Extra valet: Partikommunikation på Facebook och Twitter – november 2014

Den 3 december kommunicerades något mycket ovanligt i Sverige; att extra val ska hållas (vilket inte skett sedan 1958) den 22 mars 2015, som resultat av att regeringen inte klarade budgetomröstningen i riksdagen. Vilket säkert fick majoriteten av våra partier att svettas med tanke på tömda partikassor efter årets EU-val samt riksdags-, kommun- och landstingsval.

Du som hängt med i denna blogg kopplat årets olika val vet att jag redovisat hur partikommunikation på Facebook sett ut före och efter årets olika val. Nu när vi står inför ännu ett val kommer jag följa upp hur partierna till detta val nu nyttjar de sociala medierna Facebook och Twitter för att kommunicera budskap och möta sina väljare. Jag kommer även titta på hur Google Trender plockar upp sökning på fem av de större, som nedan för november (där S och SD toppar).

Google Trender Politiska partier topp 5

Facebook

I november innan bomben om extra val kom, såg aktivitet och närvaro på Facebook ut som nedan. Storleksmässigt såg rikspartierna ut som följer i november:

Största partier på Facebook - november 2014

FI har kommunicerat att deras primära kanaler är sociala medier (pga av (brist på) budget), och det återspeglas även på Facebook. Alla partier ökar dock på Facebook vilket kan tolkas som att dels politiken ses som viktigare av väljarna, dels att fler, som i USA, väljer att följa politik och politiker i sociala medier.

Vad gäller aktivitet från rikspartierna fördelade de sig följande i november på Facebook:

Mest aktiva partier på Facebook - november 2014

Partistorlek matchar som synes inte aktivitet. Folkpartiet, som i storlek har näst minst antal följare på Facebook, står ut genom att istället ha den mest aktiva närvaron, vilket kan vara en återspegling av deras valutvärdering där sociala medier specificerades som en kanal att satsa på. Intressant att regeringen (S+MP) är de partier som nu kommunicerar minst med sina väljare (på denna plattform).

Twitter

Den 27 november kom till slut ännu en partiledare ut på Twitter; Folkpartiets Jan Björklund. Det var endast Björklund och Reinfeldt som inte omfamnat sociala medier inför riksdagsvalet i september. Ingen koppling, men detta var Folkpartiets näst sämsta val, och Moderaterna tappade också stort och Reinfeldt avgick.

Twitter sägs lite förenklat bestå av media, PR och politiker (ca 400 000 svenska profiler), varför även om plattformen är minimal i jämförelse med Facebook, kan inlägg där generera stort genomslag. Socialdemokraternas profil har flest antal följare, och följs där åt i storlek av sin regeringskollega Miljöpartiet:

Största partier Twitter november 2014 rikspartiet Twitter

Flest tweets levererar ”småpartierna” – med KD i toppen, vilka kanske tagit lärdom av sin partiledares, Göran Hägglund, framgång på Twitter:

Flest tweets november 2014 rikspartiet Twitter

Nästa steg

Hur tror du att partikommunikationen kommer att utvecklas inför det kommande extra valet (om det nu utlyses, vilket vi får se senast 29 december)? Kommer vi se att partierna tagit del av .SE och Svenskarna och internet 2014 och hur dessa presenterar de primära (sociala) kanalerna enligt nedan?

Svenskarna och internet 2014 Facebook Instagram Twitter

Personligen ser jag att C, S och M är de enda partier som möjligen har de partikassor som gör att en insats à la september går att återskapa i flera kanaler. Helt uppenbart är redan S och C på gång. De flesta andra partier spår jag vi kommer att få se mer av just digitalt med tanke på den kostnadseffektivitet som t.ex. Facebook och Twitter erbjuder. (Vad är vinsten med att i kolsvarta kalla morgon mars-Sverige dela ut flyers till trötta, vresiga, D-vitamintörstande pendlare?) Och även Google SÖK kommer bli en faktor för de som har råd.

På tal om tidigare vals frågor om jämställdhet och krossa glastak, så erbjuder extra valet en extra dimension av intresse då Sverige de facto har möjligheten att för första gången välja fram en kvinnlig statsminister. Två kandidater-ish. Kan detta vara faktorn som tippar över osäkra väljare?

Jag återkommer på det nya året med fortsättning på utvecklingen. Till dess önskar jag dig en god julhelg, och ett 2015 som ger dig glädje, utveckling och hälsa.

LG Wallmark jul

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.