Partikommunikation på Facebook, Twitter och Instagram – juli 2015

Moderaterna mest konsekvent närvaro på de sociala plattformarna. Miljöpartiet samt Kristdemokraterna störst utmaningar. Folkpartiet och Sverigedemokraterna bästa politiska partier på att säkra varumärket i sociala medier.

Juli var initialt en intensiv politisk månad med Almedalen, för att sedan övergå mer i semesterläge. Därmed sagt, inte semesterstängt. Även om några partier tog det lite väl lugnt.

Enligt Smampion poängskala ser julis topp 3 partier ut som följer:

 • Folkpartiet (Twitter) 83
 • Feministiskt initiativ (Instagram) 83
 • Moderaterna (Instagram) 83
 • Vänsterpartiet (Facebook) 82
 • Socialdemokraterna (Facebook) 81
 • Vänsterpartiet (Instagram) 81

Det är glädjande att läsare av denna blogg ökar varje månad. Med tanke på att ca 250 000 svenskar är medlemmar i ett politiskt parti, vilka behöver lära sig hantera de digitala kanalerna för att lyckas bättre 2018, är min förhoppning att dessa inlägg stöttar framgång i sociala medier. Och därmed vår demokrati.

Jag vill passa på att särskilt tacka Socialbakers, Smampion samt Gavagai som bistår med kvalificerade underlag.

Vad hände i juli?

Almedalen var månadens stora höjdpunkt, särskilt för de partier som hade sina dagar i juli. Några av månadens större partiomnämnanden enligt bevakningsföretaget Gavagai:

 • Socialdemokraterna – KU-anmälan kopplat vice statsministerns titel/funktion, kronofogdeskuld i Kronoberg samt finansministern om finansiellt stöd till Grekland.
 • Miljöpartiet – Gustav Fridolins Almedalstal om bidrag till svagaste skolorna, samt, Åsa Romson – hennes roll/funktion som vice statsminister
 • Vänsterpartiet – Jonas Sjöstedt i Almedalen om statligt sommarlovsstöd till kommuner
 • Sverigedemokraterna – Almedalstal med fokus familjefrågor, partiledarens posering med Ultima Thule, samt, Sentios mätning vilken gav SD 23,3 procent och därmed landets näst största parti
 • Moderaterna – partiledaren i Almedalen om kravet på kollektivavtal, samt, SD gick om M i Sentios mätning
 • Centerpartiet – jobbannons som pressekreterare med ”annan etnisk bakgrund än svensk”
 • Folkpartiet – Jan Björklunds tal i Almedalen (självkritik flyttskatt) samt att partiet backar om stöd till ny AP-fondsmyndighet
 • Kristdemokraterna – hyllningar till partiledarens tal i Almedalen, samt att KD:s väljare är mest benägna att gå till valurnan igen
 • Feministiskt initiativ – Gudrun Schyman i ”efter Almedalen” om att sänka rösträttsåldern

Gavagai politiska partier juli 2015 mest aktivitet

Vad gäller flest omnämnanden i juli fördelade sig dessa bland partierna i turordning:

 1. Vänsterpartiet
 2. Miljöpartiet
 3. Moderaterna
 4. Sverigedemokraterna
 5. Socialdemokraterna
 6. Feministiskt initiativ
 7. Centerpartiet
 8. Folkpartiet
 9. Kristdemokraterna

Gavagai politiska partier juli 2015 flest omnämnanden

Facebook

Tre partier tappar denna månad följare på Facebook: Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna. Som tidigare noterats, regeringspartier har det ofta tuffare vilket alltså även speglas på Facebook, samt uppenbarligen även gräsrotspartiet Fi.

Folkpartiet har fått 10 inlägg på partisidan, och besvarat 0, vilket lämnar Centerpartiet och Kristdemokraterna som de enda svenska partierna som hanterar denna funktion. Samtidigt intressant notera att dessa två partier är de två med den största procentuella tillväxten av följare.

Centerpartiet är fortsatt det parti som är bäst på att besvara flest frågor.

Politiska partier juli 2015 storlek Facebook Socialbakers

Julis mest aktiva parti på Facebook var Vänsterpartiet, vilket publicerade drygt 1 post per dag. Till skillnad från Miljöpartiet vilket endast publicerade 4 poster – under hela månaden. Även om juli är en semestermånad, och i år med dålig väderlek, desto större anledning att hålla engagemang uppe, och försöka säkra åtminstone 20 inlägg. Bygg relationer!

Politiska partier juli 2015 antal poster Facebook Socialbakers

Enligt Smampions poängberäkning var Vänsterpartiet Sveriges bästa parti på Facebook i juli. Sämst var Kristdemokraterna.

Smampion politiska partier Facebook juli 2015

Twitter

Alla partier ökar på Twitter. Än en gång står Folkpartiet för den största ökningen, tätt följt av Sverigedemokraterna. Feministiskt initiativ står denna månad för den minsta ökningen.

Politiska partier juli 2015 storlek Twitter Socialbakers

Julis mest aktiva parti på Twitter var Feministiskt initiativ, vilket i snitt publicerade nästan 3 tweets per dag. Till skillnad från Sverigedemokraterna med 0 tweets under hela månaden.

Politiska partier juli 2015 antal poster Twitter Socialbakers

Värt notera Vänsterpartiet för dels flest omnämnanden, dels bästa svarstid (18 minuter!). Sämst svarstid har Miljöpartiet (5 timmar 18 minuter).

Enligt Smampions poängberäkning var Folkpartiet Sveriges bästa parti på Twitter. Sämst var Sverigedemokraterna.

Smampion politiska partier Twitter juli 2015

Instagram

Enligt Smampions poängberäkning var Feministiskt initiativ Sveriges bästa parti på Instagram. Sämst var Kristdemokraterna.

