Partikommunikation på Facebook, Twitter och Instagram – juni 2015

SCB skrev nyligen att 2014 var 5 procent av befolkningen medlem av ett politiskt parti. Att jämföra med för 30 år sedan då motsvarande siffra var 15 procent.

Idag är det 1 juli och Sverigedemokraterna har sin dag i Almedalen. I TV4 Novus Väljarbarometer i juni slog SD nytt rekord med 18 procent. Även på de sociala plattformarna växer SD, om än inte mest. Sammantaget flera faktorer och mätverktyg för juni så är det tydligt att Centerpartiet har fokus på den digitala närvaron, där partiet får genomslag trots sin ”litenhet” tack vare aktivitet och öppenhet.

För en kommunikatör består mycket av arbetet av att bevaka och värna varumärket, bland annat i syfte att säkra igenkänning. I juni gjorde Socialdemokraterna ett kort frånsteg genom att koppla Pride-rastret som Facebook erbjöd användarna efter Högsta domstolens beslut i USA om samkönade äktenskap.  Så även Vänsterpartiet, men inte i det raster som Facebook erbjöd utan eget regnbågstema (som kvarstår). Detta hade jag förstått om detta byte kopplade till Stockholm Pride. Även Folkpartiet har på Twitter släppt sitt varumärke med en ny tillämpning vilket jag heller inte ser som självklart (se nedan under Twitter). Kom ihåg, majoriteten av svenskarna har inte våra politiska partier, deras färger och igenkänningstecken som sin vardagsmat. Eller bryr sig. Gör det enkelt som sagt.

Nedan underlag från Smampion gör att varumärket tydligt belyses. Särskilt Centerpartiet, som har en övervägande godkänd digital närvaro, blir tydligt genom att de 6 sidor som finns hos Smampion uppvisar 4 olika logotyper – för samma parti!

Smampion Centerpartiet varumärket

Socialdemokraterna uppvisar större ”rättning i leden” och säkran av igenkänning av varumärket (med enstaka avsteg):

Smampion Socialdemokraterna varumärket

I denna månadsrapport introducerar jag nu även en ytterligare rankning över partiernas närvaro på Facebook, Twitter och Instagram, baserat på data från det svenska analysföretaget Smampion.

Facebook

Fi, S och SD kvarstår även i maj som landets största politiska partier på Facebook. Endast ett parti tappar följare denna månad; Fi. Med ett tapp sedan april kan det vara en trend vi ser för Fi. Fi uppvisar ett procentuellt tapp på minus 0,25% medan C uppvisar största ökning (plus 2,23%) (källa: Socialbakers).

Politiska partier juni 2015 storlek Facebook Socialbakers

C 100st (60), Fi 69st (44)  och M 47st (43) är de mest aktiva partierna vad gäller innehållspostning till sina fans vilket är samma topplista som föregående månad.

C, FP och KD är fortfarande de enda partier vilka har sina sidor öppna för sina följare att göra egna inlägg. Att ansvariga regeringspartier inte har sina sidor öppna för sina väljare är något ögonbrynshöjande. Kanske särskilt med tanke på dalande opinionssiffror. C har fått 13 frågor, och besvarat 11. Folkpartiet har fått 14 frågor, och besvarat 1, samt KD har fått 15 frågor, och besvarat 2.

I juni är åter Foto det mest framgångsrika formatet. (Som bekant har Facebook ändrat förutsättningar för vad som ger organisk räckvidd.)

Politiska partier juni 2015 antal poster Facebook Socialbakers

Analysföretaget Smampion ger en sammantagen analys baserad på ett antal faktorer. Enligt deras rankning är det S, V och Fi som har landets bästa Facebook-sidor i juni. FP, som meddelade ökad närvaro i sociala medier i eftervalsanalysen, ligger nu i botten.

Smampion politiska partier Facebook juni 2015

Google Trender

För dig som ser denna blogg för första gången beror mitt val av partier i Google Trender på två anledningar; det finns max fem alternativ att nyttja; samt de fem är valda på grund av storlek samt ekonomisk styrka.

Sverigedemokraterna är det parti som har högst sökfrekvens. Trots Almedalen har inte Centerpartiet genererat tillräckligt med sök för att ge utslag (se vidare Gavagai längre ned).

Google Trender politiska partier juni 2015

Vad gäller sök på partiledare inom nämnda fem partier är det även denna månad endast Stefan Löfvén som ger utslag.

Google Trender partiledare juni 2015

Gavagai (textanalys, digital)

Textanalysföretaget Gavagais verktyg testar jag sedan februari kopplat mediabevakning.

Flest träffar per parti i juni (maj):

  • Miljöpartiet 25 907 (33 425) träffar
  • Moderaterna 23 702 (25 882) träffar
  • Vänsterpartiet 14 095 (18 108) träffar
  • Socialdemokraterna 16 907 (17 973) träffar
  • Sverigedemokraterna 16 519 (12 466) träffar
  • Centerpartiet 14 187 (9 788) träffar
  • Folkpartiet 5 842 (5 344) träffar
  • Kristdemokraterna 5 237 (4 081) träffar
  • Feministiskt initiativ 6 107 (3 749) träffar

Gavagai ton politiska partier juni 2015

Centerpartiet uppvisar den största ökningen från maj till juni, och grafen nedan visar att detta är helt hänförbart till Annie Lööfs/Centerpartiets dag i Almedalen 28 juni.

Centerpartiet Almedalen Annie Lööf 2015 mediabevakning Gavagai

Twitter

I juni ser vi samma topp tre som i maj. Störst procentuell ökning av följare uppvisar Folkpartiet för fjärde månaden (plus 4,68%). Inget parti tappar på Twitter. Notera Socialdemokraternas korta svarstid på 12 (14) minuter vilken nu även matchas av Folkpartiet.

Politiska partier juni 2015 storlek Twitter Socialbakers

Ovan ser vi hur FP har släppt sitt varumärke, vilket verkligen står ut. Jag kan förstå tanke med person, kvinna och ”glad närhet”, men Folkpartiet försvinner i grafiken, vilket inte stöttar igenkänning.

Socialdemokraternas partimaskin var i maj mycket aktiv med 226 tweets vilket i juni övertrumfas av Centerpartiet med 263, vilket omräknat gör 9 tweets per dag. Sverigedemokraterna har denna månad 3 (0) antal tweets.

Politiska partier juni 2015 antal poster Twitter Socialbakers

Enligt Smampion är Folkpartiet Sveriges bästa parti på Twitter i juni, tätt följt av de tre allianspartierna.

Smampion politiska partier Twitter juni 2015

Instagram

Fi är största parti på Instagram och KD det minsta. Det mest aktiva partiet är även denna månad Centerpartiet. (Sverigedemokraterna verkar tagit bort sitt konto). Sammantaget alla faktorer som Smampion beräknar är det på denna plattform som Moderaterna (Vänsterpartiet) blir bästa svenska politiska parti.

Smampion politiska partier Instagram juni 2015

Vad är dina tankar efter att ha sett dessa underlag? Matchar de din uppfattning om hur politiken förs, diskuteras och tas emot?

Må gott,

LG

(Smampion baserar poäng genom att mäta hur väl en sida har presterat på Instagram de senaste 30 dagarna. I analysen av denna prestation inkluderas över 20 olika element från Instagram däribland Inlägg per dag, tillväxt av följare, engagemang på inlägg osv och jämför alla dessa element med best practices samt liknande sidor och deras prestation. Analysen mynnar ut till rekommendationer samt en poäng från 0-100 som visar hur framgångsrik sidan är. Desto högre poäng, desto bättre.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.