positiva omnämnanden. Sverigedemokraterna har med 61 procent den största delen negativa omnämnanden.
Centerpartiet, med lägsta andel negativa omnämnanden även i oktober, bör vara mest nöjd av alla partier på bas av nedan: 11 (6) procent.
Hela listan, ton: mer negativa omnämnanden i oktober för samtliga partier, procent:
- SD: 61 (37) (27)
- S: 53 (49) (40)
- Fi: 52 (41) (62)
- KD: 51 (53) (39)
- M: 46 (42) (35)
- V: 41 (38) (52)
- MP: 30 (36) (29)
- FP: 17 (23) (8)
- C: 11 (6) (32)
Värt notera att det på bas av detta inte går att utläsa någon tydlig blockkoppling även denna månad.
Analysföretaget Socialbakers visar att de tre partier som växer mest (procentuellt) i oktober på Facebook är Kristdemokraterna (7,67%), Sverigedemokraterna (2,56%) och Centerpartiet (2,34%).
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är de tre partier vilka gör flest inlägg. Glädjande se att nu samtliga partier gör minst ett inlägg per dag i snitt, förutom Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
Vad gäller svarstid i oktober är det fortfarande enbart Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet vilka har sina sidor öppna för följare att göra egna inlägg. Och fortfarande enbart Centerpartiet (14 av 25) och Kristdemokraterna (7 av 45) som besvarar dessa, om än inte alla. (Folkpartiet har besvarat 0 av 20.)
Enligt Smampions sammanvägda bedömning är landets topp 3 högst rankade partier på Facebook i oktober: Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna samt Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ.
De tre partier som växer mest (procentuellt) i oktober är Sverigedemokraterna (5,74%), Folkpartiet (4,81%) och Kristdemokraterna (4,24%). Topp 3 i storlek är fortfarande Moderaterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Enda skillnad från förra månaden är att Sverigedemokraterna passerat Centerpartiet vad gäller antal följare.
Vad gäller att driva innehåll och därmed möjlighet till engagemang med sina följare står Kristdemokraterna ut som en klart tydlig etta med 233 tweets i oktober (motsvarande nästan 8 tweets per dag). Sverigedemokraterna å andra sidan kommunicerar drygt en tweet per vecka.
Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet är de tre partier vilka besvarat flest. Minst svar ger Sverigedemokraterna.
Analysföretaget Smampion räknar samman totalbilden över partiernas närvaro genom att fördela poäng (skala 0-100) utifrån ett antal parametrar. Utifrån dessa är det i oktober Kristdemokraterna som tillsammans med Centerpartiet blir landets bästa partier på Twitter, tillsammans med Moderaterna samt Mijöpartiet och Vänsterpartiet.
Sveriges topp 3 högst rankade partier på Instagram blev i oktober Kristdemokraterna och Centerpartiet samt Moderaterna och Vänsterpartiet. Smampions poängskala (0-100) ger ok till alla sidor med poäng över 45. Därför intressant se att Socialdemokraterna sticker ut med den låga poängnivån 34. En anledning torde vara att 0 inlägg gjorts, varför då frågan uppstår om relevans av närvaro. Och om en stängning övervägs?
Smampions poängskala (0-100) motsvarar följande betyg:
100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt
Varumärket
Som vanligt lyfter jag ett fåtal av de partisidor som Smampion har registrerade, för att dels belysa skötsel av varumärket, dels värdet på närvaron enligt Smampions poängskala.
Socialdemokraterna
Frågetecken runt Ludvikas val av logotyp, samt därtill även en Twitter-profil. Enligt Smampions poängskala ligger tre sidor under gränsen (45) för att tillföra något (kommunikativt) värde.
Miljöpartiet
I stort samma igenkänning – med tydligt avsteg i Göteborg på Facebook. Riksorganisationen avviker färgmässigt på Instagram. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn av Luleå.
Vänsterpartiet
Frågetecken runt Helsingborg och Malmö. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn av Boden.
Sverigedemokraterna
I stort enhetligt, möjlig färgfråga.
Moderaterna
Generellt frågetecken runt logotyp samt Skåne. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn av Västerås, KnaModeraterna samt Jönköping.
Centerpartiet
Generellt frågetecken runt logotyp samt Göteborg.
Folkpartiet
Folkpartiet har sedan korrigering tidigare i år uppvisat i huvudsak en enad logotyp. I oktober ser vi Folkpartiet Göteborg avvika med byte av logotyp. Personligen skulle jag inte rekommendera detta; det är i stort omöjligt att se texten på tillägget varför intrycket blir oklart och tveksamt. Det är heller inte konsekvent då Folkpartiet Göteborg inte tillämpar samma logotyp på Instagram.
Kristdemokraterna
Frågetecken runt i stort samtliga sidors partilogotyp. Vilken gäller? Inte ens riksorganisationen är konsekvent. Baserat på Smampions poängskala rekommenderar jag en snar översyn av Eskilstuna samt Halland.
Feministiskt initiativ
Frågetecken runt Twitter-namn samt logotyp Stockholm.
Kort sammanfattning:
Samtliga partier har det tufft vad gäller ton i omnämnanden. Kristdemokraterna har lyft sig betydligt i oktober på samtliga sociala plattformar, samtidigt som Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fortsätter tappa följare på Facebook. Flera partier verkar börja säkra sin logotyp, och samtidigt se över vilken kvalitet de sidor man har levererar.
Vad tänker du om våra partier baserat på oktobers översyn av sociala medier?
Må gott,
LG