Nätet avslöjar valutgång? Alliansen vs Oppositionen + SD och Fi

Går det att säga att nätet avslöjar kommande valresultat? Låter lite för enkelt? Eller?

I maj skrev jag Politik på Facebook – Feministiskt initiativ där partiernas officiella sidor på Facebook indikerade viss ”oväntad” framgång för några av de som blev EU-valets vinnare. Detta inlägg är en enkel hypotesprövning för att se om nätet är en ”säker” källa för indikationer. Som t.ex. valutgång.

Nätet är som bekant av stor vikt idag, precis som andra medier och kanaler, och något som dessutom genererar data och statistik.  Jag har denna gång tagit hjälp av gratisverktyget Google Trender för att se vad som går att utröna kopplat intresset runt de politiska partierna på nätet och årets val.

I denna första graf ser vi dåvarande oppositionen plus Fi samt SD (2005-2014). Jag har med avsikt valt enbart de fullständiga partinamnen för att begränsa eventuella händelser som påverkar aktivitet och som kan verka som sökord (som t.ex. järnrör).

Oppositionen plus SD val 2006 2010 2014

Vi vet alla att Sverigedemokraterna hade stora framgångar i år i både EU- som riksdagsval. Och med enbart söktermer som de svenska partinamnen, så hittar jag inget som digitalt motsäger denna framgång. Valet 2010 kom SD in i riksdagen och där ser vi även en rejäl peak för dem på Google. Peaken är inte lika stor 2014 men de ligger i absolut topp även i årets båda val.

Oppositionen plus SD val 2014

Av grafen ovan som enbart visar 2014 är det tydligt att SD står ut både i maj och i september. Samtidigt som vi ser att Fi (grönt) inte lyckades påverka och öka sin nätnärvaro märkbart mellan valen. Fi kom som bekant inte in i riksdagen, även om de säkrade plats i Europaparlamentet.

I jämförelse med Alliansens partier där Moderaterna är ”största” parti även på nätet, där Moderaterna uppvisar ett gradvis tydligt tapp mellan 2006 och 2014. De övriga tre förhåller sig digitalt i stort enligt väljarkårens val.  Skillnad dock i årets riksdagsval där vi kan se att ”trean” Centerpartiet på nätet nu är på i stort samma nivå som ”tvåan” Folkpartiet, vilket som bekant även speglades i valresultatet, där Centerpartiet gjorde ett relativt bra val (och något bättre än Folkpartiet, resulterande i 22 riksdagsplatser vs 19).

Alliansen val 2006 2010 2014

Grafen nedan visar tydligare hur avståndet mellan Moderaterna och de övriga allianspartierna minskat. EU-valet beskrevs som ett katastrofval för M, och avståndet mot FP och C var märkbart mindre.

Alliansen val 2014

Som sagt, jag skulle nog inte satsa pengar på t.ex. valresultat baserat på dessa verktyg. Samtidigt som det är intressant att se att nätets indikationer i stort matchar det faktiska utfallet.

Vad är dina tankar? Använder du Google Trender som stöd för din verksamhet? Andra verktyg? Som sagt, min hypotes är att nätet är en bra indikator, men att det finns en stor mängd faktorer att väga in och ta hänsyn till för att kunna göra och ta eventuella beslut. Men hellre något indikativt, än att famla i digitalt blindo. Korrekt?

I Så söker svenskarna inför valet 2014 kan du läsa mer i Googles blogg om sökningar.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.