Sociala medier: Vägen till vishet

Stadsbiblioteket

Från ingenting till allting. Så vill jag dramatisera framväxten av sociala medier och dess betydelse. I dagens urbana miljö har kyrkbacken ersatts av de digitala sociala nätverken. Som bekant är också min passion och intresse digital kommunikation i och med sociala medier. Och de digitala relationer som därmed kan stötta organisationer. Frågan idag är inte längre Vad sociala medier är, mer Hur använda/implementera, med ett visst kvardröjande Varför. Olika fokus och mognad beroende på vem man träffar.

Redan 2006, när jag började aktivt intressera mig för detta då fenomen sociala medier, märkte jag av en stor bredd på inriktning och ämnen när jag var på diverse forum och nätverk. Allt under samma namn dock. Ibland på möten med många vars fokus var mer ”geek teknik” alternativt IT-struktur. Vid andra tillfällen möten med vad jag bäst beskriver som byråproffs med fokus snygga appar och häftiga sidor. Ibland också med de som presenterade hur man skulle praktiskt hantera att tekniskt besvara – med fokus kundservice, och därtill integritet och anställningsvillkor. I mitt fall på beställarsidan konstant kontaktad av samtliga.

Vid ett mycket färre antal tillfällen träfade jag också ”sådana som jag”, alltså från beställarsidan med tydligt fokus affärsnytta. Dessa möten gav för några år sedan inte så mycket; delvis på grund av osäkerhet, inkluderande ett visst mått av att inte tappa ansiktet och avslöja sig och sitt företags då omognad/okunskap. Det har blivit mycket bättre med åren med en växande erfarenhet och kunskap.

Här hade jag nu tänkt presentera en lista med personer vilka jag uppskattar och ser som begåvade individer kopplat digital kommunikation. Och som växt med mig under åren. Den tog jag dock bort. Mina vänner inom konsultbranschen understryker att mitt kontaktnät (och expertis) numera är något att debitera för då jag nu lämnat min förra anställning. Och de har rätt. Relationer och kontakter är guld värt.

Bilden ovan visar trappan upp till vackra Stockholms stadsbibliotek och får illustrera den snart tio-åriga resan med sociala medier och dess utmaningar. Ledstången får representera vänner, kollegor och nätverk på resan. Tar man sig bara över diverse smuts (=okunskap), skräp (=negativ inställning) och fallgropar (=rädsla), så väntar kunskap och upplysning.

Hur skulle du illustrera din egen resa?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.