Euroflorist: Tips för toppresultat på Facebook

Anna Sjöstrand Euroflorist

Du som läser mina månadsreflektioner över bästa svenska Facebook-sidor har sett att Euroflorist haft en konstant toppplacering senaste månaderna. När jag säger bästa sidor fokuserar jag på parametrar engagemang och svar på frågor. Därav lyfter jag en gång per vecka ett varumärke jag ser har en digitalsocial framgång, och delar vad det är de gör och hur de resonerar.

Anna Sjöstrand, Content Marketing Manager på Euroflorist, delar följande intressanta insikter till deras framgång.

Hur arbetar Euroflorist med sociala medier?

Vi är övertygade om att framgångsrika företag definierar sig själva genom kärnan i sin egen verksamhet, och det är det vi hela tiden strävar efter. För Euroflorists del handlar det förvisso om att skicka blommor, men det handlar ännu mer om människor, relationer och känslor. Vi jobbar med blomsterförmedling, men det vi egentligen gör är något helt annat: Vi hjälper våra kunder att glädja och uppmärksamma sina nära och kära.

Som internationellt företag med närvaro i många länder är det nödvändigt för oss att jobba lokalt med content marketing. Vi har därför en person i varje större land där vi finns, som är ansvarig för sociala medier och content marketing i sitt geografiska område. Men den personen har en stor mängd andra arbetsuppgifter också, så resurserna är knappa. Det försöker vi lösa genom att hela tiden dela med oss över gränserna av idéer, erfarenheter och material. Vi försöker helt enkelt utnyttja de skalfördelar som finns i en internationell verksamhet, även inom content marketing. Jag som Content marketing manager leder hela detta arbete och stöttar de andra medarbetarna i deras arbetsuppgifter.

Facebook är idag vår huvudkanal, men vi finns på Twitter, Pinterest, Google+, Youtube, Instagram och Flickr i flera av våra länder. I de stora länderna har vi dessutom bloggar kopplade till varje sajt. På grund av vår slimmade organisation måste vi dock välja att fokusera på ett par huvudkanaler i dagsläget och därför är aktivitetsnivån i de andra kanalerna inte alls lika hög än.

Hur mäter Euroflorist sociala medier?

Vi har 100 procent fokus på engagemang. Vi mäter förstås en hel del andra mer hårda parametrar, som trafik och konverteringar. Men det är engagemanget som styr allt. Utan engagemang ingen ökad räckvidd, och varumärkesbyggandet blir aldrig av. 

Kopplat till engagemanget är naturligtvis relevansen. Vi räknar inte följare per se. Vi vill att de som följer oss gör det för att de tycker vi är relevanta. Vi skulle kunna göra ett stort tävlingsjippo på Facebook och dela ut maffiga vinster utan koppling till vår egen mission. Vi skulle säkerligen få en massa nya följare, men de flesta skulle inte ha något intresse alls för det vi gör. Och då skulle engagemangsnivån rasa drastiskt efter en sådan insats. Så detta gör vi inte. Verktyg än så länge är Facebook Insights och Google Analytics vilka levererar mätresultat samt en bevakningstjänst för omnämnanden.

Tips från Euroflorist

  • Kommunicera utifrån kärnan i er verksamhet. Vad är det kunderna egentligen köper/får?
  • Var noggrann med att anpassa tonaliteten efter kanalen och företagets identitet, och var konsekvent.
  • Facebook är ingen säljkanal. Men var inte rädd för att sälja någon gång ibland, så länge ni använder rätt tonalitet.
  • Håll det till max 4-7 inlägg per vecka.
  • Jaga inte följare per se, jaga RÄTT följare.
  • Våga testa nya grepp och lär kontinuerligt av erfarenheter.
  • Krångla inte till det med för detaljerad planering av alla inlägg, gör gärna fler spontana inlägg då och då. Det ger ett mer naturligt intryck och minskar risken att uppgiften känns för betungande.

Du som läst hur tidigare exempel på varumärken arbetar, ser att Anna, precis som flera av dessa, anger resurser som en trång sektor. Men lyfter samtidigt de möjligheter en stor internationell organisation medför, nämligen att samarbeta och dela över gränserna. Vilket under min ledning var exakt det arbetssätt jag satte för TeliaSonera-koncernens kvalitetsnärvaro i sociala medier.

Personligen gillar jag särskilt Annas sista tips, om spontanitet. Jag vet att många företag planerar och styr sitt innehåll med en ”content calendar”, men även viktigt tilllåta utrymme för spontanitet, aktualitet och ”hjärtats lust”. Relationer innehåller som bekant alltid ett mått av överraskning.

Vad tycker du?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.