European Communication Monitor 2013: Kommunikatörer dåliga på sociala medier

httpv://youtu.be/siIA2mP8BZI

Arbetar du inom kommunikationsområdet? Är du ledare/medarbetare och funderar över kommunikation runt och om din organisation? European Communication Monitor 2013 visar hur kommunikatörer i 43 länder använder och ser på strategisk kommunikation.

Undersökningen visar att de kommunikatörer som anser att kommunikation är viktigt för organisatorisk framgång ökat från 72% 2010 till 87% 2013. Samtidigt gör mig dessa siffror något förbryllad. Om man arbetar med kommunikation, borde man då inte alltid se kommunikation som ”nyckeln till framgång”? Kanske hönan och ägget.

För oss som brinner för digital kommunikation är det intressant se att t.ex. bloggare (51%) och digitalt aktiva medarbetare (58%) nu ses som relevanta digitala gatekeepers för organisationen. Samtidigt som jag då undrar vilket stöd kommunikationsavdelningen ger sina medarbetare med digitalt inflytande? Vet man hur och vad dessa behöver?

Affärsstöttning med hjälp av sociala medier har ökat från 43% 2011till 54% 2013. Vilket jag ännu ser som lågt med tanke på att det nu är en kanal precis som alla andra alla förhålla sig till. Och ännu lägre är det antal som initierat webbaserade dialoger med intressenter, 26% 2011 till 29% 2013. Just där själva vinsten ligger med sociala medier. Knappt en tredjedel kommunikatörer i europeiska organisationer tar alltså chansen att växa sin organisations kunskap och stärka sitt varumärke med digital dialog. Detta stärker mina tankar och erfarenhet att det ännu råder osäkerhet i kombination med okunskap i dels hur agera i och med, dels hur implementera sociala medier. Och tåget går nu som bekant.

Här en blick över hur det ser ut bland kommunikatörer i Sverige samt vårt närområde:

European Communication Monitor 2013 Social Media Northern Europe

Om än undersökningens digitalsociala område visar trista resultat i mina ögon, är det samtidigt en bekräftelse för de frågor jag driver här; att den digitala relationsresan till stöd för verksamheten knappt har börjat för många organisationer. Vilka möjligheter! Det är även något jag får höra nästan varje vecka, att just kompetensen att tillämpa sociala medier som affärsstöd är något som ytterst få ännu behärskar och/eller har gjort.

Vilket i och för sig är tur för mig då jag nu denna vecka lämnar min anställning 😉 Någon organisation du tycker borde dra nytta av mitt digitala kunnande?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.