Socialbakers: Sverige näst bästa land på sociala medier

Top 10 Socially Devoted Countries on Facebook for Q3 2013 Socialbakers

Läsare av denna blogg vet att jag ibland refererar till Socialbakers, vilket är ett av de analysföretag jag använde för mätning och styrning av TeliaSonera-koncernen i sociala medier globalt. Med bevisad framgång, vill jag med stolthet tillägga 🙂

Socialbakers har bl.a. introducerat en branschstandard vid namn Socially Devoted, och denna vecka släppte de bästa tio länder. Socially Devoted innebär mycket förenklat en bild av om dels ett företag svarar på Facebook/Twitter, dels hur snabbt de svarar. Bilden ovan visar att vi i Sverige ligger bra till globalt vad gäller dessa parametrar, vilket säkrar min tro på att grundförståelsen för sociala medier finns och har landat. Skandinavien generellt verkar ha greppat detta.

Igår var Socialbakers i Stockholm och träffade närmare 80 företag och organisationer för presentation och genomgång av sina tjänster. Själv anlitade jag Socialbakers som leverantör för snart tre år sedan och är väl bekant med deras tjänster och leveranser. Vilka hjälpt mig mycket för att bevisa värde samt sätta affärsstyrning av sociala medier för ett globalt storföretag.

Tyvärr omöjligt för mig att delge allt från de tre utförliga presentationerna, varför jag enbart väljer en slajd som visar vad varumärken arbetar med internt kopplat sociala medier:

Socialbakers Social Marketers Survey 2013

Kan du känna igen dig i detta? Jag är inte förvånad då mitt synsätt är att sociala medier handlar om (digitala) relationer, vilket gör det svårt att helt lägga ut på någon annan att ta och ha hand om. Precis som det är svårt att överlåta din partner hemma till någon annan för att säkra er relation. Det är även viktigt inse att automatisering oftast inte fungerar vid relationer. Här och nu – och äkta. Kom ihåg det. Ja, och det gör att det blir dyrare som kanal, men inte jämfört med att verksamheten går under för att man inte hänger med eller lyckats förtjäna sin plats i den digitala transparensen. Eller inte tagit chansen att lyssna och lära av omvärldskompetensen för att utveckla sin verksamhet.

Hur delaktiga är din digitala omvärld i det ni gör? Är de inbjudna och med chans att påverka?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.