Smampion politiska partier Instagram juli 2015

Sammantaget de tre plattformarna är det endast Moderaterna som håller sig inom topp 3 konsekvent. Tur, eller genomtänkt?

Partiernas igenkänning (logotyp)

Jag har tagit hjälp av Smampion för att ge en bild av hur partierna hanterar sitt varumärke i sociala medier. Eller snarare, sin logotyp. Som bekant, varumärket är den viktigaste immaterialrättsliga ägodelen en organisation har, av den enkla anledningen att det är varumärket som säkrar igenkänning – bland omvärld och (potentiella) medarbetare.

Jag själv tillhör möjligen den mer återhållsamma skolan vad gäller att laborera och ”leka med” varumärkets logotyp. Samtidigt, ett undantag är Google. Deras logotyp är världsbekant med enorm igenkänning, samt deras (aktuella) laborerande kopplat olika världshändelser får snarare räknas till PR-kontot, och görs under begränsad tid. Men, det är Google.

Min rekommendation till kommunikationsansvariga för politiska partier är: gör det enkelt; var konsekvent och enhetlig. (Och, äg och säkra varumärkesplattformen internt!)

Partiernas logotyp

Socialdemokraterna tolkar jag har sina rikskonton anpassade till Stockholm Pride, vilket må så vara när aktiviteten är något som partiet verkligen står bakom och tydligt vill stötta. Om så är fallet borde det omfatta alla partiets konton och profiler. Ett parti, oavsett var i landet.

Socialdemokraterna riks finns även på Instagram, men profilen finns inte registrerad för mätning hos Smampion. Logotypen på Instagram är inte samma Pride-version som riks annars använder.

Socialdemokraterna sociala medier juli 2015 Smampion

Miljöpartiet säkrar tydlighet genom att i stort samma logotyp används genomgående (med viss färgvariation). Möjligen att Skåne och Sthlmsregionen behöver anpassa storleken enligt riksorganisationens förebild.

Miljöpartiet sociala medier juli 2015 Smampion

Vänsterpartiet ger en splittrad bild av varumärket. Riksorganisationen verkar ha en Pride-anpassad logotyp, men då endast på Facebook. (Vad gäller Malmö och Storstockholm skulle jag om ansvarig skicka dem den logotyp som ska användas för att ena partiets framtoning.)

Vänsterpartiet sociala medier juli 2015 Smampion

Sverigedemokraterna håller sitt varumärke samlat med enad logotyp.

Sverigedemokraterna sociala medier juli 2015 Smampion

Moderaternas riksorganisation använder på Facebook och Twitter snarlik logotyp, dock i olika färgskalor, och inte alls på Instagram. Vore jag kommunikationsansvarig för Moderaterna skulle jag säkra att riksorganisationen har rätt logotyp på sina plattformar, samt mejla över den aktuella till lokala konton.

Moderaterna sociala medier juli 2015 Smampion

Centerpartiet har anpassat sina rikskonton till Pride vad gäller Facebook och Twitter. Centerpartiet riks finns även på Instagram men finns inte registrerad för mätning hos Smampion. Logotypen där är dock inte den Pride-version som riks annars använder.

Samma gäller här som för Socialdemokraterna: ett varumärke, en framtoning. Därav att Gävleborg, Göteborg och Örebro borde få stöd att säkra enad front för partiet. Ungdomsförbundet undantaget.

Centerpartiet sociala medier juli 2015 Smampion

Folkpartiet håller nu åter enhetlig linje, med viss variation i färgskala och storlek.

Folkpartiet sociala medier juli 2015 SmampionKristdemokraterna riks är enhetliga på Facebook och Twitter, men inte på Instagram. Översyn Instagram-profiler är min rekommendation.

Kristdemokraterna sociala medier juli 2015 SmampionFeministiskt initiativ har i huvudsak samma logotyp förutom i Göteborg. Samt, partinamnet avviker på Twitter! Mycket riskabelt enligt min mening. Och lätt att ändra.
Feministiskt initiativ (Fi) sociala medier juli 2015 Smampion

Enligt Smampions poängskala (0-100) blev topp 3 politiska partier i juli som följer:

  • Folkpartiet (Twitter) 83
  • Feministiskt initiativ (Instagram) 83
  • Moderaterna (Instagram) 83
  • Vänsterpartiet (Facebook) 82
  • Socialdemokraterna (Facebook) 81
  • Vänsterpartiet (Instagram) 81

Centerpartiets ungdomsförbund uppnår 89 poäng men jag fokuserar här på ”moderpartier”. Det är intressant att notera att inget parti står ut som tydligt fokuserande på sociala medier sammantaget, snarare vissa plattformar. Det enda parti som verkar ha något konsekvent upplägg på de tre plattformarna kopplat utfall är Moderaterna.

Två medskick att fundera över:

 • Värde vs kostnad av närvaro i sociala medier: Generellt borde partierna reflektera över de sidor de har (till exempel de vilka Smampion ger ett värde under 45 = ej godkänt). Kostar det mer än det smakar? Gäller särskilt partier med begränsade resurser.
 • Säkra varumärket – och användning av logotyp. Vad har partierna för kommunikationskompetens? Förstår partiledning de vinster en genomtänkt och planerad kommunikation medför, vilken samtidigt möjliggör ad hoc-insatser? Läggs resurser på det som ger bäst effekt eller på det som ”man alltid gjort”?

Som bekant, det spelar ingen roll hur bra idéer man har om dessa inte planeras och paketeras så att de verkligen når önskad målgrupp. Särskilt tydligt i det politiska bruset.

Vad är dina tankar runt hur våra partier kommunicerar?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.