Partikommunikation på Facebook och Twitter – februari 2015

Gäsp! kan vara en bra beskrivning av svenskarnas digitala förhållningssätt till politiken för tillfället. Åtminstone i jämförelse med superavalårets aktiva upp- och nedgångar. Idag presenterades även DN/Ipsos februarimätning med kalldusch för Socialdemokraterna (-2,9), Folkpartiet (-1,0), samt Kristdemokraterna – vilka nu ligger på 3,7 procent och under riksdagsspärren.

Jag har även denna månad samlat data från Google, Facebook och Twitter – och nytt material från textanalysföretaget Gavagai vilket visar om material väger positivt eller negativt. Gillar du politik, kommunikation och digitalt – varsågod, en njutning kommer nedan!

Google Trender

Miljöfrågor verkar inte säkra något större intresse för tillfället om man tolkar Miljöpartiet och Centerpartiet som de främsta gröna förespråkarna. Enligt Google Trender har dessa partier inte förekommit mätbart utan det är SD, S och M som söks. (Jag dubbelkollade även med en sök av FP och KD och samma obefintliga utslag även där.)

Google Trender februari 2015 politiska partiet Google sök

Även berörda partiledare genererar mycket lite sök, och endast två genererar resultat; Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra.

Google sök partiledare februari 2015 Sverige

Gavagai (textanalys, digital)

Enligt Gavagai är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna de tre partier som fått/tagit mest (digitalt) utrymme i februari. I media kommuniceras nu ofta att Miljöpartiet har det tufft kopplat sin del i regeringen och sina profilfrågor. Och av underlag nedan från textanalysföretaget Gavagai så stämmer detta, visande 50 procent mer negativa än positiva inlägg för Miljöpartiet under februari – mest av alla partier. Av samtliga partier är Vänsterpartiet och Piratpartiet de enda vilka generar mer positivt än negativt.

Gavagai politiska partier februari 2015 Sverige

Facebook

På Facebook visar följande tre partier upp största (procentuella) ökning av fans (enligt analysföretaget Socialbakers): Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Politiska partier februari Facebook storlek

Feministiskt initiativ, Centerpartiet och Folkpartiet är de tre partier som gör flest antal poster per månad, se nedan. Sämst är Miljöpartiet med endast två inlägg per vecka. Allianspartierna plus Feministiskt initiativ är nu de mest aktiva på Facebook.

Politiska partier februari Facebook flest antal inlägg

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har sina sidor öppna för inlägg från andra. Centerpartiet är det enda parti som svarat på dessa inlägg; både FP och KD visar 0 besvarade inlägg. Undrar hur resonemangen går internt hos dessa partier med tanke på att sociala medier har möjligheten till dialog som framgångsbas?

Twitter

Regeringspartierna samt Moderaterna är i stort lika stora på Twitter vad gäller antal följare. Största procentuella ökningen i februari uppvisar Folkpartiet och Sverigedemokraterna. Två motsatser = en spegling av samhället?

Politiska partier Twitter störst februari 2015

Feministiskt initiativ ligger som oomstridd etta vad gäller antal tweets, och har därtill även den absolut bästa svarstiden. Ett föredöme.

Politiska partier Twitter flest tweets februari 2015

Summa summarum, februari – en tuff månad för i stort alla partier. Dina tankar?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.