Digitalt storytelling case: från ax till limpa. Bokstavligt

Huså Bröd

Igår läste jag med intresse Tjäna pengar på att berätta din story. DN tar upp Huså Bröd i Jämtland vilka arbetar med storytelling för att göra kunderna positiva till deras varumärke. Eller vad sägs om dessa rader: ”Husån med sitt klara fjällvatten forsar genom byn och rinner sen ut i Kallsjön. Vårens fågelkvitter kan vara öronbedövande. Fisket i Kallsjön är bäst på hösten. Då får man de största rödingarna.”.

Som du vet är jag en vän av storytelling och dess vikt för företag och dess affärer. Och för vilken organisation som helst att kunna sluta upp runt, och vara stolt över. Värdegrund, remember. DN ger tre konkreta tips, se nedan, som enkelt förklarar och ger tips på hur agera för att tillämpa på egen verksamhet:

 1. Hitta en historia kring vad som hänt kring företaget och kunderna.
 2. Anpassa historien så att den stämmer överens med företagets värderingar och det du vill få fram om företagets verksamhet. Skala bort ovidkommande delar och gör den kort, rak, ärlig, levande och spännande.
 3. Sprid den till kunder och personal. Se till att berättelsen blir likadan varje gång.

Helt rätt och konkret. Det jag däremot inte kopplade var när jag försökte följa upp denna positiva känsla kopplat Huså Bröds digitala kommunikation i sociala medier. Jag vill understryka att detta inte på något sätt är avsett som kritik mot hårt arbetande småföretagare. Snarare en konkret betraktelse utifrån mitt digitala perspektiv – och ses förhoppningsvis som affärsfrämjande inspiration. (Dessa frågetecken kan knytas till den hjälp som småföretagare med små resurser och brist på digitala kommunikationsverktyg behöver, som belyst i Efter ROT och RUT: RUN-avdrag?)

Huså Bröds hemsida finns en fin och utförlig berättelse om bakgrunden till verksamheten och platsen. När jag däremot besöker sidan på Facebook möts jag av två meningar. Absolut beskrivande, men inte samma storytelling för mig som på hemsidan. Antal stöttande, berättande inlägg per månad är varierande.

Vidare en undran över valet av socialdigtala kontaktytor: MySpace? Justin Timberlake och musikfokus kopplar jag till den plattformen. Och Twitter-ikonen leder mig endast till url http://www.husabrod.se/kontaktGoogle Bookmarks kan jag utifrån sökmotorns vikt förstå, men undrar om inte i så fall ett Google+ konto vore bättre.

OK, det är alltid lätt att tycka, men vad skulle då jag göra som kommunikatör för dessa duktiga bagare? Jag ringde upp Markus Forsberg på Huså Bröd (som bekräftade resursbristen) för att få veta vilka intressen eller resurser som finns att tillgå, och därför blir mina rekommendationer:

 • fokusera på att ha uppdaterad hemsida som primär ”hub” (som idag)
 • kopiera ”Om” texten från hemsidan över till Facebook-sidan, vilket ger besökaren berättelsen som gör det lilla extra
 • ta bort koppling MySpace
 • omvandla Google Bookmarks till Google+ och spegla samma kommunikation som på Facebook
 • 194 likes på Facebook; fundera om insats och effekt är värd arbetet med uppdateringar och bevakning? Man måste inte vara på Facebook heller, därmed sagt..
 • om flertalet kontaktytor stressar, lägg ned Twitter och My Space (och Google Bookmarks)
 • om någon i personalen gillar att skriva; starta en blogg (istället för flera sociala nätverk) och dela vardagen och livet på bageriet – toppat med favoritrecept och härliga bilder. Engagera gärna läsarna och fråga om tips – och testa om möjligt dessa i bageriet
 • Instagram ett relevant alternativ kopplat dess enkelhet med talande bilder
 • en uppdaterad blogg balanserar brist på annan digitalsocial närvaro och ökar Googles rankning – och därmed varumärkets synlighet

Utifrån mitt fokus och erfarenhet av digital kommunikation i sociala medier är detta frågor jag på Huså skulle lyfta och arbeta med. I all välvilja som sagt. Viktigt värna passionen och glädjen i allt man gör. Du kanske har några tips och tankar att addera – och inspirera Huså?

Sharing is caring. Och tack till Markus och Huså Bröd att jag fick använda dem som digitalt exempel.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.