Säkra din digitala text; Google Panda läser dig också

LG Wallmark

Ett inlägg som genererade en hel del läsning, och kommentarer för den delen, var Undersökning lyfter skriftens betydelse i sociala medier. Det är härligt se att det inte är enbart jag som reagerar och funderar över skrivandets ädla konst. Och bra är väl det. Pennan är mäktigare än svärdet osv. Och särskilt vid relationsskapande digital kommunikation i mina ögon.

Inspirerad av denna feedback, intresse och kommentarer följer jag nu upp med två inlägg på området ”digital copy”. Innan jag lämnade TeliaSonera var copy ett av de områden jag planerat förbättra och utveckla under 2013 – för att ytterligare säkra affärsbudskapen med hjälp av de ”sociala relationerna”.

Jag kontaktade först Språkrådet, vilka medverkar i en trycksak vid namn Att skriva bättre i jobbet, och fick följande rekommendation kopplat sociala medier (inför kommande digital uppdatering):

Skriv ledigt, men var alltid korrekt i språk och tonfall. Skriv kort, konkret och enkelt, med aktiva verb (jag skriver, inte det skrivs) så att det tydligt framgår vem eller vad som avses i en formulering.

När teckenmängden är begränsad, som på Twitter, måste man kanske använda förkortningar och ett avskalat språk. Det är dock viktigt att inte bli kryptisk utan alltid skriva begripligt. Använd bara vedertagna, frekventa förkortningar. Får informationen inte plats, länka vidare till andra källor. Tar länken mycket plats i texten kan du använda så kallade kortlänkar med tjänster som korta.nu.”

Jag ville även höra hur de som arbetar med text professionellt dagligdags hanterar digital text. Copywriter Eva Jönsson vid Copyfabriken i Stockholm delar med sig av deras erfarenhet och expertis nedan. Idag kort övergripande om copy:

Vad är grundstenarna i copy?

  1. Låt oss börja med tre saker: Kundperspektiv, kundperspektiv, kundperspektiv. Fortfarande en bristvara i mycket marknadskommunikation. Vad behöver kunden/mottagaren veta, vad har den för problem/behov, vad uppnår kunden med hjälp av företagets produkt eller tjänst? What’s in it for me? Det handlar både om att börja i rätt ände (kundens situation/behov, inte ditt företags historik/framgång/antal medarbetare), och med rätt tilltal (­”du förbättrar/förenklar/sparar”, inte ”vi kan/erbjuder/tillverkar”).
  2. Konkretisera! Hur många företag säger att de har bra service, hög kvalitet, personligt bemötande? Så gott som alla. Berätta istället vad det konkret innebär. Låt oss säga att ditt företag tillverkar köksknivar. Hög kvalitet – betyder det att kniven håller i 20 år? Eller skär den rakare och snyggare än andra knivar? Eller är den säkrare tack vare bättre grepp? Eller som Fredrik Lindström konstaterar – det blir roligare om man säger ”syltsnittar” än ”småkakor”.

Mer digitalt nyttigt från Eva kommer på torsdag.

Du kanske känner till att Googles algoritm, Panda, även rankar sökresultat med hänsyn till denna fråga: ”Does this article have spelling, stylistic, or factual errors?”. Ännu en anledning att vårda och säkra din digitala text.

httpv://youtu.be/qoFf6Kn4K98

Om du nu börjar bli svettig och föreställer dig att du måste vara en lysande skribent frambringandes litterära alster, ta det lugnt. (5-8% av befolkningen bedöms ha svårigheter läsa och skriva. ) Du kan istället t.ex. enkelt välja mellan att göra korta filmklipp med din mobil, på dels 6 sekunder (Vine), dels 15 sekunder (Instagram), vilka likaväl som skrift kan hjälpa dig visa vad ditt företag eller organisation står för. Läs hur på Brands Must Master Short-Form Storytelling.

Själv inser jag att det finns en del kvar för min del. Och tur är väl det. Livslångt lärande som bekant. På torsdag följer jag upp detta ämne med konkreta tips för sociala nätverk. Till dess kan du kolla in Web-writing tips from 7 legendary copywriters för mer inspiration.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.