Sociala medier: Bryggan mellan kollegor

LG Wallmark

Att arbeta inom ett globalt storföretag innebär många telefonmöten över tidszoner, med människor du oftast endast känner till namnet, möjligen kopplat bild och titel på intranätet, vilket gör relationen i stort endimensionell och opersonlig. För att inte säga ytlig. Även fast man möts i fastställda former med teknikens hjälp minst varje vecka.

En av de faktorer jag ser som revolutionerande när Facebook tog fart för fem år sedan, är hur det positivt påverkade mina interna kollegiala relationer. Inte långt därefter kom Yammer. Och parallellt puttrade LinkedIn. Kan definieras som ett paradigmskifte. Minns du?

Det var en berikande befrielse när den nya digitala vänskapen gjorde att jag kunde se mina kollegor ”som människor” och få del av deras vardag. Och därmed också få insikt i områden av gemensamma privata intressen, vilket öppnade upp för nya och starkare band vid möten. Vilka banade väg för ökat förtroende och närhet – och arbetsglädje. Hela människor.

Gamla koncernfunktioner kan lätt uppfattas som just det. Särskilt vid fall det anses professionellt att vara något sluten och markera hierarkisk distans, kanske kopplat titel, snarare än att vara transparent välkomnande inkluderande, och med glädje vilja dela sin egen kunskap och stötta kollegor. I mitt fall ingen anledning sticka under stol med att alla i början inte var med på mitt sociala snabbtåg, eller insåg behov av förändring. Vi är alla olika.

För min del kan jag inte nog säga hur glad jag är att sociala medier dök upp på den professionella scenen utifrån ett kollegialt behov. En samverkan jag hoppas alla organisationer uppmuntrar och förenklar, och därigenom drar nytta av kopplat t.ex. medarbetarmätningar och säkran av intern trivsel och förståelse. Vilket ger affärsresultat. Från hierarkisk organisatorisk distanserande klustring, bereds vägen för ett samarbetsvilligt community.

Hur förenklar din organisation internt samarbete och förståelse mellan medarbetare och kompetens?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.