Bästa svenska Facebook-sidor – maj 2015

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Engagemang maj 2015

Maj på Facebook – njutning i hemmet

Sveriges kallaste och blötaste maj på 200 år på sina ställen, kopplat skolavslutningar och tanke på kommande semestrar, verkar påverkat aktivitet och vårt engagemang på Facebook, baserat på de varumärken vilka placerat sig i månadens topp.

Förra månaden gjorde analysföretaget Socialbakers om sin rapportering, samtidigt som jag nu testar det svenska verktyget, Smampion, för att se jämförelser av resultat och bedömningar. Smampion arbetar med en poängskala där sammantaget flera faktorer ger vad de ser som landets bästa Facebook-sidor.

Interaktion

Enligt Socialbakers kvarstår Polly sedan mars men har nu fått sällskap av Frödinge Mejeri, Norrmejerier, Innis&Gunn Sverige och Skogaholm bland varumärken med högst engagemang. Flera av dessa är återkommande.

Med fokus på sidor med mest interaktion är det sneakersnstuff som även denna månad tagit första platsen, följd igen av IKEA SverigeRidestore, med Hallonlakritsskalle och Volvo Car Sverige som nya på listan.

Facebook Sverige maj 2015 - flest interaktioner

Sveriges 5 bästa sidor hade samtliga över 30 000 interaktioner i april. Hur ser det ut på din sida? Vet du?

Smampion

Enligt analysföretaget Smampion, och deras sätt att beräkna en mängd parametrar, med poängskala 1-100 (100 bäst), är nedan Sveriges bästa 10 Facebook-sidor (tyvärr inte specificerat vilken tidsperiod):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor

Ta chansen och kolla in ICA Nära Ljung och se hur de arbetar med frekvens, personlighet och lokalanknutna budskap – uppenbarligen framgångsrikt.

Kundservice

I maj visar Socialbakers åter ”rikssnitt” där vi kan se RR (Response Rate), och därtill bästa svarstid på landets bästa 5 sidor samt snittengagemang på poster.

Socialbakers Facebook Svarstid och Engagemang maj 2015

SJTelia och Viaplay Sverige kvarstår, och SAS och Bredbandsbolaget återkommer. Konstant läge/rotation av samma varumärken över tid nu.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Kundservice maj 2015

Landets allra bästa Facebook-sidor ger svar på upp till 98% av alla de frågor de får. SJ fortfarande med en bästa snittsvarstid – på 39 (47) minuter. Hur många får svar på sina frågor på din sida? Och hur lång är svarstiden?

Enligt analysföretaget Smampion är Sveriges bästa Facebook-sidor vad gäller svarstid/responstid nedan (obs! oklart vilken tidsperiod som avses):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor Svarstid

Positivt att se att både Socialbakers och Smampion har några identiska, som SJ. (Även Nordea, Comviq och Swedbank Sverige känns igen från tidigare Socialbakers topp fem.) Men som sagt, det är oklart vilken tidsperiod Smampion har mätt ovan resultat.

Resor samt tele/teknik håller fortfarande täten på Facebook enligt Socialbakers, så även Smampions topp 5. Vilken bransch tror du står på tur? Finans vet vi via Socialbakers över tid har gjort flera återkommande försök, och på Smampions topp 10 syns Nordea Sverige, Swedbank Sverige och ICA Banken.

Smampions verktyg ger även tips för förbättring av sidnärvaro baserat på resultat, som nedan för Telenor Sverige:

Smampion Swedbank Inlägg svarstid 14 maj 14 juni

Smampion har även med den svårtolkade faktorn Sentiment. Det är en faktor jag just nu med bevakningsverktyget Gavagai försöker belysa och tolka via mina politiska månadsbloggar.

Inlägg med mest interaktion

En helt ny prispall med varumärken i maj: Hallonlakritsskalle och Live Nation Sweden (med ESC-vinnaren Måns Zelmerlöw)  lyckades producera majs mest engagerande individuella inlägg.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg maj 2015

Enligt Smampion är nedan Sveriges mest engagerande sidor, igen, oklart vilken tidsperiod som avses:

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor Engagemang

Inlägg

Av benchmark nedan får du hjälp att se hur din/er sida storleksmässigt och postningsmässigt står sig mot Sveriges 20 bästa sidor/varumärken på Facebook, Twitter och YouTube.

Facebook ökar denna månad vad gäller fans, men tappar vad gäller interaktion, innehållspostning och svarstid, medan Twitter och YouTube båda visar ökning alla kategorier.

Skärmavbild 2015-06-14 kl. 19.20.03

Mitt tips, om du har bra innehåll, är att posta minst fem inlägg i veckan på Facebook, och det dubbla på Twitter för att stötta ditt varumärke. Prova gärna och dela erfarenheter!

Facebook Sverige maj 2015 - inläggstyper och interaktionstyp

Att Likes är den vanligaste interaktionen förvånar inte, däremot att Dela ligger så lågt. Är vårt sidinnehåll för dåligt eller är vi för dåliga med CTA (Call To Action)?

Må gott,

LG

*AMIQ = Answered Minus Ignored Questions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.