Partikommunikation på Facebook och Twitter – april 2015

Idag är det 1 maj och DN/Ipsos publicerar sin aprilmätning som visar att Socialdemokraterna har det tufft i väljarkåren, och att de båda blocken nu är i stort jämnstora. Socialdemokraternas utmaning är dock inget som står ut i sociala medier; det gör snarare de mindre allianspartiernas närvaro. I huvudsak positivt.

Ett aprilurval: 9 april tweetade Annie Lööf att hon är gravid. 16 april uppmärksammades att representanter för MP kopplats till flyg mellan Arlanda och Bromma. Ebba Busch Thor valdes 25 april till partiledare för Kristdemokraterna, och fick samtidigt stor reaktion på uttalandet att vårdpersonal ska få vägra utföra aborter. Folkpartiet höll sitt liberala riksmöte i Västerås 25-26 april, och 30 april lyfte Moderaterna möjligheten till förbud mot tiggeri. 20-29 april sände SVT ”Partiledaren” med intervjuer av samtliga partiledare.

Facebook

Fi, S och SD kvarstår som landets största politiska partier på Facebook. Förra månaden tappade alla partier följare – med två undantag; SD och C. Denna månad tappar Fi, SD och MP. Det största procentuella tappet uppvisar Fi (minus 0,26%) medan C även denna månad uppvisar största ökningen (plus 2,51%) (källa: Socialbakers).

Politiska partier april Facebook storlek

Fi (55st), C (54st) och FP (54st) är de mest aktiva partierna vad gäller innehållspostning till sina fans vilket är i linje med föregående månad.

C, FP och KD är de enda partier vilka har sina sidor öppna för sina följare att göra egna inlägg. Att ansvariga regeringspartier inte har sina sidor öppna för sina väljare är i sig något ögonbrynshöjande. C har fått 9 frågor, och besvarat 4. Folkpartiet har fått 14 frågor, och besvarat 1, samt KD har fått 19 frågor, och besvarat 6.

Folkpartiet skrev som bekant i sin valanalys att man nu skulle ha ökat fokus på sin närvaro i sociala medier. Om man som jag ser att sociala medier är lika med digitala relationer, så är obesvarade frågor bekymrande. Visst, det är möjligt att frågor kommer in i stil med: ”Är ni helt dumma i huvudet?” vars retorik är tveksamt att lägga tid på, men jag funderar även om kommunikativ kunskap och resurser spelar in i denna hantering.

Vad gäller val av engagerande innehåll har fem partier lyckats bäst med detta genom Foto. Länk och Video är två lyckosamma val för övriga. Som bekant har Facebook ändrat förutsättningar för vad som ger organisk räckvidd.

Politiska partier april Facebook flest antal inlägg

Google Trender

För dig som ser denna blogg för första gången beror mitt val av partier i Google Trender på två anledningar; det finns max fem alternativ att nyttja; samt de fem är valda på grund av storlek samt ekonomisk styrka.

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna är de partier vilka sökts mest av mina fem valda partier. Miljöpartiet och Centerpartiet har för få sökningar för att ge utslag.

Google Trender april 2015 politiska partiet Google sök

Vad gäller sök på partiledare inom nämnda fem partier är det som synes Stefan Löfven och Annie Lööf som ger tydligast utfall. Med ett högt utfall på Annie Lööf 9 april, förmodligen kopplat graviditeten.

Google sök partiledare april 2015 Sverige

Gavagai (textanalys, digital)

Textanalysföretaget Gavagais verktyg testar jag sedan februari kopplat möjligheten att utläsa ”tonen” på vad som skrivs om ett parti. Jag vill flagga för att tidigare tolkning gett en skev bild, då de endast visat en specifik dag istället för sammantaget hel månad. Vilket jag nu samråder med Gavagai om för framtiden. Därför utgår redovisning av ”ton” denna månad.

En okulär besiktning visar följande träffar per parti (i snitt):

  • Moderaterna ca 1 200 träffar/dag
  • Miljöpartiet ca 1 000 träffar/dag
  • Vänsterpartiet ca 600 träffar/dag
  • Sverigedemokraterna ca 600 träffar/dag
  • Socialdemokraterna ca 600 träffar/dag
  • Folkpartiet ca 500 träffar/dag
  • Centerpartiet ca 400 träffar/dag
  • Kristdemokraterna ca 200 träffar/dag
  • Feministiskt initiativ ca 200 träffar/dag

Gavagai politiska partier april 2015 Sverige

Twitter

Moderaterna gick i mars om Socialdemokraterna till första plats vad gäller flest följare, och håller platsen även i april. Störst procentuell ökning av följare uppvisar Folkpartiet även denna månad (plus 4,43%). Inget parti tappar på Twitter. Intressant notera Socialdemokraternas svarstid på 4 minuter.

Politiska partier Twitter störst april 2015

Kristdemokraterna har gått från 89 tweets till 134 och därmed intagit första platsen som budskapsbringare på Twitter. Förra månadens etta Moderaterna har minskat sitt flöde och och gått från 139 tweets till 89, och därmed fjärde plats. Sverigedemokraterna står ut med 0 antal tweets.

Politiska partier Twitter flest tweets april 2015

Vad är dina tankar efter att ha sett dessa underlag? Matchar de din uppfattning om hur politiken förs, diskuteras och tas emot?

Jag fick frågan varför jag bloggar om detta. Underförstått, what´s in it for me? Jag är själv inte politiskt aktiv, men däremot mycket intresserad av det offentliga samtalet. Mitt svar då som nu; mot bakgrund av tio år med digital kommunikation samt stolhet för den svenska demokratin, så är detta mitt bidrag genom underlag att fortsätta behålla och utveckla vår demokratiska ordning. Stora ord, men sant.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.