One-night stand: Politik efter valet – på Facebook

Valet är över. Ett knepigt regeringsläge med inga givna vinnare har utkristalliserats. I Stockholm har alliansen i Stadshuset gått i opposition medan landstinget är fortsatt allianslett.

Mitt personliga fokus har varit partiernas närvaro i sociala medier under detta supervalår. Den grundläggande poängen jag lyft till min egen uppdragsgivare är att sociala medier handlar om digitala relationer. R e l a t i o n e r. Och därmed att de är något som precis som vanliga fysiska relationer måste vårdas och omhuldas för att blomstra och må bra. Över tid.

Uppenbart är att Folkpartiet tagit lärdom av valet 2010 då dess riksorganisation fick utstå digitalt spott och spe på grund av nedan Twitter-hantering:

Folkpartiet 2010 Twitter

Innan årets val var som bekant aktiviteten från partierna hög i all media, och även i sociala medier. Men hur har det sett ut därefter? Har den digitala kärleken och närheten till väljarkåren hållit i sig?

Bilden nedan visar partiernas lokala Stockholmssidor på Facebook under 15-30 september, alltså från dagen efter valet (grupperade efter antal inlägg, data från analysföretaget Socialbakers):

Politiska partiet Facebook Stockholm 15-30 september

Folkpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är de tre partier som hållit uppe en fortsatt god frekvens med inlägg till sina fans under dessa dryga två veckor (Admin Posts). De tre partier med budskap som genererat högst interaktion bland sina sidfans under samma period är Feministiskt initiativ, Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Självklart går aktivitet ned av många anledningar efter ett nationellt val, men att gå från flera inlägg per dag till inget, på en öppen sida, som besöks av fans och media, är ett misstag. I min värld nära ett svek. Ingen nämnd eller glömd, men det finns en risk att vissa partiers väljare kan komma att känna sig och sina röster som ett ”one-night stand”, åtminstone digitalt.

Har väljarna kort minne? Kanske. Viktigt i detta eftervalsläge är att digital kommunikation även kan göra att fler individer väljer att engagera sig som medlemmar i ett politiskt parti. Så, det finns flera faror med att sluta kommunicera med sina fans. Dessutom, många fans har behov att få kommentera resultaten, och skeenden efter valet, samt få sitt partis syn på läget, vilket måste vårdas och respekteras.

Jag vill avslutningsvis inte säga att sociala medier ”tagit över” valrörelser i Sverige. Däremot att det nu är helt klart att våra politiska partier måste ha verktygen och plattformarna – och kunskapen – för att möta väljarna även digitalt. Om inte annat för long tail efter fysiska möten.

Vad är dina intryck?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.