Omvänd reklamkampanj: Viralt ger värde

Patagonia Don´t buy this jacket

Brukar ditt företag i er reklam uppmana att inte köpa era tjänster och produkter? Klädföretaget Patagonia körde kampanjen ovan med den uppmärksammade annonsen med budskapet ”Don´t buy this jacket”. And this in America, kommersialismens högborg 😉

Jag skriver ofta om vikten för företag och organisationer i dagens digitala/sociala samhälle att exponera och tydliggöra sin värdegrund. Att så inte göra är inget tips för framgång i vår transparenta digitala värld.

Patagonia arbetar med att bli ett ansvarstagande företag därmed intressant se detta även avspeglas i en marknadskampanj. Deras verksamhetsidé är: ”Build the best product, cause no unnecessary harm, use business to inspire and implement solutions to the environmental crisis.”.

Så här säger Rob BonDurant, VP Marketing&Communications Patagonia, om köp-inte-aktiviteten:

Patagonia Rob BonDurant

Min slutsats, baserad på erfarenhet inom både Kommunikation och Marknad, blir att värdet av att uppmana folk att inte köpa ens produkt blir högre än det omvända, tack vare följande parametrar:

 • värde PR vs annonskostnad (en enda annons, se bild ovan)
 • ökad Brand Awareness/Top of Mind genom viral effekt
 • ökad relevansrankning av webbplats genom aktivitet (Google)
 • ökat engagemang i sociala medier = delaktighet, relationer
 • säkran av CSR budskap, därigenom
 • påverka Employer branding, samt
 • intern stolthet över värdegrund

I slutändan, rätt utförd bör en kampanj av denna kaliber generera en positiv effekt på Brand Preference och köpintention, och därmed pengar in. Vilket i slutändan ändå är ett måste för ett företag. Upplägg och ämne har dessutom ingredienserna för en snackis vilket brukar uppmärksammas i sociala medier, därmed ett plus.

Har du några bra exempel där svenska företag och organisationer arbetar liknande? Systembolaget är ett företag jag kommer tänka på genom deras ”dubbla uppdrag”: att både tillhandahålla och samtidigt skadebegränsa. Som IQ-initiativet.

Må gott,

LG

4 tankar kring ”Omvänd reklamkampanj: Viralt ger värde

 1. Kristina Lång

  Intressant inlägg LG, men kan man verkligen dra slutsatsen och säga att företag vinner på att uppmana folk att inte köpa deras produkter. Allt beror ju på vad företaget står för och sedan har vi ju nyhetens behag. Är inte det viktigaste att sticka ut från mängden för att skapa viral aktivitet?

  Svara
  1. Lars Själander Inläggsförfattare

   Hej Kristina,

   Tack för dina tankar, och jag håller helt med om att det måste koppla vad företag står för. Som du kanske sett har jag ofta tagit upp detta med vikten för organisationer att vara tydliga med sin värdegrund, både inåt som utåt.

   Patagonia har mig veterligt inte delat sina intäkter kopplat perioden för just denna annons, men kommentarer från deras marknadschef indikerar att de ser det som en framgång.
   Därav också hur jag resonerar framgång utifrån multipla parametrar, som:
   – värde PR vs annonskostnad (en enda annons, se bild ovan)
   – ökad Brand Awareness/Top of Mind genom viral effekt
   – ökad relevansrankning av webbplats genom aktivitet (Google)
   – ökat engagemang i sociala medier = delaktighet, relationer
   – säkran av CSR budskap, därigenom
   – påverka Employer branding, samt
   – intern stolthet över värdegrund

   Jag tolkar det som att Patagonia har CSR-aspekten högt på dagordningen och då ger detta initiativ dem en klar Brand Awareness. Vilket sedan borde spela väl in när folk oavsett de facto ändå handlar ny fritidsutrustning.

   Du vet förresten att du själv sticker lite ut från mängden just genom att kommentera ett blogginlägg. Värt en guldmedalj tycker jag 🙂

   Keep ´em thoughts coming.

   Må gott,

   LG

   Svara
 2. Jenny Ewers

  Mycket begåvad idé och kampanj. Och ja, parametrarna talar ju för sig själva så för den som har lust att lära sig så är det ju serverat. Lite som att släppa spakarna och använda kraften i att lita till sin värdegrund.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.