Extra valet: Partikommunikation på Facebook och Twitter – december 2014

Politisk monolog – men digitalt växande samhällsintresse

Den 27 december fick vi besked; det blir inget extra val den 22 mars. Majoriteten av partierna andades säkerligen ut mot bakgrund av tömda skattkistor samt brist på resurser. Därav blir det heller ingen extra valserie fram till mars här som jag startade i november, men en intressant jämförelse av partiernas aktivitet och närvaro på Facebook och Twitter i december kommer nedan.

Decemberöverenskommelsen kommenterade samtliga berörda partier på Facebook samma dag som den kommunicerades; direkt först ut var (C) kopplat presskonferensen, och sist att kommentera överenskommelsen var (FP). Det är viktigt att snabbt möta väljarna även digitalt och meddela hur det egna partiet ser på aktuella händelser. Och fördelen med Facebook är som bekant att där kan budskap planeras och schemaläggas.

Google Trender

Google Trender S, MP, SD, M och C december 2014

Låt oss även denna månad ta en titt på Google-sökningar: samma fem partier som förra månaden; (S), (MP), (SD), (M) och (C) (valda p.g.a. roll, storlek och resurser).

(SD) toppar hela månadens mest sökta, därefter (M) och (S). Regeringspartiet (MP) ligger här lägst tillsammans med (C). Det syns en tydlig söktopp den 27 december när överenskommelsen kommunicerades.

Om vi istället tittar på respektive partiledare ser sökningarna ut som följer, där istället toppen då ägs av (M), (S) och (C). Knappast förvånande att Anna Kinberg Batra toppade med tanke dels på rollen som tänkt ny partiledare, dels därtill Moderaternas första kvinnliga partiledare.

Vad gäller (MP) fanns inget utfall på Åsa Romson varför Gustav Fridolin får representera (MP). OBS generellt mycket få sökningar på partiledarna i december; ett försiktigt indikativt verktyg på sin höjd.

Google Trender Partiledare S, MP, SD, M och C december 2014

Facebook

Glädjande se att samtliga politiska Facebook-sidor fortfarande har tillväxt av fans. En säkran av vår demokrati. Landets tre största partier på Facebook är (Fi), (S) och (SD). Procentuellt stod det minsta partiet (KD) i december för den största ökningen av fans, tätt följt av (C) och (FP) (i november var det (C) som stod för den största procentuella ökningen).

En ökning kan självklart bero på att partier satsat på Gilla-annonsering (jag har dock inte sett någon sådan själv i december – kanske beroende på att jag redan följer majoriteten). Har du sett någon partiannonsering? Möjliga annons-kandidater ser jag skulle i så fall vara (S), (V) och (M).

Facebook största politiska partier december 2014 Socialbakers

Folkpartiet håller sig kvar i tätposition som det parti som publicerar mest inlägg av samtliga, 56 (50). Därefter följd av Feministiskt initiativ och Centerpartiet. Inte förvånande är det Foto som majoriteten partier använder sig av.

Jag ser med förväntan fram emot när vi får se fler partier med Videor som partiernas mest engagerande kommunikation (som bekant fokuserar Facebook nu hårt på denna publiceringsform i tävlan med YouTube).

Jag rekommenderar själv att göra korta filmklipp med hjälp av smartphones, vilka numera håller en mycket hög videokvalitet. Men även för att det inte ska/behöver vara/upplevas för studiolikt. Verkligheten remember, där vi alla andra lever.

Facebook flest inlägg politiska partier december 2014 Socialbakers

Kundservice aka Väljarmöten

Endast tre av våra partiers rikssidor har sina Facebook-sidor öppna för inlägg från andra än sidan själv. (Till sex av partierna kan du alltså endast göra inlägg/kommentarer om direkt kopplade till partiets inlägg.) Det är ännu är en bit kvar för många partier att inse att det INTE handlar om att vara megafon i sociala medier, utan en mix för att säkra en konstruktiv dialog. Och öppenhet och delaktighet. Låt gå att sidan måste vara den som driver engagemanget med relevant innehåll, men att ha en stängd sida ser jag som mycket olyckligt. Och även om en öppen sida kräver underhåll/bevakning, ser jag den funktionen som varandes betydligt lättare att bemanna än t.ex. fysisk flyers-utdelning en kall marsmorgon.

Efter att själv ha hanterat supervalårets mest aktiva partisida på Facebook kan jag intyga att antalet inlägg från fans inte är betungande, snarare berikande – och berättigade. (Antal kommentarer är däremot något helt annat.)

I december var endast Centerpartiets, Kristdemokraternas och Folkpartiets sidor öppna för inlägg från andra (även om Folkpartiet inte besvarade en enda fråga/inlägg). Att (S) och (M) som de två största partierna inte har denna funktion öppen är förvånansvärt, inte minst med tanke på de organisationer och resurser som dessa partier har bakom sig.

Twitter

Twitter är som bekant en liten kanal sett till antal användare i jämförelse med bl.a. Facebook och Instagram, men tung vad gäller att nå ”talföra” påverkare (journalister m.m.).

Regeringspartierna samt Moderaterna har flest antal följare på Twitter. Störst procentuell ökning hade (SD), (FP) och (C) i december.

Twitter största politiska partier december 2014 Socialbakers

(FP), som nu har sociala medier uttalat som viktig kanal, ligger däremot inte i toppen vad gäller Twitter och innehåll, utan där har (Fi), (M) och (KD) flest antal tweets. Längsta svarstiderna har (MP) och (C).

Twitter flest tweets politiska partier december 2014 Socialbakers

Annonser

Som bekant är Facebook ett aktiebolag som ska generera vinst till sina ägare. Jag skrev förra året om att organisk räckvidd på inlägg låg runt 8-12%, vilken nu sägs vara nere på 2-4% (Komfo/Think! Digital)! Ergo, har du 10 000 fans så ser endast ca 200-400 fans dina inlägg.

Jag tror inte alla ännu förstått att bara för att man postar ett inlägg betyder det INTE att det når alla följare av en sida. Tvärtom. Facebook finansieras av annonser. Förhoppningsvis har våra politiska partier säkrat en digital annonsbudget om man valt Facebook som (budskaps)kanal.

Politisk aktivism i sociala medier

Forskare vid Lunds universitet har fått 5 miljoner kr från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse för ett treårigt projekt om politiskt engagemang bland unga på sociala medier: ”Politiskt deltagande bland unga människor – från partidemokrater till sociala medie-aktivister?” Förhoppningsvis ger detta ett bra underlag för våra partier inför planering av valinsatser 2018 🙂

För övrigt hoppas jag att decemberöverenskommelsen nu gör att Sverige står stabilt så vi klarar aktuella och kommande utmaningar. Kom ihåg, Sverige är ett av världens bästa länder att bo i.

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Extra valet: Partikommunikation på Facebook och Twitter – december 2014

  1. @collentine

    Intressanta jämförelser tack!

    Nyfiken på vilket program du använder för att kunna följa kontona och göra dessa jämförelser?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.