Storytelling – 10 tips som gör ditt företag älskat

LG Wallmark

Som du vet är jag en vän av storytelling och dess vikt för att förankra ett företag/organisation hos omvärlden. Detta arbetssätt dök i min värld upp för 15 år sedan, och idag med digital kommunikation ser jag vikten som än större.

Visst, krasst resonerat kan man säga att känslomässiga kopplingar nyttjas för att säkra intäkter. Du får välja; halvtomt eller halvfullt. Själv tar jag gärna del av lite mer äkta känslor från ett företag jag är intresserad av för att förstå vad som ligger bakom produkten/tjänsten jag köper. För visst är vi redo för mer äkthet?

Det finns som bekant en uppsjö av böcker och påståenden vilka ger oss tankar om hur våra organisationer kan kunna bli bättre. För min del efter två decennier i arbetslivet tänker jag mycket förenklat: hårt arbete+glädje+äkta mening. Sen hur detta omvandlas praktiskt, nåväl, det är upp till varje organisation. (Mer om detta imorgon.)

Brian Sheehan skriver om Loveworks och tio påståenden som gör ett företag älskat. Beskriver nedan ditt företag/organisation?:

  1. A Loved Company is driven by Purpose. Purpose is the thread that binds great companies, their people and their customers. Purpose is the dream of the entrepreneur that flows through the enterprise, from Sam Walton bringing choice into the lives of millions of people to Bill Gates’ computer on every desk and in every home. If there is no dream, the company derails.
  2. A Loved Company Inspires People. Being loved is not about satisfying or persuading people, the modus operandi of brands. Love is about inspiring people, about lifting their lives through innovation (Procter & Gamble), distribution (Amazon) communication (Toyota) or in other magic ways. Love answers the big question: “How will you improve my life?” Priceless.
  3. A Loved Company is Emotional. It sounds obvious, but how many companies are emotional? How many understand what separates their customers from others and plumb those differences to speak to the hearts of users and non-users alike? Big Data wants to, but it will never match the irresistible human touch, from the flying fun that Virgin Atlantic delivered to the authenticity of the Miller High Life Delivery Man.
  4. A Loved Company Uncovers Truth. Most research produces insights that are not insightful because what people say they do and how people actually behave is different. A loved company uncovers the truths needed to deliver what matters to people by getting closer to people. For example through exploration, Guinness got the revelation that there is a “Drop of Greatness” in every African man.
  5. A Loved Company is a Creative Leader. Only creativity has unreasonable power and the more that brands look the same the more there is a premium on originality. From the Ford assembly line through to the ground breaking Toyota Prius, the companies that inspire love will always be those that do what Apple did, “Think Different.”
  6. A Loved Company Has a Rallying Cry. Revolution begins with language and a rallying cry is a way to drive purpose to action, both inside and outside the company. Whether it’s a statement (Lenovo. For Those Who Do.), a challenge (Lexus – Pursuit of Perfection) or a visual cue (Cheerios), a rallying cry creates a higher meaning to inspire a greater involvement.
  7. A Loved Company Has People Power. Loved companies win because in a time of viral velocity, a ‘Participation Economy,’ they build a movement and inspire more people to join them. Whether it’s through igniting customer passions or capturing the popular imagination ‘Gangnam Style’, people power accelerates results through emotion, participation, celebration and sharing.
  8. A Loved Company Has Mystery. The less we know about something, the more interesting it gets. This is mystery, the powerful realm of inspiration, dreams, icons, myths and stories, and past / present / future together. Winning is about a shared journey with a clear trail to follow. An unfolding always-interesting narrative.
  9. A Loved Company Has Sensuality. People operate on all five senses. Most brands operate on one or two. Lovemark companies evoke responses across all the senses. Argentina’s top home appliance brand BGH changed out the ‘beep’ of a microwave for your favorite song. A German bank visualized its annual report with art installations. Sensuality is a gateway to the real world that engages people.
  10. A Loved Company Has Intimacy. This is the company putting itself in the heart of the audience. Not putting customers at the heart of what the company does, but asking to be invited into their individual hearts, and doing it through empathy, commitment and passion. The Ritz-Carlton switched “Please stay with us” to “Let us stay with you.”

Tio bra, relevanta och inspirerande tips, eller hur. Om du nu börjar bli svettig och föreställer dig att storytelling gör att du måste vara en lysande skribent frambringandes litterära alster, ta det lugnt. Du kan alltid t.ex. välja mellan att göra korta filmklipp med din mobil, på dels 6 sekunder (Vine), dels 15 sekunder (Instagram), vilka hjälper dig visa vad ditt företag eller organisation står för. Läs hur på Brands Must Master Short-Form Storytelling.

Hur berättar ditt företag idag om vilka ni är och vad ni står för? Är ditt företag inspirerande?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.