Bästa svenska Facebook-sidor februari 2015

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Engagemang februari 2015

Februari på Facebook – Foodruary?

Om januari, som en mörkrets månad, främjade choklad och öl, har februari fått oss att frossa i socker.

Februari på Facebook visar en tydlig ökning vad gäller engagemang på poster, baserat på underlag från analysföretaget Socialbakers. I ett ett-års perspektiv visar denna mätvariabel nu en fördubbling jämfört med samma period 2014. Däremot ”Kundservice” tappar något.

Vad gäller landets snabbast växande Facebook-sidor så är musik och kändisar i topp. ABBA fick i december lämna plats åt Alesso; kom tillbaka i januari men fick nu lämna plats igen, för Elli Avram World.

Facebook snabbast växande sidor i Sverige februari 2015

Innehållsengagemang = 0,98% (0,57%)

Efter förra månadens tapp till 0.57% ser vi nu en rejäl ökning till 0,98%. Över en fördubbling på ett år av engagemangsnivån som då låg på 0,47%. Toppsidorna i Sverige genererar dock ett engagemang på sitt innehåll på 5-18%. (*Engagement Rate)

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Engagemang februari 2015

Helt nya i toppen är Celsius Sverige, Kinder Bueno och Frödinge Mejeri.

Titta in på nykomlingarnas sidor och inspireras.

Kundservice aka Socially Devoted = 75% (77%)

Vad gäller bästa Socially Devoted-sidor, se nedan, ser vi för första gången på länge en viss tjänsterokad. Förra månaden undrade jag vilka som skulle komma nya, och nu ser vi flygbolag, som ofta toppade denna lista under 2013, göra ny en comeback genom SAS. Vi är många som minns Eyjafjallajökull som öppnade dörren för sociala medier hos flygbolagen 2010.

SJ kvarstår och så även Swedbank SverigeBredbandsbolaget håller första platsen och följs av ”återkomlingen” Samsung Sverige som toppade flera gånger under 2014. Flyg, tele/teknik samt finans håller alltså fortfarande täten på Facebook. Vilken bransch tror du står på tur?

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor Kundservice februari 2015

Senaste halvåret har andel som fått svar på sina frågor utvecklats som följer (från september); 72%, 71%, 65%, 70%, 77%, och nu 75%. Utvecklingen mot kundservice går åt rätt håll och snittar stabilt på över 70%. I jämförelse med samma månad förra året är det ett tapp då februari då visade 87%. Har Facebooks förflyttning mot nyheter påverkat upplevelsen av kanalen som en plats för kundservice?

Landets allra bästa Facebook-sidor ger svar på upp till 99% av alla de frågor de får. SJ med en bästa snittsvarstid på 52 (41) minuter. Hur många får svar på sina frågor på din sida? Och hur lång är svarstiden? Vet du?

Av resultaten ser det ut som att parametrar Engagemang och Kundservice är varandras månatliga motsatser. När marknadsavdelningen kör hårt med bra kampanjer hinner inte kundservice med, och vice versa?

Inlägg med mest interaktion

Livsmedelsindustrin tappade i januari sitt långa toppläge, men gjorde i februari en brak-comeback: ICA tar hela prispallen.

Socialbakers Facebook bästa svenska sidor toppinlägg februari 2015
Avslutningsvis, en benchmark för att få en bild av hur din/er sida storleksmässigt står sig mot Sveriges bästa sidor på Facebook, Twitter och YouTube.

Om du har bra innehåll; att posta minst fem inlägg i veckan på Facebook, och det dubbla på Twitter borde fungera och stötta ditt varumärke. Prova gärna och dela erfarenheter!

Snittfans och poster Facebook Sverige februari 2015

Må gott,

LG

 

*Engagement Rate

Calculated as the average number of likes, comments and shares per post on a given day, divided by the total number of Fans for the page. It reflects the percentage of your Fan base that interacts on average with your post. For the purposes of this report, in this metric, we have only included pages possessing more than 10,000 fans between the first and last day of the selected time period.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.