Politik på Facebook – Oppositionen leder

Valet till Europaparlamentet är precis avslutat, och chockvågorna sveper i viss mån över landet kopplat dels att så många valde att inte rösta, dels den framgång Miljöpartiet, Feministiskt initiativ samt Sverigedemokraterna uppvisade.

Hur ser då läget ut för våra rikspartier i riksdagen – på Facebook? Jag tog hjälp av analysföretaget Socialbakers för att få en sammantagen bild över läget.

Om vi tittar på partierna i riksdagen så var läget i april som följer:

Rikspartier april Facebook

Helt uppenbart är att Alliansens partier är de som minst lyckats samla följare till sina Facebook-sidor. Bristande kunskap om de digitala plattformarna bland regeringspartierna själva, eller ointresse bland deras väljare är en fundering jag skickar vidare.

Utvecklingen i maj, 1-26 maj, ser ut som följer:

Rikspartier 1-26 maj Facebook

Centerpartiet fick ett (oväntat) uppsving i EU-valet (#grisknorr) vilket kanske kunnat förutses med tanke på att deras Facebook-sida uppvisade den tredje största procentuella ökningen fram till valet 25 maj (25,04%), och mest bland Allians-partierna.

Därtill Vänsterpartiet vilket växte med 27,42%. Vänsterpartiet var samtidigt det parti som växte mest i april.

Och, valets stora vinnare, Miljöpartiet hade samtidigt den absolut största procentuella ökningen av partifans på Facebook (34,55%).

Tog du förresten för givet eller blev du förvånad över den stora ledning som Sverigedemokraterna uppvisar?

Givetvis är det många faktorer som spelar in; vilken närvaro utgick man ifrån? Har man lagt resurser på Gilla-annonsering? Osv. osv. Samtidigt är inte enbart det viktiga hur många fans man har, utan hur engagerade de är. Samt, hur aktiva partierna själva är med inlägg på Facebook!

Jag återkommer inom kort med inlägg på det området. Tror jag kan lova dig åtminstone en oväntad insikt 😉

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Politik på Facebook – Oppositionen leder

 1. Elia Mörling

  Jo! Något förvånad blir jag. Dels över att partierna engagerar så få, och att så många uttrycker sitt gillande för SD helt öppet eftersom jag föreställer mig att det är många som smyger med det.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Elia, tack för dina tankar.

   Jag har nu följt de politiska partierna i snart ett år på Facebook, och kan erkänna att även jag reagerade när jag först såg SDs då totala dominans.

   Det är också viktigt att inse att många väljare inte ser det som nödvändigt att smyga med sina sympatier, utan att SD nu är ett ”parti som de andra”. Och som många säger, därmed också ska bevakas och behandlas som de andra.

   Nu extra intressant att se att FI är en raket på väg att gå om SD på Facebook. Som sagt, jag säger inte att Facebook ger svar på valresultat, men däremot ger det en bra bild av läget. Det politiska läget digitalt.

   Kommer återkomma med partiernas engagemang inom kort.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.