Bästa svenska Facebook-sidor oktober 2014

Socialbakers Sverige Facebook ER oktober 2014

Oktober på Facebook – Mat- och dryckesmånad?

Oktober månad på Facebook visar en ökande nivå vad gäller engagemang på poster, baserat på underlag från analysföretaget Socialbakers. Även i ett ett-års perspektiv visar denna mätvariabel en ökning, jfr oktober 2013 (Bästa svenska Facebook-sidor oktober 2013).

XXL sport & vildmark tappade i oktober (humoristiskt?) sin första plats med månadens mest engagerande inlägg till Newcastle Brown Ale Sweden. Är det effekten av höstmörkret vi ser när sport ger vika för öl?

Innehållsengagemang = 0,66%

Efter sommarens dipp visade augusti en engagemangsökning till 0,60% vilken kvarstod i september och som nu ökat till 0.66%. Betryggande att se att sidägarna lyckas säkra engagemang på sitt innehåll. Alternativet är inte så lockande. Toppsidorna i Sverige genererar dock engagemang på sitt innehåll på över 5-10%. (*Engagement Rate)

De svenska topp 20-sidorna publicerade i snitt 25 poster i oktober; tredje månaden i rad. En stabil budskapsnärvaro bland toppsidorna alltså. Hur ligger din/er sida till? Levererar ni 4 eller 400 inlägg per månad?  Vet du? Innehåll är det som många varumärken sliter hårt med att få fram/producera.

Förra månadens nykomling XXL sport & vildmark tappade första platsten till Newcastle Brown Ale Sweden. Favorit i repris är Norrmejerier, medan det är första gången jag ser After Eight Sverige.

Flera sidor fortsätter vara återkommande som bevis på att de lyckas skapa mest engagerande innehåll. Titta in på deras sidor och inspireras.

Kundservice aka Socially Devoted = 71% (72%)

Vad gäller bästa Socially Devoted-sidor, se nedan, är toppsidorna denna månad i stort desamma, dock med viss intern rokad. Tele2 Sverige har nu tagit sig in på topplistan på bekostnad av Telia.

SJs uttalade fokus på sociala medier för kundmöten består men har fått släppa första platsen till Comviq. Även Swedbank Sverige samt Viaplay Sverige kvarstår.

Socialbakers Sverige Facebook Socially Devoted oktober 2014

I Socialbakers Q3 rapport över bästa branscher är det Telekom som både på Facebook och Twitter nu visar bästa kundservicen globalt. Vi såg detta tydligt i Sverige för över ett år sedan, när telekom tog över efter flygbolag, varpå därefter banker/finans började ta plats.

Socialbakers bäst kunderservice per industri q3 2014

I juni fick 65% i Sverige svar på sina frågor ställda via en officiell Facebook-sida. I juli såg vi en mindre ökning till 68% som fortsatte till 71% i augusti. Ökningen fortsatte i september till 72% svar med en mindre dipp i oktober till 71%.

Landets allra bästa Facebook-sidor ger svar på minst 94% av alla de frågor de får. Hur många får svar på sina frågor på din sida? Vet du?

Inlägg med mest interaktion

Livsmedelsindustrins topplaceringar vad gäller att säkra innehåll som får mest interaktion bröts tillfälligt i augusti. ICA, med stöd för Cancerfonden, återkom i september med det inlägg som genererade månadens flesta interaktioner – och håller topplaceringen även i oktober. Rosa Bandet är inlägget som säkrade 67 000 interaktioner!

Socialbakers Sverige Mest populära Facebook-post oktober 2014

Jag må inte arbeta för Facebook men jag blir ändå glad att se att engagemangsnivån ökade något i oktober. En plattform med innehåll som inte engagerar är ingen dröm om man vill attrahera organisationer och företag (som betalande annonsörer).

Och på tal om Facebook så släppte .SE i veckan sin rapport Svenskarna och internet 2014, där det framgår att huvudplattformen i Sverige av sociala medier är Facebook, som attraherar 68% av svenskarna. Följt av Instagram och Twitter.

Vilka är era viktigaste kanaler bland de sociala nätverken? Svårt att vara överallt med hög kvalitet som bekant.

Må gott,

LG

 

*Engagement Rate

Calculated as the average number of likes, comments and shares per post on a given day, divided by the total number of Fans for the page. It reflects the percentage of your Fan base that interacts on average with your post. For the purposes of this report, in this metric, we have only included pages possessing more than 10,000 fans between the first and last day of the selected time period.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.