Bästa svenska Facebook-sidor mars 2014

Facebook Socialbakers ER mars 2014

Sämre kundservice på Facebook i mars?

Mars månad på Facebook visar intressanta resultat vad gäller engagemang på poster samt ”kundomhändertagande”, baserat på underlag från analysföretaget Socialbakers.

Innehållsengagemang

Engagemangsnivån för svenska sidor på Facebook har i mars för första gången på fyra månader ökat; från februari 0,47% till 0,56%. Förra månaden undrade jag om det var läge att börja ifrågasätta förmågan för varumärken på Facebook att engagera sina fans? Nu ser vi ett stopp på den nedåtgående trenden. Intressant se om april kommer stödja detta.

Förra månadens etta Polly har fått lämna plats för Loka. Därefter Fireball Cinnamon Whisky nu följd av Interflora (vilka verkar kämpa hårt med konkurrenten Euroflorist, och dyker upp på topp 5 om vartannat). Även Norrmejerier är tillbaka, följda av Kia Motors Sweden.

Flera sidor är alltså återkommande, och dessa rutinerade varumärken får sägas förstå sina fans genom att kunna skapa bäst nationellt engagemang. Titta in deras sidor och inspireras.

Kundservice aka Socially Devoted

Vad gäller bästa Socially Devoted-sidor, se nedan, är läget tematiskt denna gång något förändrat. Denna gång återstår endast en teleoperatör Comviq.

Intressant se att SJs uttalade fokus på sociala medier för kundmöten verkar bestå.

Samsung och Viaplay kvarstår och Swedbank Sverige har kommit tillbaka.

Till skillnad från engagemangsnivån ser vi nu ett stort tapp i Average Response Rate vilket de senaste fyra månaderna gått från 63% till 76%, till 87% – och nu ett tapp till 69%! Är det helger som påverkat närvaro och kundomhändertagande på Facebook negativt? Intressant motvikt mot den nu istället något ökande engagemangsnivån på sidornas innehåll.

Facebook Socialbakers Socially Devoted mars 2014

Inlägg med mest interaktion

Vad gäller individuella poster kom mars mest populära post från Loka, se nedan.

Facebook Socialbakers Most popular post inlägg Sverige mars 2014

Hur ser det ur för din/er sida? Hur resonerar ni runt ”kundservice” på Facebook?

De svenska topp 20-sidorna publicerade i snitt 30 poster i mars.

Politiken på Facebook?

Avslutningsvis, en undran. Som bekant har jag i år ett uppdrag att stötta politiken digitalt under årets fyra val. Planerar nu att belysa de politiska partiernas närvaro på Facebook. Är det något särskilt du då är intresserad av? Skriv gärna en kommentar, eller skicka ett meddelande tack.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.