Digitalt mervärde: 3 apptips

IKEA app

Visst är det härligt vid kontakt med företag eller organisationer att få en upplevelse eller mötas av service man inte räknat med, eller kanske ens anat möjlig? Tyvärr tror jag detta för många snarare blir en överraskning. Eller rentav utopi, särskilt när man t.ex. läser vissa företags Facebook-sidor med återföring från kunder på deras produkter och tjänster.

I Kundtillfredsställelse: Sverige i botten belyser jag en global undersökning som dessvärre visar att vi i Sverige har en bra bit kvar för att verkligen ha en nöjd kund som vårt verkliga och primära mål. Min tolkning av bottenresultatet är att vi är präglade av en miljö som inte givit oss förmågan och verktygen att kunna lära hantera goda personliga kundrelationer. Och nu tänker jag i massformat. Vilket självklart slår igenom i undersökningar om kundtillfredsställelse.

Det är då heller inte svårt att förstå vilken inverkan ett oväntat mervärde och positiv upplevelse har på ”spenderbyxorna” för ett genuint relationsskapande varumärke, och dess representant. På mig fungerar det definitivt. Senast igår, när upplevelsen i en fransk matvarubutik verkligen gav mycket av det lilla extra i kassörskans bemötande och agerande. Totally awesome, som man skulle säga i USA.

Särskilt för företag som erbjuder en ”generisk produkt” gäller det att ha något som adderar mervärde för kundupplevelsen, där el och tele brukar nämnas som exempel. Har ditt företag/organisation satsat på en mobil app som affärsstöd, men som inte verkar få någon vidare spridning/nyttjande? Känns som många gjort det. Gör då som IKEA, och säkra att tips om appen kommer upp vid relaterad surfning, se exempel ovan från en sökning i mobilen som samtidigt gav mig tips om deras app. Och gissa vem som laddade ned? 😉

Konsumentföreningen i Stockholm har tagit fram en gratisapp som ska hjälpa deras kunder, och även andra för den delen, förstå vad livsmedlen du handlar innehåller. Jag tror inte jag är ensam om att inte ha en aning om vad alla E-nummer betyder, står för eller innehåller.

Tillsatsappen

Tala om för mig vad jag vill! berörde jag en undersökning som visar att allmänbildning är viktigt för oss svenskar, och att all hjälp vi får för att dels förstå, dels framstå som kunniga, har chans att landa i god jord.

Jag tog fram en mobilapp för 12 av TeliaSonera-koncernen nationella marknader, vilket dels skulle hjälpa till att få data från användarna, dels ge möjlighet att återföra och ge något tillbaka till användarna. Vilket lärde mig mycket, och kanske blir ett eget blogginlägg en dag.

Själv har jag börjat använda COOPs app som erbjuder digitala inköpslistor:

COOP Inköpslistor

Har du några bra exempel på företag och organisationer som lyckas addera mervärde? Digitalt?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Digitalt mervärde: 3 apptips

 1. Anders Paulsson

  Jag tänker spontant på Volvo Cars, som ju har förlängt och fördjupat den positiva upplevelsen av att äga en bil genom att samla bekvämlighetsfunktioner i en och samma app. Som vi vet så är ju trenden att vi (konsumenter) lägger allt mindre tid på rationella ställningstaganden ju mer komplexa (och dyra) våra inköp eller val blir. Jag har själv hört Volvo-representanter säga att volvokunder idag väljer just Volvo för att man kan sätta på motorvärmaren från sin mobiltelefon. Och just denna funktion är också något man älskar att prata med sina vänner om, visa upp och imponera med. Enligt många det yttersta tecknet på äkta lojalitet.

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Anders, tack för relevant exempel som belyser hur ”mervärde” nu blir avgörande. Och som även ger en möjlighet till ”storytelling” för vänner och bekanta.

   Jag har inte själv kunskap av Volvo Cars men resonemanget känns igen 🙂

   Skön helg,

   LG

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.