Vår digitala bubbla: demokratiskt hot eller personlig livboj?

Livboj LG Wallmark

Har du hört talas om engelskans infoobesity? Att det forsar ett sådant överflöd av information runt och till oss att det börjar bli ett problem att hantera. Informationsfetma i fysisk som digital omvärld. Och därmed inte bara ett problem för oss mottagare, utan även för alla sändare. För att skydda oss filtrerar och stänger vi nu ute kanaler och budskap som inte redan är kända eller godkända av oss. Vår egen digitala bubbla.

I Överlever gör de konstant anpassningsbara skriver jag om mötet med entreprenören Mikael Ahlström som även han talade om detta faktum. Med infallsvinkeln att det framöver nu gäller för organisationer att säkra förtroende för att överhuvudtaget få en chans att nå fram. Glädjande, då det stärker resonemanget att organisationer måste säkra och tydliggöra sina värderingar. Alltså, när jag vet vad du står för får du mitt förtroende (=mina pengar/uppmärksamhet). Som i vilken relation som helst. Ett resonemang som också stärks i Edelman brandshare studie (11 000 personer, åtta länder), utdrag: ”92 percent of people want to do business with companies that share their beliefs…/…/ they are willing take the time to engage with a brand that shares their values, which directly translates into purchase, use and intent to recommend.”.

Får vi se en framtid där t.ex. en bredbandsleverantör som Telia, istället för att ta betalt av oss, istället kommer erbjuda oss sin tjänst kostnadsfritt för att få leverera? Och där operatören säkrar sina intäkter via de (annons)källor vi uppger har ok på att nå oss med sin kommunikation. Business case någon? Eller föll detta redan med alla portaler för över ett decennium sedan?

Facebooks Mike Rognlien exemplifierar den nya filtrerade vardagen:

3 1/2 months ago, when I moved back to California, I decided to get rid of cable and stop watching the news. No local news, no national news, definitely no pundit shows. No news websites. Gave it all up cold turkey.

I’ve found that I’m able to keep current with most of what’s going on in the world via Facebook. This is not a shameless plug for my employer, but just a statement of fact about how I’ve been keeping current. I’ve also found that I spend far less time being outraged about things that either have no direct impact on my life or are well beyond my control. Selfish? Maybe, though not intended to be. Good for my soul? Absolutely.”.

Mikes resonemang är solklart för mig då jag själv har sociala nätverk som primära nyhetskanaler idag. Jag är samtidigt helt på det klara med vad en filtrerad selektiv digital bubbla kan föra med sig. Ett filter ger oss enbart den typ av information som är acceptabel för oss, samt vi ”möter” endast de personer och varumärken som synkar med vår verklighet. Jag ser själv bland mina digitala kontakter och deras uppfattningar att dessa för det mesta bekräftar mina egna tankegångar och värderingar. Precis som jag förmodar att de med diametralt motsatta tankar har sin bubbla förstärkande deras värderingar. Politik comes to mind. På ämnet politiska bubblor vill jag tipsa läsa No, Twitter is not ruining America or American politics – just the opposite, in fact.

Som motvikt vurpar min tankebana över till Gotland och Almedalsveckan, som just byggt sin relevans på ”mötet” – där alla tankar, riktningar och åsikter möts samtidigt. Jag tror själv ett möte av olika åsikter stimulerar och gör gott för samhället. (Och vet samtidigt efter åtta år på ön vilken mental inspirationsutmattning en sådan intrycksvecka för med sig.)

Vad ser du i framtiden? Filtrerad bubbla för att överleva informationsfloden på energidryck som hotar dränka dig? Eller framväxt av en ny affärsnisch där blandade tankar möts och presenteras, vilket säkrar fortsatt stimulans och tankeväxt?

Rundar av med Eric Qualmans video Social Media Revolution 2013 som förstärkare om vår snabbt föränderliga digitala omvärld:

httpv://youtu.be/sIFYPQjYhv8

Dela gärna med dina vänner och kollegor och deras ”bubbla”.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.