Ramundberget: Tips för toppresultat på Facebook

Christin Ivansson Ramundberget

Skidåknings- och vandringsorten Ramundberget har visat sig prestera i topp bland varumärken på Facebook i Sverige enligt analysföretaget Socialbakers. Och som du vet, i min värld innebär ”ligga i topp” parametrarna högt engagemang samt svar på frågor och inlägg. Nyligen delade jag även hur Euroflorist arbetar för att nå sin framgångsrika närvaro i sociala medier.

För att ge dig och svenska företag och organisationer inspiration och verktyg,  delar jag denna vecka insikter från Christin Ivansson, ansvarig försäljning och marknadsföring på Ramundberget, runt deras framgång med sociala medier.

Varför använder ni sociala medier, vilka, och hur ser organisationen ut? 

Vi använder oss av Facebook och Instagram i första hand för att det är effektiva och uppskattade kanaler att nå ut i, både bild och textmässigt. Vi gör det också för att våra gäster ska kunna följa oss året om även om de inte är på plats fysiskt, men också för att nya vänner/gäster ska upptäcka oss och fastna för våra val av bilder och texter, och själva bli sugna att besöka oss. Vi har även YouTube samt Ramisbloggen.

Vi är tre stycken som uppdaterar och kommer med input när det gäller Facebook. Vi har en grovplan om hur året ser ut med aktiviteter och händelser. Vi har förankrat ute i organisationen att vi vill ha bilder från anställda som är ute i området och åker, träffar gäster m.m. Vid säsongsavslutningen delar vi ut priser varje år: en uppmuntran för att man skickat in bilder till oss.

När det gäller Instagram är vi relativt nya användare och ser kommande vinter som den riktiga uppstarten. Vi har valt att förlägga huvudansvaret på de som jobbar ute i skidområdet. Detta för att få många och snabba bilder dagligen men också för att få variation på inläggen. Vi tror att Facebook är mer känslig för många dagliga uppdateringar till skillnad från Instagram.

Hur mäter/följer ni upp? 

Vi tittar på statistik och diskuterar utifrån hur den ser ut, hur inläggen tagits emot och vad man ”gillat” och kommenterat. Bokningen har även koll på feedback ifrån gäster och svarar dem när det kommer frågor/feedback på våra inlägg. De verktyg som vi i dagsläget använder oss av är Facebook insights.

Största utmaningen samt tips till de som vill bli bättre på sociala medier? 

Utmaningen har varit att hitta ett språk i bild och ord som är Ramundberget och som våra gäster känner igen. Vi ser det som en viktig del i vår varumärkesbyggande och indirekt försäljning. Vi undviker konkreta erbjudanden och liknande och tänker istället känsla, nyfikenhet och intresse för området och vad vi tor att våra Ramisvänner vill se och läsa.

Vi vill att det ska vara ett forum där vi möter varandra och delar ett gemensamt intresse utan att ett direkt sälj finns med i bilden. De inlägg som blir mest gillade är de som följaren själv kan relatera till, t.ex. Naturbilder med mycket snö och skidåkning, som får följaren att se sig själv i denna bild och känna längtan. Bilder och text om vinterns stora nyhet linbanan är också mycket uppskattade, men även inlägg på fjällrävar och solskenshistorier. Att tänka på är att svängningar på engagemanget är relativt stor mellan säsongerna. Våra kommentarer och gillamarkeringar ökar avsevärt under vintersäsongen och sjunker sedan något under sommaren, vilket gör att man inte får tappa suget på att uppdatera under denna period. En förklaring till detta kan vara att största delen av våra gäster är här under vintersäsongen, men det hoppas vi ändra på, och där är Facebook som verktyg en del i det.

Tips för framgång

o   Se över de kanaler som används inom verksamheten och se helheten, att låta gästerna delta i ett forum där de får ”vila” utan erbjudanden och direkt sälj är uppskattat.

o   Våga vara spontan och välj bilder som ni själva är stolta över och som berättar om er verksamhet/produkt genom bild och text

o   Viktigt att upprätthålla ett visst engagemang, där är frågor till följarna/vännerna ett bra sätt t.ex., Första åket 2013! Visst blir man avundsjuk?

o   Uppmuntra och visa tacksamhet till de som hjälper till med bilder och inspiration

o   Om det är ett säljande budskap du vill nå ut med så gör det med glimten i ögat, men inte för ofta!

Jag är övertygad att många som arbetar i mindre organisationer, och som arbetar med sociala medier ”ovanpå allt annat”, kan känna igen sig i, och dra nytta av hur Ramundberget arbetar. Själv gillar jag att Christin lyfter den utmaning som ligger i att hitta en ”tonalitet” som symboliserar och håller samman varumärket i sociala medier, både i text och bild.

Avslutningsvis, med tanke på svenskens kärlek till vita vidder och kommande säsong, vad vore bättre än, varsågod: Ramundberget:

Ramundberget

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.