Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – juli 2015

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Engagemang juli 2015

Fans och följare ökade – samtidigt som sidor och profiler minskade sin aktivitet. Få varumärken med hänsyn till vädrets påverkan.

I inlägget Partikommunikation på Facebook, Twitter och Instagram – juli 2015 konstaterar jag att vissa av våra politiska partier, trots möjligheter kopplat nåbarhet vid semester och dåligt väder, minskade sin aktivitet. Det går nu att utläsa i underlag från analysföretaget Socialbakers att trots vi svenskar varit mer aktiva och valt följa fler sidor i juli har sidornas aktivitet minskat. Och på Facebook har även kundservice minskat. Anomali?

I jämförelse med samma period 2014 har engagemang ökat betydligt, även om sjunkit betydligt jämfört med juni 2015. Kundservice i stort oförändrad jämfört med 2014.

Utveckling Facebook, Twitter och YouTube i juli

Som synes nedan har både Facebook och särskilt Twitter en snittökning av antal följare i juli (jag bevakar (ännu) inte YouTube detaljerat i denna blogg). Att ställa mot den relativa minskning av sidornas/profilernas innehåll som gjordes parallellt (-4 procent). Med tanke på att sidor/profiler fått nya följare borde (logiskt) även interaktioner ökat, vilket inte är fallet. ”Smida medan järnet är varmt”, som bekant. Tvärtom, vilket, om det beror på sidornas/profilernas minskade aktivitet, gjort att chans till värdeskapande dialog minskat än mer. Särskilt då även snittsvarstid på Facebook samtidigt också minskat.

Jag utgår ifrån att inga sidägare lämnar sina sidor helt obevakade även om semester. Det vill säga att det borde finns någon med ansvar för plattformen/plattformarna, varför en ”väderbevakare” borde kunna aktivera/radera lämpliga budskap.

Kontenta, dåligt väder + ökat antal följare = styr om resurser för att säkra mottagande digitalt.

Mätförändringar Facebook Twitter YouTube juli 2015 Sverige Socialbakers

Nedan syns hur många fans respektive inlägg Sveriges topp 20 varumärken gjorde i juli. Hur står sig din/er digitala närvaro i jämförelse?

Socialbakers Facebook Twitter YouTube juli 2015 Sverige Antal fans Antal inlägg

Facebook

2014 var svarsfrekvensen 68 procent i juli samt engagemangsnivån 0,47 procent. I juli i år ser vi en svarsfrekvens i stort motsvarande förra året (67 procent), medan däremot engagemangsnivån ökat betydligt på inlägg (0,60 procent). Har vi blivit bättre på att leverera vad våra fans vill ha, eller, köper vi mer annonser, eller, har Facebooks algoritm någon påverkan; vad tror du?

Juli:

Socialbakers Facebook Sverige Svarstid Engagemang juli 2015

Att engagemanget sjunkit sedan juni, trots växande antal fans, kopplar jag till färre antal inlägg samt sämre kundservice. Samt möjligen sämre genomtänkta inlägg, kopplat förväntan att många följare har semester och därmed inte är online.

Juni:

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.49.44

Kundservice

De branscher som lagt mest tid på kundservice på Facebook i juli är resebranschen samt telekom. SAS och SJ kan ha gagnats av jakten på solen.

Värt notera att snittsvarsfrekvens ligger på 67 procent, medan toppsidorna levererar minimum 92 procent.

Socialbakers Socially Devoted bästa kundservice Facebook juli Sverige 2015

Telenor står ut med en svarstid på 12 minuter, långt bättre än övriga varumärken.

Glädjande att Telenor även återfinns på Smampions tio i topp vad gäller kundservice (även om jag får erkänna att min egen semester gjorde att månadsperioden omfattar en dryg vecka in i augusti. (Går ej att välja fasta datum)).

Smampion bästa kundservice Facebook juli Sverige 2015

Vad gäller snabbaste svarstid så dyker både Telenor och SJ upp på Smampions topplistor. Vi ser där även gamla bekanta som Swedbank och Viasat. Som sagt, perioden är dock här inte enbart juli månad utan omfattar även en dryg vecka in i augusti.

Smampion bästa kundservice svarstid Facebook juli Sverige 2015

Vanligtvis brukar vi se livsmedelskedjor hålla pallplatserna över bästa inlägg. Denna gång har SJ intagit första plats, vilket jag kan tänka uppskattas internt som motvikt med tanke på all övrig media runt spårfel och förseningar. Mycket bra interaktion per tusen fans.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg juli 2015

Enligt Smampions poängberäkning var följande 10 Facebook-sidor Sveriges bästa i juli (inkluderande en dryg vecka i augusti).

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor juli 2015

Personligen uppskattar jag att även ”små” varumärken genom sina inlägg kan säkra en bra rankning, och därmed förhoppningsvis även en affärs-/verksamhetsnytta.

Twitter

Bästa kundservice och bransch på Twitter utgjorde uteslutande telekom i juli. Som vi tidigare såg, var resebranschen även aktiva på Facebook. Personligen uppskattar jag att kunna se ett konsekvent agerande, vilket man kan utläsa när samma varumärken återkommer – oavsett plattform. Som i detta fall Telia, Telenor och 3 Sverige. På Twitter har ComHem och Tele2 ersatt SAS och SJ från topplistan Facebook.

Socialbakers Socially Devoted bästa kundservice Twitter juli Sverige 2015

Telenor utmärker sig även på denna plattform med sin korta svarstid, 22 minuter – långt före konkurrenterna.

Landets toppvarumärken gjorde 107 tweets i juli vilket omräknat blir drygt 3 tweets per dag. Hur många gjorde ditt varumärke?

Enligt Smampions poängberäkning var följande 10 Twitter-profiler Sveriges bästa i juli (inkluderande en dryg vecka i augusti).

Smampion Sveriges bästa Twitter-sidor profiler juli 2015

Instagram

Jag har haft en utmaning i att tolka topp 10 på Instagram hos Smampion för att förstå varför just dessa varumärken rankat högst, precis som kopplat Twitter. Om vi ser till topplaceringen finns möjlig koppling till sommarens alla tv-kanaler med en mängd program om veterinärer och liknande. Samt att lokalpress rapporterar om lämnade/övergivna (sommar)djur. Skansen ser jag som en mix av populärt besöksmål med extra dragskjuts av sommarens tv-allsång.

Smampion Sveriges bästa Instagram-sidor profiler juli 2015

Följer du dessa profiler?

Sammantaget, med tanke på väderförutsättningar i juli verkar många varumärken missat möjligheter till att öka sina möjligheter till en digital dialog, och ge relevant innehåll till ”törstande” på grund av julis solbrist.

Tips till alla sidägare: bevaka vädret för att säkra än bättre utfall av budskapskommunikation. Och nej, att säga att man har semester håller inte riktigt fullt ut med tanke på att till exempel Facebook har schemaläggning vilket enkelt kan aktiveras/raderas. Och oavsett, vem lämnar sina sociala medier obevakade.

Tar ditt varumärke hänsyn till vädret kopplat publicering/annonsering av innehåll?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.