Svenskarna och LinkedIn

LinkedIn svensk statistik

Jag har en känsla att du som hittar till denna blogg, tillika återkommande läsare, även har en närvaro på LinkedIn. Stämmer det? Däremot träffar jag ännu till vardags ganska ofta, om än mer och mer sällan, de som ej exponerat sin kompetens på detta professionella nätverk. Det finns även en hel del som har konton med minst sagt halvfärdiga profiler. Och på tal om det, att inte ha en ansiktsbild går helt bort. Skärpning. Jag t.ex godkänner nu aldrig en kontaktförfrågan om bild saknas, även om namnet är bekant. Oseriöst.

Analysföretaget Socialbakers har följande alldeles färsk data kopplat den svenska närvaron på på LinkedIn:

LinkedIn Socialbakers Sverige

1,5 miljoner i Sverige mot Facebooks 5,2 miljoner. Viktigt komma ihåg att Facebook har ett större scope och upptagning än LinkedIn. Snart 1,6 miljoner användare gör oavsett LinkedIn till en tung spelare på den svenska rekryteringsmarknaden. Jag hörde en siffra som sa att det nu finns 1 600 rekryteringsföretag. Känner du igen siffran? Låter tufft.

Socialbakers kommer förresten till Sverige och Stockholm på torsdag för en presentation av deras tjänster samt inspiration. Om vi inte ses där, planerar jag ett inlägg om seminariet.

Maria Wade, Account Director på LinkedIns nordiska kontor i Stockholm, delade några intressanta slajds med mig, vilka ger en bild av vad som utmärker svenska LinkedIn-användare. Den översta bilden visar att svenska användare ligger över snitt både vad gäller inkomst och utbildning. Vilket får mig att tänka på eventuell konsekvens av statistik kopplat åldersgränssänkningen från september (Kommer du connecta med en 13-åring på LinkedIn?).

LinkedIn vanligaste branscher Sverige

Ingen större överraskning för mig att t.ex.  IT och Telekom tillsammans med Finans står ut som aktiva branscher på LinkedIn. Det motsvarar precis vad jag visat med hjälp av Socialbakers senaste månaderna vad gäller framträdande branscher på Facebook kopplat aktivitet och kundsvar. Möjligen oväntat att Riksdag/Regering och departement är så framträdande.

LinkedIn Personal vs Professional Networks

Flera som jag träffar säger ännu med övertygelse att t.ex. Facebook är endast för deras privata nyttjande, medan LinkedIn är reserverat för professionellt. Jag tillhör inte dessa; Facebook för mig täcker de flesta av mina dimensioner, och LinkedIn har börjat växa från att enbart vara professionellt till något bredare. Känner du igen dig i topp 3-beskrivningen ovan om innehållsskillnaden personligt vs professionellt?

Dela gärna med dina vänner och kollegor och lyssna hur de nyttjar nätverken. För mer info och tips läs gärna Digitala relationer: Vän eller ej?

Må gott,

LG

2 tankar kring ”Svenskarna och LinkedIn

  1. Pingback: Webb- och IT-nyheter 10/30/2013 | Läsvärt | Attefall Allehanda

  2. Pingback: Webb- och IT-nyheter 11/05/2013 | Läsvärt | Attefall Allehanda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.