Undersökning lyfter skriftens betydelse i sociala medier

MediaBistro What customers hate about your brand in social media

Har du läst texter med innehåll som: ”Det beror dels på x, och dels på y”, och ”Det är våran policy”? Eller har du hört tv-reklamen där en mobiloperatör erbjuder: ”Sveriges billigaste pris”? Kort sagt, ryser du av dålig svenska?

I Digital kommunikation: Extrovert vs Introvert 1-0 skriver jag: ”…kopplar detta med sociala medier och den höga personliga kompetens jag hävdar att de som hanterar digital, social kommunikation måste besitta. Som t.ex. affärskunskap, personlig mognad, empati, god skriftlig förmåga och känsla, för att nämna ett fåtal. Och gärna ett mått av ”det”. Personlighet om du vill.”.

När jag etablerade styrningen för TeliaSonera-koncernens globala, digitala närvaro i sociala medier, var just certifiering av de som fick förtroendet att svara för varumärket, en av grundpelarna. Och i certifieringen ingick skrivtest; både kopplat förståelig samt empatisk förmåga.

För min del, som njuter vacker, korrekt skriven text, blir det förödande för det varumärke som antingen inte kan stava, eller helt enkelt misshandlar språket. För att inte tala om de fall där texten helt enkelt inte är förståelig. Eller där budskapet i värsta fall blir det omvända.

Att jag relaterar tillbaka till undersökning nämnd i bild ovan, beror på att min egen erfarenhet vidimerar många av resultaten. Även om jag kan undra om vi svenskar är lika extremt hardcore på korrekt skrift som britter. Känner du till någon undersökning som kopplar vår inställning till korrekt skrift och varumärken? Tipsa gärna! Du kan läsa mer i Spelling and grammar do matter, according to consumers.

Vad är din uppfattning? Är stavning något du inte påverkas av, eller, något som får dig att tappa förtroendet om inte väl utfört? Det finns flera grupper på t.ex. Facebook som lyfter skrift och särskrivning, som t.ex. Sverige mot Särskrivning, som har närmare 90 000 fans. Om inte för annat, mycket underhållande med röd hårig sjuk sköterska 😉

Dagens tips; kolla om de i din organisation som har till ansvar och uppdrag att göra skriftliga svar och inlägg digitalt certifieras?

Må gott,

LG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.