Facebook: Partikommunikation före och efter valet 2014 – riket

Är det någon som bryr sig om politik och politiker i sociala medier? Absolut! Det välrenommerade Pew Research Center publicerade nu i november en färsk undersökning om amerikaner och deras koppling via sociala medier till sina politiker och partier.

Undersökningen visar en tydlig ökning av antalet följare på sociala medier mellan de amerikanska valen. 6% följde politiker via sociala medier i valet 2010; valet 2014 hade den siffran ökat till 16%. Och anledningen till att man väljer att följa via sociala medier är:

  • 41% för att få nyheterna först
  • 35% för att känna sig närmare sin kandidat
  • 26% för att få mer tillförlitliga nyheter än från traditionella nyheter

I oktober skrev jag ett inlägg som visar våra politiska partiers aktivitet på Facebook före och efter riksdagsvalet – i Stockholm. Jag fick därpå frågor om hur det såg ut i hela landet. Så varsågod. Nedan visar våra politiska partiers riksaktivitet på Facebook, med data sammanställt via analysföretaget Socialbakers.

Före valet, 15 augusti-15 september, var det Folkpartiet, Feministiskt initiativ och Centerpartiet som publicerade mest innehåll på sina rikssidor.

Facebook politiska partier före valet 2014

Månaden efter valet, 15 september-15 oktober, minskade andelen inlägg drastiskt med ca 80%. De tre partierna i topp direkt efter valet var Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Facebook politiska partier efter valet 2014Moderaterna sticker ut med endast fem (5) inlägg på en hel månad. Även valets ”vinnare” Socialdemokraterna publicerade endast elva (11) inlägg. Oavsett vinst eller förlust, vi som röstat vill nog gärna veta hur resonemangen går och vad som händer. Eller?

Facebook politiska partier två månader efter valet 2014 15 oktober-15 november

Facebook politiska partier två månader efter valet 2014 15 oktober-15 november

Slutligen, så här ser det digitala politiska Facebook-läget ut 15 oktober-15 november. Intressant att våra två största partier nu är de som kommunicerar minst med oss på Facebook! Medan däremot Kristdemokraterna verkar upptäckt kanalen. Folkpartiet skriver i sin valanalysrapport att  sociala medier ska vara en naturlig del av kommunikationsstrategin, och kanske därför vi ser partiet på tredje plats (trots näst minst).

Vår nya demokratiminister (vet du vem det är? Alice Bah Kuhnke) borde vara glad att se att landets partisidor fortsätter växa på Facebook, vilket indikerar att det även efter valet finns intresse bland svenskarna för de partier vilka sätter framtiden för vårt land. Jag är säker på att Sveriges f.d. demokratiminister Birgitta Ohlsson, själv mycket aktiv i sociala medier, firar.

Eftersom jag själv arbetade i en politisk miljö detta supervalår har jag ofta sagt att politiska partier automatiskt innehar det många varumärken efterfrågar, nämligen konstant innehåll. Förstå mig samtidigt rätt, kvalitet går före kvantitet, men jag har svårt att se varför politiska partier inte skulle kunna göra minst en uppdatering per dag. Innehåll kan t.ex. vara egna politiska förslag, reflektion på andra partiers förslag, händelser i omvärlden, förklara sin egen ideologi, intervjuer med ledande företrädare osv osv.

Jag tycker nämligen vi väljare förtjänar att kunna ta del av vad våra folkvalda arbetar med och hur de resonerar – även när våra röster inte står i fokus. Vi är ju faktiskt deras arbetsgivare. Och att de finns på sociala nätverk är ett enkelt sätt för oss väljare att kunna följa och få kunskap. Och vem vet, kanske partierna även på så sätt lyckas att rekrytera nya medlemmar?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.