Framtidens arbetsmarknad: Har du vässat din digitala kompetens?

Rekryteringsföretaget Bohmans nätverk gav i somras ut rapporten Framtidens marknadsorganisation – Digitalisering driver marknadsavdelningens revolution, baserad på 155 enkätsvar med Sveriges Marknadschefer, samt 20 djupintervjuer med marknadsdirektörer inom olika branscher (tyvärr finns inte underlaget digitalt). Och förra året skrev jag själv Organisera kommunikationsavdelningen som en nyhetsredaktion? just som ett svar på den förändring och digitalisering som nu pågår.

Ett mycket intressant och relevant område då även jag själv i min roll nu märker av den ökande efterfrågan som kommer, och samtidigt också den osäkerhet och okunskap som generellt råder. Bl.a. kopplat kompetens både hos beställare och på marknaden, och oss svenskar generellt.

Av Bohmans grafik nedan är det helt uppenbart att digital (kommunikations) kompetens är av växande vikt för framgång inom organisationer.

Bohmans Marknadschefer framtid rekryteringsbehov 2014

Rekryteringsföretaget Hammer & Hanborg presenterade redan i sin undersökning Kommunikatören 2011 tankar om framtida digitala yrken, som 2011 var t.ex. Community Manager, Speed Marketer, Dialogexpert, Kommunikationsanalytiker m.fl. Vissa roller har vi sett framträda, och vissa ser vi i annan form/terminologi idag, men det känns ännu som att vi endast sett början på att digitala tjänster utkristalliseras kopplat unik, specifik digital kompetens, istället för att som ofta idag klumpas ihop som ”digitalt”.

Även Marknadschefsindex 2014 uppvisar en liknande utveckling i deras undersökning där i stort samma områden som hos Bohmans framkommer även. (Marknadschefsindex Q2 2014 baseras på intervjuer med drygt 100 marknadschefer; tyvärr ingen digital länk.)

Marknadschefsindex 2014 Stampen Kanaler

Nedan ser jag som en bra indikativ bild vad gäller budgetfördelning. Däremot hade jag gärna sett ett procentuellt cirkeldiagram för att se just hur stor del digitalt de facto har av totalen. Det är ju inga problem att sticka ut med 50% ökning om man börjar på närmare 0. Vilket jag vet att många organisationer gör.

Bohmans Marknadschefer framtid budgetfördelning 2014

Detta stöttas även av Marknadschefsindex 2014 där det tydligt framgår att traditionella medier, som tidningar och TV, är de budgetområden som kommer att minskas mest; till skillnad mot digitala kanaler.

Marknadschefsindex 2014 Kanaler minskade investeringar

För ett år sedan skrev jag Kommunikatörer dåliga på sociala medier vilket baserade sig på undersökningen European Communication Monitor 2013, och konstaterade att ”det ännu råder osäkerhet i kombination med okunskap i dels hur agera i och med, dels hur implementera sociala medier”.

Om du är en s.k. Digital Native (nätets infödda) så har du mycket förspänt just vad gäller att förstå den digitala verkligheten, dess context och plattformar. För oss som ”immigrerat” är mitt tips att självklart hålla en (aktiv) närvaro på t.ex. sociala medier som Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram och YouTube för att välja några stora plattformar. Därtill även blogga om du känner att du har ett ämne du brinner för – och koppla bloggen till Google+. Vad gäller utbildningar finns det en uppsjö; för dig som har lite mer tid, eller vill fördjupa dig, är Hyper Island en av mina favoriter. Fördelen för oss digitala immigranter, som har varit med i några år och organisationer, är att vi ofta har förmånen att veta och förstå just var det digitala tillför nytta och hur dessa kanaler kan maximeras för att öka affärsnyttan.

Hur har du själv agerat kopplat ”det digitala”? Vad är dina tips för att säkra digital anställningarbarhet?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.