Bästa svenska Facebook-sidor februari 2014

Facebook Socialbakers ER februari 2014

Att döma av den chock med vågor av digitalt engagemang som verkar drabbat en stor del av Sverige idag p.g.a. snö, verkar det inte skett någon avtrubbning av engagemang, varför månadens post borde intressera 😉

Februari månad på Facebook visar en hel del intressanta resultat, månne trender, baserat på underlag av analysföretaget Socialbakers.

Engagemangsnivån för svenska sidor på Facebook har i februari för fjärde månaden minskat från december 0.56% till 0,52% till nu 0,47%, se bild ovan (ned från 0,59% i november). Som jag skrev förra månaden, med detta facit, är det nu läge att börja ifrågasätta förmågan för varumärken på Facebook att engagera sina fans? Eller tvärtom, har fansen slutat bry sig?

Förra månadens etta Polly har fått lämna plats för Marabou Premium, följt av Carmex Norge (överraskande med norsk sida). Interflora har än en gång bytts ut mot konkurrenten EurofloristKrav kvarstår och följs av en helt ny på listan, och i en helt ny kategori, FBskolan. Flera sidor är alltså återkommande, så dessa varumärken får sägas förstå sina fans genom bäst nationellt engagemang. Titta in deras sidor och inspireras.

Vad gäller bästa Socially Devoted-sidor, se nedan, är läget tematiskt denna gång något förändrat. Denna gång har bankerna helt försvunnit medan teleoperatören Comviq, som tappat första platsen, fått sällskap av konkurrenten Telia igen. Intressant se att SJs uttalade fokus på sociala medier för kundmöten nu tydligt visar sig, efter att ha intagit första platsen, samt blivit verifierade som Socially Devoted av Socialbakers. Samsung och Viaplay kvarstår.

En stor ökning i Average Response Rate senaste tre månaderna, från 63% till 76%, till nu 87%! En markant ökning av fokus på närvaro och kundomhändertagande på Facebook med andra ord. Intressant motvikt mot den vikande engagemangsnivån. En utveckling att följa med intresse närmsta månaderna.

Facebook Socialbakers Socially Devoted februari 2014

Vad gäller individuella poster är månadens mest populära post Samsung.

Facebook Socialbakers Most Popular Post februari 2014

Jag återkommer till detta med minskat engagemang på poster på Facebook. Fyra månader nu. En trend? Endast för kommersiella sidor?

Hur ser det ur för din/er sida? Också ett minskat engagemang? Behåller du själv antal publicerade poster? Har du ändrat innehåll, copy, publiceringstider?

De svenska topp 20-sidorna publicerade i snitt 31 poster i februari (kortare månad).

Hur utvecklas dina sociala medier vanor? Är Instagram ditt nya fokus?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Bästa svenska Facebook-sidor februari 2014

  1. Feffekaufmann

    I mina ögon så borde varken Polly eller Marabou ligga i topp (har inte orkat titta på de andra) med deras fantastiskt låga PTAT. Även om klicksen på olika inlägg kan ge en dold förhöjd engagemang så tvivlar jag starkt med tanke på deras visuella kommunikation.

    Vad är kriterierna enligt som de bygger sitt case på? Kollade nu Carmex också – helt omöjligt att dessa ligger i topp i Sverige.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.