Bästa svenska Facebook, Twitter och Instagram-sidor – juni 2015

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Engagemang juni 2015

Juni på Facebook – en touch av njutning

Efter Sveriges kallaste och blötaste maj på 200 år verkar vi svenskar i juni haft behov av tröst, varför njutning medelst munnen ser ut att ha varit vår belöning – baserat på de varumärken vilka placerat sig i månadens topp.

I en jämförelse med Facebook juni 2014 har de viktiga parametrarna Engagemang samt Svarsfrekvens båda ökat över tid, se nedan. Sveriges bästa Facebook-sidor har nu en svarsfrekvens på 98%, samt med svarstid på 112 minuter.

Jag använder nu både analysföretaget Socialbakers, samt det svenska verktyget, Smampionför att se underlag och ge än bättre bedömningar och jämförelser av resultat. I juni använder jag nu även båda för att belysa Twitter, samt Smampion för Instagram.

Antal poster juni

Facebook ligger stabilt på det vanliga antalet 25 poster per månad (sett till landets 20 toppvarumärken). Twitter står däremot ut med 116 tweets bland de svenska topp 20 varumärkenas innehåll. 116 tweets blir omvandlat närmare 4 tweets per dag. Som bekant, ”spam” i form av volym är svårt att riskera på Twitter, vilket helt skiljer denna kanal från t.ex. Facebook och Instagram.

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.49.22

Engagemang och svarsfrekvens

Engagemang och svarstid har förbättrats från maj, och dessutom tydligt i ett ett-års perspektiv. Juni:

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.49.44

I maj var motsvarande:

Socialbakers Facebook Svarstid och Engagemang maj 2015

För Facebook juni 2014 var motsvarande siffror 65% för svarsfrekvens, och 0,51% för engagemang i juni. Vi ser alltså en utveckling som säkerligen borde glädja Facebook då uppenbarligen varumärken satsar mer över tid på plattformen, och i är även under sommaren. Och även glädjande för aktiva varumärken som nu borde se en utväxling på förflyttade resurser. Så denna konstanta icke-fråga om Facebooks ”impending death” känns mycket irrelevant i just detta nu. Plattformen funkar, kör på! (Brasklapp; om din målgrupp är 25+. Kanske därför Facebooks statistikverktyg nu tagit bort åldersgrupp 13-17.)

Inlägg med mest interaktion

Efter ett något oväntat avsteg från ”vanliga” toppvarumärken i maj, är juni mer bekant, så till vida att vi har livsmedelskedja och dryck tillbaka. Volvo sticker möjligen ut men möjligen förståeligt med inläggets koppling till ”sommaren”. Underförstått förflyttning/upplevelser/semester.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg juni 2015

Smampion använder inte samma interaktionsdefinition, utan visar istället landets mest virala inlägg (obs, ej exakt kalendermånad):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor "juni" Virala inlägg

Enligt Smampion är nedan Sveriges mest engagerande sidor (ej komplett kalendermånad; tidsperioden är i huvudsak juni med viss glidning in in juli):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor "juni" Engagemang

Kundservice Facebook och Twitter

Idel bekanta, återkommande varumärken, inom idel bekanta, återkommande branscher – bäst på kundservice i sociala medier: Resor, Finans och Telekom. Intressant notera att SJ som excellerat i en extremt låg svarstid (tidigare 39 minuter) nu har passerats av Swedbank. Semester?

Notera att rikssnitt på svarsfrekvens är 78% medan de allra bästa sidorna ligger mellan 85%-98%.

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.47.38

Undrar hur många det är som satsar på att nå och säkra Facebooks nya ”gröna märke” vad gäller utmärkt kundservice, dvs att 90% ska få svar inom 5 minuter? Jag har inte sett något ännu; har du?

Enligt analysföretaget Smampion är Sveriges bästa Facebook-sidor vad gäller svarstid/responstid nedan (obs! partiell kalendermånad):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor "juni" Kundservice Kundtjänst

intressant att teleoperatören 3, bekräftande, förkommer på flera listor, precis som Telenor kopplar flera listor. Genomtänkt helhetssyn månne?

Även Twitter känns mycket bekant vad gäller vilka varumärken som där ligger i toppen: i korthet: Telekom och Resor. (Har bankerna/Finans inte upptäckt/valt bort Twitter?) Telenor håller en hög svarstid på endast 29 minuter, vilket verkligen står ut kopplat deras konkurrenter.

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.47.50

Interaktioner

Vad har vi svenskar då gjort för typ av interaktioner hos landets topp 20 varumärken på Facebook och Twitter? På Facebook, ingen trumvirvel, är lajks det förkrossande mest vanliga – och enklaste, se nedan. Kommentarer och delningar delar på resterande 12%. Vad är dina tanke? Högt eller lågt med 6% som kommenterar? Hur ser det ut med kommentarer på din/er sida? Mer eller mindre?

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.47.23

Följande varumärken besatte topplistan i juni vad gäller interaktioner. Intressant att inte något varumärke är samma på båda plattformarna. Olika team som arbetar med kanalerna? Helt olika kanalval för budskap?

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 21.45.46

Bästa varumärkena lyckades säkra mellan 39 000 och 55 000 interaktioner på Facebook i juni. Hur går det för din/er sida?

Vilka är Sveriges bästa Facebook-sidor?

Svaret som Smampion ger synes nedan. Smampion beräknar alltså fram en skala, 0-100, på en mängd parametrar, vilket ger ett sammantaget poäng. Nu uppdateras denna lista dagligen, och det går ej att få en återblick per automatik som visar t.ex. enbart juni. (Nedan ej komplett kalendermånad; tidsperioden är i huvudsak juni med glidning in in juli):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor "juni"

Och ja, det var min nya arbetsgivare SCB, myndigheten med ansvar för officiell statistik, som glädjande intagit första platsen just vid detta mättillfälle. Och bakgrunden är ett målmedvetet fokus på att säkra innehåll av olika kaliber, med ett generellt, informativt fokus, och med en twist för att ibland med leendets hjälp säkra förståelse för den officiella statistiken och dess relevans.

Vilka är Sveriges bästa Twitter-profiler företag?

Smampion Sveriges bästa Twitter-sidor "juni"

Vilka är Sveriges bästa Instagram-profiler företag?

Smampion Sveriges bästa instagram-sidor "juni"

Mitt tips även denna månad, om du har bra innehåll, är att posta minst fem inlägg i veckan på Facebook och Instagram, och (minst) det dubbla på Twitter för att stötta ditt varumärke. Och kom ihåg, har marknadsavdelningen tunt med innehåll , knacka på hos personalavdelningen vilka kan ha ett ledigt jobb att dela, eller något intressant kopplat arbetsgivarvarumärket. Prova gärna och dela erfarenheter!

Må gott,

LG

*AMIQ = Answered Minus Ignored Questions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.