Partikommunikation på Facebook och Twitter – januari 2015

Politisk monolog – och mättat samhällsintresse?

Den 27 december fick vi beskedet att det blir inget extra val den 22 mars. Väljarnas intresse indikerar nu på väg att ”ta slut” när jag kollar hur söket ser ut, samt hur partiernas aktivitet på Facebook ser ut. Detta även om aviserad partiledaravgång från KD samt omdiskuterad motsvarande för FP håller den politiska debatten och intresset långt ifrån vilande.

Google Trender

Svenska partier Google SÖK januari

Låt oss även denna månad ta en titt på Google-sökningar: samma fem partier som förra månaden; (S), (MP), (SD), (M) och (C) (valda p.g.a. roll, storlek och resurser).

(SD) toppar även denna månad som mest sökta, därefter (S) och (M). Regeringspartiet (MP) och (C) har denna månad inte haft nog med sökningar för utfall.

Om vi istället tittar på respektive partiledare ser sökningarna ut som följer, där istället toppen då ägs av (M) och (S). Och till de andra partiledarnas möjliga besvikelse så visas ingen sökning stor nog för att redovisas (Göran Hägglunds avgång i jämförelse har gjort visst avtryck men jag bevakar samma fem som tidigare, och där är ej KD med).

Partiledare Sverige januari Google SÖK

Facebook

Glädjande se att samtliga politiska Facebook-sidor fortfarande har tillväxt av fans, förutom (SD). Landets tre största partier på Facebook är (Fi), (S) och (SD). Procentuellt stod de minsta allianspartierna (KD) och (FP) i januari för den största ökningen av fans. (Underlag från analysföretaget Socialbakers.)

Sverigedemokraterna har en ”ny” sida med nytt sidnamn och med ca 5 000 färre fans, men är ändå till storlek landets tredje största politiska partisida på Facebook.

Politiska partier januari Facebook storlek

Folkpartiet har tappat sin tätposition som det parti som publicerar mest inlägg, mer än en halvering ned till 26 inlägg (56). Centerpartiet leder och Moderaterna gör en uppryckning till andra plats. Inte förvånande är det Foto som majoriteten partier använder sig av. Personligen gillar jag att (Fi) är det parti som tydligt satsar på Video som kommunikationsform.

Jag rekommenderar själv filmklipp med hjälp av smartphones, vilka numera håller en mycket hög videokvalitet. Men även för att det inte ska/behöver vara/upplevas för studiolikt.

Politiska partier januari Facebook flest antal inlägg

Kundservice aka Väljarmöten

Endast tre av våra partiers rikssidor har sina Facebook-sidor öppna för inlägg från andra än sidan själv. (Till sex av partierna kan du alltså ännu endast göra inlägg/kommentarer om direkt kopplade till partiets inlägg.) Det är ännu är en bit kvar för många partier att inse att det INTE handlar om att vara megafon i sociala medier, utan en mix för att säkra en konstruktiv dialog. Och öppenhet och delaktighet. Låt gå att sidan måste vara den som driver engagemanget med relevant innehåll, men att ha en stängd sida ser jag som mycket olyckligt. Och även om en öppen sida kräver underhåll/bevakning, ser jag den funktionen som varandes betydligt lättare att bemanna än t.ex. fysisk flyers-utdelning en kall marsmorgon.

Efter att själv ha hanterat supervalårets mest aktiva partisida på Facebook kan jag intyga att antalet inlägg från fans inte är betungande, snarare berikande – och berättigade. (Antal kommentarer är däremot något helt annat.)

I januari som i december var endast Centerpartiets, Kristdemokraternas och Folkpartiets sidor öppna för inlägg från andra (även om Folkpartiet inte besvarade en enda fråga/inlägg även denna månad). Att (S) och (M) som de två största partierna inte har denna funktion öppen är förvånansvärt, inte minst med tanke på de organisationer och resurser som dessa partier har bakom sig.

Twitter

Twitter är som bekant en liten kanal sett till antal användare i jämförelse med bl.a. Facebook och Instagram, men tung vad gäller att nå ”talföra” påverkare (journalister m.fl.).

Regeringspartierna samt Moderaterna har flest antal följare på Twitter. Störst procentuell ökning hade (SD), (FP) och (M) i januari.

Politiska partier Twitter störst januari 2015

(FP), som har sociala medier uttalat som viktig kanal, ligger däremot inte i toppen vad gäller Twitter och innehåll, utan där har (KD), (M) och (S) flest antal tweets. Längsta svarstiderna har (MP) och (C).

Politiska partier Twitter flest tweets januari 2015

Avrundar som en koppling till Cato den äldre: För övrigt anser jag att Sverige är ett av världens bästa länder att bo i. Oavsett.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.