13 faktorer som gör en bra arbetsplats

Väg

I Arbetsplatsrelation: Är tillit, stolthet och trivsel ditt arbetsliv? träffade jag en aktör inom HR-området för att få mer bakgrund till hur ”HR” arbetar,  vad de förhåller sig till och utgår ifrån. Jag får passa på att tacka för alla kommentarer och återföring kopplat detta: uppenbarligen ett ämne av stort intresse för många.

Ämnet är egentligen självklart. Arbetet träffar vi ibland mer än vår privata omgivning. Mitt intresse för frågan bottnar i att om du inte har en bra arbetsplatsrelation finns risk att det rinner över i dina externa affärskontakter. Vilket kopplat sociala medier riskerar medföra mycket oönskat. Tonalitet och relationer som bekant.

På regeringens uppdrag informerar och sprider Arbetsmiljöverket kunskap om områden av betydelse för arbetsmiljön. I rapporten Den goda arbetsmiljön och dess indikatorer presenterar vetenskapen, Uppsala universitet och Högskolan i Gävle, följande 13 faktorer som belagts med positiv inverkan på välbefinnande och effektivitet:

 • Positiva, tillgängliga och rättvisa ledare
 • Utvecklad kommunikation
 • Samarbete/teamarbete
 • Positivt, socialt klimat
 • Medinflytande/delaktighet
 • Autonomi/empowerment
 • Rolltydlighet med tydliga förväntningar och mål
 • Erkännande
 • Att utvecklas och växa i arbetet
 • Lagom arbetstempo och arbetsbelastning
 • Administrativt och/eller personligt stöd i arbetet
 • Bra fysisk arbetsmiljö
 • Bra relationer till intressenterna

Precis som i det tidigare blogginlägget tror jag att du, precis som jag, slås av några faktorer som du känner inte uppfylls på din nuvarande arbetsplats. Ett test du kan göra är att välja ut de tre faktorer som är mest viktiga för dig. Därefter välja de tre som du upplever inte uppfylls på din arbetsplats. Förhoppningsvis är inte de tre positiva samma som de som saknas. I så fall råder jag dig att ta dig en funderare och/eller ett samtal med din ledare. Eller välja en ny väg.

Vi närmar oss snart slutet på året, och som jag tidigare skrivit om; varje år läge att göra en inventering och väga för och emot för att fortsätta din arbetsrelation. Som bekant, vi är inga statister i ett genrep, livet rullar på precis just här och nu. Och som Konfucius sa:

Vart du än går, gå med hela ditt hjärta

Må gott,

LG

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.