Bästa svenska Facebook-sidor – april 2015

Facebook Sverige april 2015 - flest interaktioner

April på Facebook

Analysföretaget Socialbakers har från april gjort om sin rapportering, vilket i viss mån påverkar innehåll av denna månadsrapportering (de erbjuder nu Premium Social Marketing Reports). Det som i den nya rapporteringen tagits bort är det nationella måttet på engagemang; nu är det interaktion som lyfts.

Anledningen till att Socialbakers tagit bort faktor engagemang beror på att en stor del av denna nu även antas komma från icke-fans beroende på sidornas annonsering (som bekant har Facebook krympt organisk räckvidd av inlägg betydligt).

Däremot har Socialbakers lagt till en översikt vad gäller inläggstyper och typ av interaktion bland landets 20 bästa sidor vilket underlättar egen jämförelse.

Jag kommer nu även att börja testa ett svenskt verktyg, Smampion, för att se jämförelser av resultat och bedömningar. Smampion arbetar bland annat med en poängskala där sammantaget flera faktorer ger de sidor att räkna som de bästa.

Interaktion

Förra månaden när Socialbakers mätte enligt tidigare sätt var det After Eight och Polly samt Philadelphia och KESO som engagerade. Då tog även Handelsbanken sig in på bland topp 5.

Nu när vi istället ser vilka sidor som haft mest interaktion är det sneakersnstuff som tagit första platsen, följd av IKEA Sverige, Ridestore, Svenska Postkodlotteriet och Jysk Sverige.

Sveriges 5 bästa sidor hade samtliga över 50 000 interaktioner i april. Hur ser det ut på din sida? Vet du?

Smampion

Enligt analysföretaget Smampion, och deras sätt att beräkna, med poängskala 1-100 (100 bäst), är nedan Sveriges bästa 10 Facebook-sidor (tyvärr inte specificerat vilken tidsperiod):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor

Kundservice

Med Socialbakers nya sätt att redovisa har nu även ”rikssnitt” tagit bort varför vi endast kan se RR (Response Rate) eller bästa svarstid på landets bästa 5 sidor.

SJSamsung SverigeTelia kvarstår och Swedbank och Viaplay Sverige återkommer.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Kundservice april 2015

Landets allra bästa Facebook-sidor ger svar på upp till 99% av alla de frågor de får. SJ fortfarande med en bästa snittsvarstid – på 47 (47) minuter. Hur många får svar på sina frågor på din sida? Och hur lång är svarstiden?

Enligt analysföretaget Smampion är Sveriges bästa Facebook-sidor vad gäller svarstid nedan (obs! oklart vilken tidsperiod som avses):

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor Svarstid

Positivt att se att både Socialbakers och Smampion har några identiska, som SJ och Swedbank Sverige. (Även Nordea, Comviq och Handelsbanken känns igen från tidigare Socialbakers topp fem.) Men som sagt, det är oklart vilken tidsperiod Smampion har mätt dessa resultat. Återkommer framöver med mer info förhoppningsvis.

Resor samt tele/teknik håller fortfarande täten på Facebook enligt Socialbakers. Om vi även ser till Smampions topp 10 är det i stort samma där, dock även med inslag av nya branscher. Vilken bransch tror du står på tur? Finans vet vi via Socialbakers över tid har gjort flera återkommande försök, men stabilitet över tid återstår att leverera. Intressant följa utveckling och tolkning av insatser framöver med hjälp av även Smampion.

Smampions verktyg ger även tips för förbättring av sidnärvaro baserat på resultat, som nedan för Swedbank Sverige:

Smampion Swedbank Inlägg svarstid

Smampion har även med den svårtolkade faktorn Sentiment. Det är en faktor jag just nu med Gavagai försöker belysa och tolka via mina politiska månadsbloggar.

Inlägg med mest interaktion

En helt ny prispall med varumärken i april: Tidal, Jysk Sverige och Swedbank Sverige lyckades producera aprils mest engagerande individuella inlägg. (ICA tog i februari hela prispallen och i mars kom Loka och Fritidsresor med bäst interaktionsskapande inlägg.)

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg april 2015

Enligt Smampion är nedan Sveriges mest engagerande sidor, igen, oklart vilken tidsperiod som avses:

Smampion Sveriges bästa Facebook-sidor Engagemang

Inlägg

Av benchmark nedan får du en bild av hur din/er sida storleksmässigt och postningsmässigt står sig mot Sveriges 20 bästa sidor/varumärken på Facebook, Twitter och YouTube.

Facebook tappar både fans och innehållspostning i april, medan Twitter och YouTube båda visar ökning.

Snittfans och poster Facebook Sverige april 2015

Mitt tips, om du har bra innehåll, är att posta minst fem inlägg i veckan på Facebook, och det dubbla på Twitter vilket bör fungera och stötta ditt varumärke. Prova gärna och dela erfarenheter!

Facebook Sverige april 2015 - inläggstyper och interaktionstyp

Kan du känna igen dig i innehållsfördelningen ovan? I typen av respons på din sidas inlägg? Dela gärna dina tankar.

En avslutande fundamental undran: Kan det vara så att vi alla misslyckas med att nå mest och bäst effekt av sociala medier genom att vi (medvetet/omedvetet) undviker copy och CTA som driver kommentarer? Som bekant kräver dialog svar, och därmed resurser = kostnad.

Må gott,

LG

*AMIQ = Answered Minus Ignored Questions

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.