Titeln din professionella identitet?

IBM Work

Hur ser det ut med titlar inom din organisation? Vi kan börja enkelt och fråga: svenska titlar eller engelska? (Bland mitt LinkedIn-nätverk är engelska absolut i majoritet.) Och nästa fråga; hur många variationer på senior executive strategic vice president manager heads har ni i er organisation?

Förra veckan var jag på IBM Smarter Business 2013, en heldag fylld med kompetenshöjande presentationer och seminarier. Jon Mell från Kenexa triggade mig genom sin dragning om ”Smarter Workforce” och arbete och individen, varifrån bilden ovan. Vad arbete betyder för oss individer i ett maslowskt perspektiv om du vill. Och hur detta påverkar organisationers rekrytering. Arbetets förändrade betydelse summeras över tid:

  • Igår – Uppehälle
  • Idag – Uppehälle + Tillfredsställelse
  • Framtid – Uppehälle + Tillfredsställelse + Identitet

Är det närlingslivets nirvana som beskrivs för framtiden genom: When the work you do and who you do it for proudly defines you. Det tilltalar i alla fall min magkänsla. Identitet och integritet. Kryddat med stolthet.

Och kopplat professionell identitet kommer jag tillbaka till detta med titlar. En av mina tidigare ledare hade den goda intentionen att städa i detta med ”titelträsk”; rensa och förenkla. Vilket bidde en tummetott.

Mitt resonemang är i grunden; pengar är viktigt, men inte allt. Jag vet inte hur många jag träffat genom åren som svurit över en marginell löneökning, vilket därmed inte resulterat i goodwill för betalande företag. Eller glädje för medarbetaren. Det värsta exemplet var nog hen som hade fått så lite men ändå så mycket att en högre skatteklass uppnåtts – och resultatet därmed blev negativt. Ibland undrar jag om inte ett bekräftande personligt lunchsamtal med sin ledare, som konkret bevis på att man (=individen) tillför något värdefullt, kan addera värde när önskad löneökning inte är möjlig? 

Jag säger inte att gemene ledare är korkade eller okänsliga; särskilt som mellannivåchef finns ofta säkert viljan men inte alltid möjligheten. Därav att titlar kan komma användas som substitut genom att addera ett ”senior” eller dylikt, även om arbetsuppgifterna är oförändrade. Eller kanske för att komma runt begränsande HR-löneregler?

Hur ser du på titlar? Är det titeln, eller valet av arbete och arbetsgivare, eller både och, som ger dig din professionella identitet?

För dig som vill läsa mer om ”Social HR” rekommenderar jag 5 big ways social HR is changing the way we do business.

Må gott,

LG

1 tanke kring ”Titeln din professionella identitet?

  1. Pingback: Webb- och IT-nyheter 10/22/2013 | Läsvärt | Attefall Allehanda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.