Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – augusti 2015

Följare på sociala plattformar fortsatte växa i augusti. Interaktionen utgörs till största del  av ”gilla”, samt video börjar öka som inläggstyp på Facebook. Telekom bäst på kundservice på Twitter.

I augusti visar Socialbakers databearbetning att samtliga tre plattformar, Facebook/Twitter/YouTube, har tillväxt (de mäter inte Instagram). Facebook har samtidigt en minskning av inlägg/sidaktivitet, vilket (därför) speglas i minskat antal interaktioner. Lägre sidaktivitet kan förmodligen kopplas till semesterperiod.

I jämförelse med Bästa Facebook-sidor 2013 och Bästa Facebook-sidor 2014 är variationen inte stor vad gäller bästa branscher: telekom, resor och bank återkommer relativt obrutet. Engagemang och svarfrekvens var också i stort densamma dessa båda år. Svarsfrekvens har på ett år ökat från 72% till 83% vilket visar att varumärken satsar på Facebook.

Mätförändringar Facebook Twitter YouTube augusti 2015 Sverige Socialbakers

Jag fick en relevant kommentar efter förra månadens inlägg: nämligen att vissa sidor har sin data dold, vilket gör att inte alla sidor redovisas och därmed kan jämföras. Vilket påverkar benchmark av ”bästa sidor”. Jag ser dock att med den mängd sidor och profiler som ändå är öppna ges relevans för best practise och kunna förbättra sin egen närvaro. Även om alltså vissa sidor som inte redovisas kan vara än bättre.

Mer data nedan under rubrikerna Facebook, Twitter, Instagram samt Kundservice.

Facebook

Facebook största sidor och mest interaktion augusti 2015 Sverige Socialbakers

Att vara störst är som bekant inte detsamma som att vara bäst. Ingen mening att ha många följare om de inte agerar/reagerar på dina budskap. Jag skulle gärna se något varumärke återkomma på Facebook på båda topplistorna ovan (se jämförelse nedan under Twitter).

De unika Facebook-inlägg som lyckades skapa högst interaktion åstadkoms av Skånemejerier, Ridestore och IKEA. Återkommande aktiva varumärken. Vanligtvis brukar vi här även se de stora livsmedelskedjorna som ICA, men på senare tid har flera andra sidor lyckats skapa högre interaktion. Köpt eller organisk, därom tvista…

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg augusti 2015

Den typ av Inlägg som är mest frekventa är fortfarande foto, men har minskat betydligt från höga nivåer, och video har nu tagit en del av den kakan. Arbetar du/ni med album?

Facebook Twitter Sverige augusti 2015 - inläggstyper och interaktionstyp

Mindre förvånande är sättet vi interagerar med sidor vilket fortfarande till en majoritet utgörs av ”gilla”. Jag skulle vilja säga att det motsvaras av favoriter på Twitter vilket i stort motsvarar samma toppnivå av engagemang där.

Det svenska analysföretaget Smampion har för augusti rankat varumärken nedan som månadens bästa Facebook-sidor. Smampions poängskala (0-100) korrelerar poäng med följande betyg:

100: Perfekt
95 – 99: Världsklass
90 – 94: Mycket bra
80 – 89: Väldigt bra
65 – 79: Ett bra betyg
45 – 64: Helt ok
30 – 44: Ej godkänt
0 – 29: Underkänt

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor augusti 2015

Twitter

Jag noterar med glädje att ett varumärke, SAS, återfinns bland båda topp 5 listorna – bland både flest antal följare, och flest antal interaktioner. Som sagt, att vara stor räcker inte enbart för framgång; följarna behöver även agera/reagera på budskap.

Twitter största profiler och mest interaktion augusti 2015 Sverige SocialbakersJag noterar med intresse att interaktionstyperna på Twitter nedan, till skillnad från Facebook, är i stort lika stora. Något för analytiker och investerare att grotta vidare i? Någon reflektion från dig?

Facebook Twitter Sverige augusti 2015 - inläggstyper och interaktionstyp

Smampion har för augusti rankat varumärken nedan som månadens bästa Twitter-profiler. Unibet ser vi även bland Socialbakers topp 5 vad gäller interaktioner.

Smampion Sveriges bästa Twitter-sidor profiler juli 2015

Instagram

Tyvärr har Socialbakers ännu inte presenterat dataunderlag för Instagram, vilket de meddelade i maj skulle bli möjligt. Tre faktorer lyfter de som de viktiga att mäta för Instagram: Följare, Interaktion och Antal Inlägg.

Nedan ser vi de sidor vilka Smampions poängskala utsett till Sveriges bästa Instagram-sidor i augusti:

Smampion Sveriges bästa Instagram-sidor profiler augusti 2015

Kundservice

Intressant notera en ökning av svarsgrad på Facebook från 2014 till 2015 (från 72% till 83%). Jag ser det som ett tecken på att de sociala plattformarna växer i vikt bland organisationer och företag.

Facebook

Swedbank leder ligan i augusti med den kortaste svarstiden: 64 minuter. SJ som vi blivit vana se i toppen återfinns fortfarande bland topp 5 i Sverige enligt Socialbakers.

Topp 5 är en branschblandning av resor, finans och telekom(/online). Som vanligt, dock med Comviq som enda representant bland de normalt frekventa telekomleverantörerna.

Socialbakers Socially Devoted bästa kundservice Facebook augusti Sverige 2015

Nedan syns Smampions värdering av bästa sidor att svara, samt svarstid.

Intressant notera att Telenor även denna månad återfinns där, men inte bland Socialbakers topp 5. Intressant även att en myndighet, i form av Försäkringskassan, återfinns bland topp 10. Är det en koppling till deras nya generaldirektör, Ann-Marie Begler, som omnämns som en ”doer”?

Smampion bästa kundservice Facebook augusti Sverige 2015

Telenor klarar inte Socialbakers topp 5, däremot Swedbank: med svarstid 64 minuter mot Smampions 57 minuter. Dryga timmen oavsett.

Smampion bästa kundservice svarstid Facebook augusti Sverige 2015

Twitter

På Twitter är det Telenor som uppvisar bästa svarstid. Intressant notera att samtliga topp 5 Twitter kan relateras till telekom. Inga banker eller resebolag i augusti alltså. Eller nya branscher för den delen.

Socialbakers Socially Devoted bästa kundservice Twitter augusti Sverige 2015

Augusti visar att sociala plattformar fortfarande växer i Sverige; att vår interaktion med sidor fortfarande till största del utgörs av ”gilla”, samt att video börjar öka som inläggstyp på bekostnad av foto.

Något du reagerar/förvånas över?

Må gott,

LG

3 tankar kring ”Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – augusti 2015

 1. Thomas

  Intressant hur ett företag kan vara med i SB’s top 5 på Socially Devoted med 100% respons rate, men är inte med alls i Smampions top 10 på just RR. E.g. Viaplay och Swedbank.

  Skulle vara intressant att få redovisat hur de räknar så att man kan värdera vilken data som är mest rättvisande.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Hej Thomas, tack för din relevanta kommentar. Hur SB och Smampion beräknar vet de bäst själva. Jag ska se om jag kan få ansvarig för Smampion att ge deras förklaring på skillnaden.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.