Digital copy för sociala medier

LG Wallmark

Efter tidigare inlägg Säkra din digitala text: Google Panda läser dig också kommer nu fortsättningen med tips på vad som är viktigt tänka på specifikt för sociala plattformar. Även denna gång tack till Eva Jönsson på Copyfabriken för professionell input.

Att tänka på vid copy för digital kommunikation

På webben läser vi inte uppifrån och ner, vi skannar och ögnar över sidorna för att snabbt hitta den information vi söker. I digital kommunikation måste du därför vara mer koncentrerad och relevant i texter och rubriker. Tänk på hur du bäst delar upp informationen i korta stycken, med tydlig struktur. Det är också ännu viktigare att börja alla sidor och texter med det viktigaste, ungefär som ingresser funkar i journalistik; där ska läsaren få veta allt det viktigaste i sammanfattning. Och få info om var de kan läsa mer.

”Max åtta ord” i rubriker?

En bra rubrik är bra för att den är bra, inte för att den är kort. Vilket givetvis även gäller texter. Problemet är snarare ofta det motsatta: att man sätter intetsägande överskrifter på 1–2 ord istället för rubriker som gör sitt jobb, det vill säga får läsaren att läsa texten genom att tydliggöra vad stycket handlar om. Helst med en skruv som väcker nyfikenhet, igenkänning och kanske rentav får det att rycka lite i mungipan. I grunden samma princip som i alla kanaler alltså.

Men i den digitala världen där du ska fånga uppmärksamheten hos någon som skannar över sidor eller snabbt vill veta vad ditt blogginlägg handlar om, är tydligheten extra viktig. ”Tio tips på hur du skriver bra bloggrubriker” är en bättre rubrik än ”Rubrikskrivande” som ju kan handla om allt från romanrubriker till dagstidningsrubriker.

Copytips för Facebook, Twitter och LinkedIn?

Vi ser dem som tre kanaler för olika syften och budskap. Däremot är det bra att hålla ihop tonaliteten, även om innehållet rör sig från personligt till professionellt.

Facebook: Här finns utrymme för att berätta lite mer personligt om företaget, medarbetarna, jobbet. Lite ”bakom kulisserna”-copy som bygger likeability och visar människorna bakom varumärket.

Twitter: Platsen för en reflektion, kanske åsikt eller snudd på debattinlägg, om något aktuellt i omvärlden eller på företaget. Med skärpa och udd.

LinkedIn: Det här är yrkeslivets sociala medium, och därför är LinkedIn lite motsatsen till Facebook. Här är det inte okej med ”statusuppdateringar” om personliga saker. Inte heller för mycket sälj. Men gärna tips och kunskap som ger nytta i jobbet.

Viktigt att tänka på (generellt)?

(Se tidigare blogginlägg, plus:) Kör på kvalitet istället för kvantitet. Alltså: Skriv i digitala och sociala medier när du har något att berätta. Gör det inte till ett självändamål att skriva ”minst ett Twitterinlägg om dagen”. Då riskerar du att de framkrystade halvrisiga inläggen får läsarna att sluta kolla. Då missar de ju även de bra texterna. Skriver du mindre ofta men väldigt bra, får du däremot trogna läsare.

Relevanta tips från Eva på Copyfabriken. Plus vill jag själv lägga till, reflektera hur din rubricering/formulering ”hjälper” allsmäktige ande Google hitta det du skriver (se tidigare inlägg).

Hur arbetar du och din organisation med er innehållsmarknadsföring på sociala plattformar? Den/de som fått förtroendet att skriva/formulera era budskap; har de någon skriftlig utbildning/certifiering?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.