Om förra månadens politiska intresse generellt var att likna vid en gäspning, så är inte mars en särskilt mer uttalad energiinjektion. Inte så att ”inget händer”; vi har bland annat haft en intensiv medial bevakning kopplat Sveriges affärer med Saudiarabien, där till exempel Margot Wallström under mars blivit omnämnd i 6 700 artiklar enligt Retriever.
Idag har Aftonbladet den braskande rubriken ”Regeringen i fritt fall” baserat på en aktuell undersökning, vilket i sig kan ses som en indikator över väljarläget, samtidigt som regerande parti/er oftast har det tuffare, och det är långt till nästa val 2018.
Det enskilda parti som för mig sticker ut i mars är Folkpartiet, mer negativt än positivt.
Detta sammantaget aktuell undersökning ovan, textanalys från Gavagai samt hantering Facebook.
Google Trender
För dig som ser denna blogg för första gången beror mitt val av partier i Google Trender på två anledningar; det finns max fem alternativ att nyttja; samt de fem är valda på grund av storlek samt ekonomisk styrka. Något högre sökfrekvens i mars generellt, även om Centerpartiet fortfarande har för få sökningar för att ge resultat.
Den 27 mars var SD:s sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson gäst i Skavlan vilket renderade ett massivt medialt genomslag, vilket även återspeglas på bilden nedan.
Vad gäller sök på partiledare inom nämnda fem partier är det som synes endast Stefan Löfven som nu ger ett resultat.
Gavagai (textanalys, digital)
Textanalysföretaget Gavagais verktyg visar att flest numerärt antal träffar har Moderaterna (1 399), Sverigedemokraterna (1 160) och Socialdemokraterna (829). Något förvånande att Kristdemokraterna (55) ligger otvetydigt i botten trots pågående valdebatt kopplat ny partiledare, med kopplade utspel och mediala ”avslöjanden” (till exempel Adaktusson.).
Av alla partier är det endast två vilka har en övervägande positiv ton kopplat relaterade inlägg: Piratpartiet och Moderaterna, se nedan. Mest negativa inlägg har Folkpartiet (66%), följt av Sverigedemokraterna (61%) och Socialdemokraterna (60%) .
Fi, S och SD kvarstår som landets största politiska partier på Facebook. Däremot tappar nu alla partier följare – med två undantag; SD och C. Det största procentuella tappet uppvisar S (minus 1,57%) medan C uppvisar största ökningen (plus 1,26%).
Fi (65st), C (60st) och FP (52st) är de mest aktiva partierna vad gäller innehållspostning till sina fans vilket jag tolkar som ett tecken på val av kostnadseffektiv kanal, samt att även säkra budskapen digitalt.
C, FP och KD är de enda partier vilka har sina sidor öppna för sina följare att göra egna inlägg.
Folkpartiet skrev i sin valanalys att man nu skulle ha ökat fokus på sin närvaro i sociala medier. Om man som jag ser att sociala medier är lika med digitala relationer, så är deras agerande bekymrande då FP ännu en månad visar att man inte svarat på en enda fråga från sina fans. Och vi talar endast om 19 frågor. Är det en politisk monolog vi kommer få se även i framtiden? Detta är inget jag ser främjar varken ökat intresse för politiken eller förtroendet för våra politiker. Och det är inget beteende som brukar belönas på sociala medier.
Vad gäller val av innehåll är det uppenbart att Fi och C håller koll på ”vad som gäller”. Som bekant har Facebook ändrat förutsättningar för vad som ger organisk räckvidd – på bekostnad av poster med till exempel Foto. Fi och C har nu valt det nya verktyget Video, medan majoriteten håller fast vid Foto (MP med Länk).
Moderaterna har gått om Socialdemokraterna till första plats vad gäller flest följare. Störst procentuell ökning av följare uppvisar Folkpartiet (plus 5,33%). Inget parti tappar på Twitter.
Fi som i februari låg i toppen vad gäller flest antal tweets har nu minskat rejält (314 -> 34). Moderaterna har ökat och gått från 57 tweets till 139 och därmed intagit första platsen.
Analysföretaget Socialbakers erbjuder en gratis tjänst, Fake Followers Check, där man kan utläsa status på aktuella kontoföljare, om fejk eller inaktiva.
Vad är dina tankar efter att ha sett dessa underlag? Matchar de din uppfattning om hur politiken förs, diskuteras och tas emot?
Det är svårt att i detta läge dra några tydliga slutsatser. Uppenbart är dock att oavsett vad SD gör, eller inte gör, så står de stabilt. Samtidigt som till exempel FP är det (allians)parti som otvetydigt har mest motvind, samtidigt som C fortsätter öka och tas emot relativt väl trots att Annie-vinden verkar mojnat något.
Må gott,
LG