Facebook: Partikommunikation före och efter valet 2014 – Stockholm

Nu är samtliga val över för i år. Om inte något oväntat inträffar dvs. Riksdagsvalet gav ingen given vinnare, och vi vet alla de svåra utmaningar som den nye statsministern och hans samarbetspartner har att ta sig igenom för att säkra rikets styrning. Du kanske minns att jag själv varit aktiv i detta val genom ett uppdrag att stötta ett av partierna att etablera en framgångsrik digital närvaro för budskap och möten med väljare.

Så nu när vi vet valresultat, och Lützen-dimman något lyft, låt oss ta en titt på våra partier (här deras Stockholms-närvaro) för att se om vi väljare, lite elakt, ska betrakta oss och våra röster som ett one-night stand, eller om partierna, eller viktigare, vilka partier, som verkligen vill ha och upprätthålla en digital kommunikation med oss. Jag använder här Socialbakers som källa för partiernas Facebook-närvaro.

FÖRE valet, period 15 augusti – 15 september, kommunicerade partierna i Stockholm på Facebook enligt nedan; se kolumnen längst till höger som graderar partierna baserat på antal inlägg från sidan under perioden.

Folkpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ var då de tre mest aktiva. Och de låg även bra till vad gäller antal interaktioner (dvs respons på innehåll). Eller, det engagemang som alla sidägare eftersträvar som (be)visar att innehållet berör och/eller är relevant. Om än att Socialdemokraterna och Moderaterna hade högst antal. De var även de två partierna med flest antal sidfans.

Partibudskap Facebook före val 2014 Stockholm

Och hur ser det då ut på Facebook EFTER valet i september? Period 15 september – 15 oktober. Lätt konstatera att antal inlägg i de flesta fall kraftigt minskat.

Exakt samma topp 3 kvarstår; Folkpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är de som fortsätter med flest antal inlägg på sina Facebook-sidor. Även stort antal interaktioner kvarstår bland dessa tre, med Fi som leder engagemanget. Moderaterna och Centerpartiet är de partier som på denna plattform minskat sina budskap mest.

Partibudskap Facebook efter val 2014 Stockholm

Du som följt min blogg en längre tid känner till min uppfattning vid det här laget; att sociala medier handlar om digitala relationer. Sådana man upprätthåller – och förtjänar.

Även om många svenskar nu lider av varierande grad av valtrötthet, och vill se framtiden positivt an; vad är dina tankar? Ska/kan partierna ”stänga ned” och se de digitala plattformarna som endast valrelaterade, eller, som fora där budskap och digitala väljarmöten kontinuerligt pågår?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Facebook: Partikommunikation före och efter valet 2014 – Stockholm

 1. Jannice Dybedahl

  Att inte se de sociala plattformarna som ett konstant verktyg att kommunicera politik ser jag som att generalfel hos partierna så jag hoppas de fortsätter använda dessa kanaler även utan val i sikte.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Hej Jannice, skönt att läsa att fler ser även den digitala närvaron av stor vikt för våra politiska partier, och du kanske även som jag ser att det handlar om relationer, och sådana måste som bekant underhållas.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.