Bästa svenska Facebook-sidor augusti 2014

Socialbakers augusti ER Sweden Facebook

Augusti på Facebook – ”Bira, bakis och blommor”

Augusti månad på Facebook visar äntligen en ökning vad gäller engagemang på poster, baserat på underlag från analysföretaget Socialbakers.

Ridestore intar första platsen med månadens mest populära inlägg; en mix av ledighet och skolstart?

Innehållsengagemang = 0,60%

Engagemangsnivån för svenska sidor på Facebook ökade i maj till 0,56%. I juni ett tapp till 0,51%, juli landade på 0,47% med i augusti en markant ökning till 0,60%. Skönt att se att sidägarna lyckas säkra engagemang på sitt innehåll. Alternativet är inte så lockande.

Toppsidorna i Sverige genererar dock engagemang på över 2-13%. (*Engagement Rate)

De svenska topp 20-sidorna publicerade i snitt 25 (24) poster i augusti. En mindre ökning alltså – men inte nog för att påverka engagemanget? Innehåll och engagemang går som bekant hand i hand. Eller har sidorna en för låg närvaro – i kombination med dålig kännedom och kunskap om vad och hur fansen vill ha inlägg? Vad tror du?

25 inlägg under en semestermånad får ses som ”ok”, även om det finns större chans att närvara digitalt när generellt konkurrenter och andra har låg närvaro, vilket gör att de egna budskapen kan säkra större uppmärksamhet. (För de politiska sidorna finns snarare en konstant efterfrågan på frekvent innehåll. No holding back.)

Fireball Cinnamon Whisky kvarstår. En nykomling tillika nummer ett är Apoteket, logiskt med sommarrelaterade krämpor? Även Innis & Gunn Sverige och Philadelphia Sverige är nykomlingar på denna topplista. Interflora är ett frekvent återkommande varumärke på topplistan.

Flera sidor fortsätter vara återkommande som bevis på att de lyckas skapa mest engagerande innehåll. Titta in på deras sidor och inspireras.

Kundservice aka Socially Devoted = 71%

Vad gäller bästa Socially Devoted-sidor, se nedan, är toppsidorna denna månad i stort desamma, dock med viss intern rokad.

SJs uttalade fokus på sociala medier för kundmöten består och kvarstår på första plats, följda av teleoperatören, Comviq och tele-konkurrenten Telia, som återtog sin plats på topplistan i juni.

Swedbank Sverige kvarstår likaså samt Viaplay Sverige återkommer.

I mars såg vi ett stort tapp i Average Response Rate vilket de tidigare fyra månaderna gått från 63% till 76%, till 87% – med i mars ett tapp till 69%. Tappet avstannade i april och låg kvar på 69% med i maj en ökning till 72%.

I juni verkade semestertider slagit till även på kundservice och i snitt fick då 65% svar på sina frågor ställda via en officiell Facebook-sida. I juli såg vi en mindre ökning till 68% som fortsatte till 71% i augusti.

Landets allra bästa Facebook-sidor ger svar på minst 95% av alla de frågor de får. Hur många får svar på sina frågor på din sida?

Socialbakers augusti Socially Devoted Sweden Facebook

Inlägg med mest interaktion

Livsmedelsindustrin topplaceringar vad gäller att säkra innehåll som får mest interaktion bröts i augusti. Ridestore, med sitt utbud av street- och sportkläder m.m., tog över med innehåll som genererade mest interaktioner i augusti. Kan dock vara troligt att även de yngres föräldrar klickade på detta 😉

Socialbakers augusti Most Popular Sweden Facebook

Sammantaget intressant för alla sidägare att jämföra det egna engagemanget samt ”svarstid” med ovan, för att se hur ni står er kontra Sveriges bästa sidor. Några reflektioner?

Må gott,

LG

 

*Engagement Rate

Calculated as the average number of likes, comments and shares per post on a given day, divided by the total number of Fans for the page. It reflects the percentage of your Fan base that interacts on average with your post. For the purposes of this report, in this metric, we have only included pages possessing more than 10,000 fans between the first and last day of the selected time period.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.