Det digitala livet på Operan

Operan LG Wallmark

Följde du serien ”Livet på Operan” som SVT visade i september? Som PR-skolad kan jag inte annat än buga och bocka av beundran inför den varumärkesmöjlighet som Kungliga Operan gavs genom denna nationella ”tv-reklam”. Att få en timma varje vecka i den rikstäckande nationella tv-kanalen är lindrigt sagt en våt PR-dröm.

Du vet att jag i denna blogg bl.a. lyfter varumärken som topprankar nationellt i sociala medier som på t.ex. Facebook. Operan har inte (ännu) intagit topp 5, men kopplat den PR-framgång de lyckats med, kontaktade jag kommunikationschef Ingela Roos för att få insikt i deras digitala arbete.

Trots min bakgrund i välbeställda storföretag har jag även fått insikt i kultursektorns helt andra ekonomiska marknadsförutsättningar. Helt andra kan understrykas. Vilket vid begränsad budget gör nätet än mer intressant som kanal.

Jag mötte upp med Maria Larsson Bovin på Operans kommunikationsavdelning, som delar med sig av deras ”digitalsociala” arbete nedan:

Maria Larsson Bovin Operan

  1. Hur ser Operans organisation ut runt sociala medier, vilka nätverk är aktuella, och varför? Jag är ansvarig för vår närvaro i sociala medier och driver största delen av kommunikationen. Till min hjälp har jag min kollega Erika som gör intervjuer, filmklipp och bakom-kulissernareportage, samt fotar till vårt Instagram-konto. Vår kollega Martin, webbmaster, tar fram alla playlists på Spotify. Till varje föreställning finns oftast en playlist, ett reportage/intervju/filmsnutt av något slag och en kort föreställningsfilm så det finns gott om shareable content att jobba med 🙂 Vi finns på Facebook, Twitter, Instagram, Youtube och Spotify. Det övergripande syftet med vår närvaro i sociala medier är att stärka samhörigheten med vår publik genom dialog och närvaro. Vi vill också sänka trösklarna för ny publik och göra steget från intresse till besök lite kortare. Detta gör vi genom att vara där och svara på frågor, lägga upp bilder, filmer, tips och bakom-kulissernamaterial som vi tror att våra fans har intresse av. 
  2. Hur och vad mäter ni? Vi mäter engagemang på våra poster; när är bäst att posta, vilka typer av poster är mest intressant, och när är våra följare som mest aktiva. Vi mäter också antal nya följare, avföljare och check-ins. 
  3. Vad är den stora utmaningen? Att hitta en ton som passar både den yngre publiken och vår lite äldre, trogna publik. Vi har väldigt engagerade följare vilket är väldigt roligt och det vill vi fortsätta ha. Därför är det viktigt för oss att man inte upplever oss som spam eller påträngande i sitt flöde. Man ska vilja se det vi skriver och det ska locka till action – gilla, kommentera, dela. Att hitta balansen mellan att driva sälj och vara en ”kompis” är en utmaning.

Operan på Facebook har idag närmare 11 000 fans. Stockholms andra närbelägna nationalscen Dramaten har dryga 15 000 fans. Det ska bli intressant att följa hur fler i kultursektorn utvecklas och tar hjälp av digital kommunikation i sociala medier för att kostnadseffektivt säkra sina mål. Du kanske har några tips att dela?

Själv var jag på Operan i måndags och såg Mats Eks moderna balett Julia & Romeo. Och kan bara säga: rekommenderas varmt.

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.