Samsung: Tips för toppresultat på Facebook

Sebastian Streiffert Samsung

Samsung tillhör de svenska Facebook-sidor som producerar innehåll vilka rankar högt i Socialbakers månadssammanställningar. Jag tycker Samsungs kvalitetsnärvaro i sociala medier tydligt understryker det arbete som även ligger bakom att Samsung nu är världens åttonde mest värdefulla varumärke. Allt går hand i hand som bekant.

Sebastian Streiffert, Senior Manager in Social Marketing, Community and Digital Publishing på Samsung, delar nedan följande tankar och upplägg.

Vad är viktigt för Samsung i sociala medier?

Att skapa ett interaktionsforum för användare av våra produkter, eller potentiella framtida användare av våra produkter. Facebook är framförallt viktigt då det är en de facto-platform för så oerhört många. Vi vill att det ska vara en naturlig förlängning av intresse kring eller användandet av våra telefoner, TV-apparater, tvättmaskiner och så vidare. Efter inköpet kan det finnas frågor, tankar och problem som vi vill kunna bemöta på ett bra och enkelt sätt. Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att koppla ihop människor, för att sprida nytta och nöje, och självklart som service-resurs. Då de är en så pass integrerad del av livet är det förmodligen också det enklaste sättet att hålla sig à jour med våra produkter.Sedan är det är inte bara viktigt för oss att tillhandahålla en dynamisk kontext, utan att också att snabbt kunna återkoppla och kommunicera på ett sätt som skapar nöjda ”klubbmedlemmar”.

Utmaningar?

Det finns utmaningar både kring den hjälp vi vill ge till användare, och kring det livsstilsrelevanta kontext vi vill skapa. För det senare måste man ha i åtanke att många har kompakta agendor i dagens samhälle. Vi tävlar mot oerhört många andra faktorer när det gäller att vara en relevant del av människors vardag och måste därför se till att det innehåll vi själva tillhandahåller konsekvent håller hög kvalitet och är intressant för så många som möjligt.

Tips för att lyckas med sin företagssida på Facebook? 

– High quality content. Ingen kommer interagera om du inte kan skapa ett mervärde. Tänk alltid i banan: ”hur är detta innehåll relevant för våra användare?”                                              

– Håll koll på antal impressions och reach. Facebook begränsar ofta antalet användare som kan se innehållet du postar. Det är viktigt att nära analysera poster och innehåll som resonerar väl med användarbasen och promote:a detta så att ännu fler kan ta del. Tänk bara på att användarnyttan bör vara i centrum – att aggressivt kommunicera enbart säljinnehåll resonerar sällan väl med publiken.

– Var snabb och proaktiv. Svara användare så effektivt som möjligt. Sikta på max ett par timmars responstid. Var tydlig i kommunikationen så att användaren inte behöver ställa ytterligare frågor. Snabba och fungerande lösningar är bra för alla inblandade parter!

– Våga testa! Det är bättre att utforska och misslyckas än att aktiviteter stagnerar och blir tråkiga. Det är också viktigt att den kommunikatör som sitter vid tangentbordet och interagerar med användare är passionerad –  en eventuell brist på entusiasm märks. Ett bra verktyg för att säkerställa detta är att främja det nytänkande och den upptäckslusta som finns. Tillåt utveckling.

Som i tidigare case jag delat, säger alltså även Sebastian att det är ok att våga testa och se vad som fungerar. Vilket jag själv kopplar och tolkar in är det som t.ex. Euroflorist menade med att helt enkelt komma ihåg att ha kul. Och det är där också passionen kommer in. Så viktig.

Signalerar ditt varumärke passion?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Samsung: Tips för toppresultat på Facebook

 1. Emelie Fågelstedt

  Kan inte annat än att hålla med! Det är viktigt att det innehåll man skapar och den närvaro man som företag har i sociala medier genomsyras av en passion. Det härliga med dessa kanaler är att du ofta kan experimentera och testa nya saker. Och även om ett försök på en ny strategi inte får den mottagning man hoppats på så gör det inget – alla, båda företag och kunderna/de som valt att gilla sidan, mår bra av lite omväxling. Och då kan sociala medier dessutom vara en bra kanal att testa nya kommunikationsknep i som man sedan väljer att interagera i andra kommunikationsaktiviteter för företaget. Allt som allt. Jag håller med föregående talare!

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Emelie, vad roligt att du hittat hit, och att även du lyfter detta med passion, och hur viktigt det är. Vi som arbetar med sociala medier, eller digitala relationer som jag säger, vet just hur viktigt det är att relationen upplevs äkta. Och det kan man bara uppnå om man har en passion för det man gör. I alla fall om det ska ge det lilla extra.

   Håller helt med att det finns utrymme för att testa. Sociala medier är ännu ”något nytt” och det finns inga decennier av erfarenhet att bygga på. Samtidigt som de sociala plattformarna konstant förändras, varför hela tiden nytt är en konstant.

   Helt med på att säkra helhet i sin kommunikation, och att sociala medier kan vara ”testkanal”. Om man är öppen och transparent – och samtidigt beredd på att stå med byxorna nere ifall man gjort en felbedömning.

   Precis som i vilka relationer som helst 🙂

   Må gott,

   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.